RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3041|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問3PKS HRS 有無失控鎖油門功能?

kakin829 發表於 2006-12-29 02:12:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
多謝各師兄回答,謝謝!
Han 發表於 2006-12-29 02:19:12 | 只看該作者
 樓主| kakin829 發表於 2006-12-29 02:28:50 | 只看該作者
怎樣SET,可否指教?因我試過OFF發射都冇鎖到油門。
馮馮ymc 發表於 2006-12-29 02:32:13 | 只看該作者
原帖由 kakin829 於 2006-12-29 02:28 發表

好似PCM先有,HRS只係反應快.........
 樓主| kakin829 發表於 2006-12-29 02:44:37 | 只看該作者
HRS 真係反應很快,簡直同步,輕輕HI一HI立即有反應,一流,沒有買錯,咁貴都直得,如冇防失控唯有加 fail safe,吾知買邊隻?幾$呢?
gibson209 發表於 2006-12-29 02:51:42 | 只看該作者
而家fail safe都有幾款,有好細隻,如要有保証K.O啦,智落有
AlexFiona 發表於 2006-12-29 02:53:18 | 只看該作者
HRS同PCM都有Fail Safe/Battery Fail Safe功能的
gibson209 發表於 2006-12-29 03:00:19 | 只看該作者
HRS點SET?起支控度開Fail Safe?
AlexFiona 發表於 2006-12-29 03:14:03 | 只看該作者
說明書就話兩皇都係支控度set, 重可以分開油門同轉向吾同setting
gibson209 發表於 2006-12-29 03:30:12 | 只看該作者
終於set到啦,星期六試車先,唔該晒AlexFiona兄
Han 發表於 2006-12-29 03:55:50 | 只看該作者
按 DN 兩吓→到 MENU 2 按 SEL按 DN 五吓→到 FAIL-SAFE 再按 SEL按 DN一吓→到 TH 然後用手指頂 Brake 同時按+/-制 最後出番去 攪掂
c230 發表於 2006-12-29 10:07:36 | 只看該作者
3PK - HRS 同 PCM 都可以 SET FAIL SAFE.  不过 HRS 接收就一定要用 DIGITAL SERVO.

HRS 嗰 F/S 已经包含 NO BATTERY F/S.
PCM 防 JAM 嗰 F/S, 同 NO BATTERY F/S 就要分开黎 SET.

c230 發表於 2006-12-29 10:15:58 | 只看該作者
原帖由 kakin829 於 2006-12-29 02:28 發表

我嗰支 3PKS 都经常有呢个情况出现, ensure that:

发射 P-MOD 系 HRS.  (接收系 HRS)
2 digital servos
F/S - ST/TH channel 都有 set.

HRS 个 F/S 唔系万试万零, 一时得一时唔得.  我朋友岩岩买嗰支 3PKS 都系甘.  奇怪奇怪.

但系另外一支 3PK PCM, 就冇问题喎..
devilstar 發表於 2006-12-29 10:20:55 | 只看該作者
原帖由 c230 於 2006-12-29 10:15 發表

我支 3PKS 都常有呢情出现, ensure that:

射 P-MOD 系 HRS.  (接收系 HRS)
2 digital servos
F/S - ST/TH channel 都有 set.

HRS  F/S  ...

基本上唔係一開控再熄番就有,起碼要等十幾秒先得,manuel直頭講要等30秒添
c230 發表於 2006-12-29 10:32:18 | 只看該作者

回復 #14 devilstar 的帖子

我系每一次玩完一缸油熄控先熄车, 睇下个 F/S 着唔着, 但系唔系次次着.  F/S得嗰时, 玩下缸油就会放心D, 熄左控个 F/S 唔得, 我就即刻再 set 过.
devilstar 發表於 2006-12-29 11:23:14 | 只看該作者
原帖由 c230 於 2006-12-29 10:32 發表
我系每一次玩完一缸油熄控先熄, 睇下 F/S 唔, 但系唔系次次.  F/S得时, 玩下缸油就放心D, 熄左控 F/S 唔得, 我就即刻再 set 过.

咁就可能有問題,我用3pk用2年,再轉用3pks都從未有咁情況出現,完全玩陣比到我好有安全感覺,從冇驚過撞band或冇電而失控...... 3pk,我愛你呀!
henrylaw 發表於 2006-12-29 11:28:03 | 只看該作者
因2.4G行PPM, 咁有無方法有F/S??, thx all bro
benz1850 發表於 2006-12-29 12:11:12 | 只看該作者
原帖由 henrylaw 於 2006-12-29 11:28 發表
因2.4G行PPM, 咁有無方法有F/S??, thx all bro

No problem, just use the brake while you binding the receiver and transmitter, done.  I am using 3PK + pro series.  No need to go into 3PK's menu.  Do it while binding!!!! very easy!!!!!
calvinpun2000 發表於 2006-12-29 12:17:27 | 只看該作者
錦普通am接收呢??
有冇?
devilstar 發表於 2006-12-29 12:27:33 | 只看該作者
原帖由 calvinpun2000 於 2006-12-29 12:17 發表
錦普通am接收呢??
有冇?