RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5084|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買車玩飄移請指教

wong0516 發表於 2013-11-6 23:52:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,
小弟想買車玩飄移請指教,TT01D / TB02D 邊款合新手玩???
係店鋪內見到有BOX SET 連2.4G遙控買 (全車及車殼已搞好)...可以作考慮嗎???
另..如自配電變,遙控等.....有咩牌子好用??? 預算2000-3000
bookkeyhk 發表於 2013-11-7 02:54:34 | 只看該作者
預算$2000-3000不如買Sakura d3,始終都係專for飄移既車架,$3000樓下應可落到樓。
bookkeyhk 發表於 2013-11-7 03:28:53 | 只看該作者
如果諗住擺個心落去玩,Box set最好就唔好,玩遙控車週不時要裝裝拆拆,以玩飄移車改齒改cs換油壓位等等時常會,清楚自己架車組裝會比較好。
 樓主| wong0516 發表於 2013-11-7 12:16:02 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-11-7 03:28
如果諗住擺個心落去玩,Box set最好就唔好,玩遙控車週不時要裝裝拆拆,以玩飄移車改齒改cs換油壓位等等時 ...

首先多謝師兄的回覆,因為我對模型車係新手
請問Sakura D3 CS 除左車架,跟唔跟 摩打 /電變 / SERVO ???
如果唔跟電子野....有邊款 摩打 /電變 / SERVO / 遙控 式合新手用
係邊到會有Sakura D3 CS 買呢???

另外..."以玩飄移車改齒改cs換油壓位等等時" - CS個述語點解???
bookkeyhk 發表於 2013-11-7 19:53:54 | 只看該作者
wong0516 發表於 2013-11-7 12:16
請問Sakura D3 CS 除左車架,跟唔跟 摩打 /電變 / SERVO ???
...

淨車架唔跟電子嘢,之前有ching出車post:http://rc-evo.com/xbbs/thread-289567-1-2.html可參考吓。
bookkeyhk 發表於 2013-11-7 19:58:59 | 只看該作者
wong0516 發表於 2013-11-7 12:16
...

CS即改到尾轆快過前轆嚟做橫滑飄移效果!
albert0329 發表於 2013-11-9 19:43:36 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-11-7 19:53
淨車架唔跟電子嘢,之前有ching出車post:http://rc-evo.com/xbbs/thread-289567-1-2.html可參考吓。
...

照佢咁執都OK,但個servo 買好小小(佢好快就換左La)同埋差機去鴨記買平D Ka,電池又可以上樓買。
kelvinayhh 發表於 2013-11-9 19:51:41 | 只看該作者
差機上rcmart買啦 $99喳, 不過優惠到11號喳,要買就快啦
bookkeyhk 發表於 2013-11-9 20:19:41 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-11-9 19:43
照佢咁執都OK,但個servo 買好小小(佢好快就換左La)同埋差機去鴨記買平D Ka,電池又可以上樓買。
...

Servo係買好d比較好!
bookkeyhk 發表於 2013-11-9 20:22:24 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-11-9 19:43
...

今日星期六喎,你冇出去飄咩,哈哈.......!
albert0329 發表於 2013-11-9 21:51:00 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-11-9 20:22
今日星期六喎,你冇出去飄咩,哈哈.......!

今晚同屋企人食飯,聽朝早場,出尼一齊玩La。
bookkeyhk 發表於 2013-11-10 01:32:28 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-11-9 21:51
今晚同屋企人食飯,聽朝早場,出尼一齊玩La。

聽朝唔得呀,第日whatsapp你。
 樓主| wong0516 發表於 2013-11-10 01:36:47 | 只看該作者
唔該兩位師兄的幫忙及指教
今晚終於去左出車啦......
係咩都唔識情況下入左間"車中X",叫老闆幫手跟師兄個LIST去執
買左 D3車,遙控"FS-GT3C" , 電變"TEAM POWER - Brushless speed control system 連9.5T motor, motor 齒 及 連接線
共19XX
Kevin8933 發表於 2013-11-10 02:36:08 | 只看該作者
wong0516 發表於 2013-11-10 01:36
係咩都唔識情況下入左間"車中X", ...

TEAM POWER 40A or 70A ?
bookkeyhk 發表於 2013-11-10 17:30:49 來自手機 | 只看該作者
wong0516 發表於 2013-11-10 01:36
係咩都唔識情況下入左間"車中X", ...

可以行多兩間格吓價先,買咗架車最好買埋頭單向換咗佢http://www.rcmart.com/3racing-sa ... cPath=595_1419_1566,玩飄移有必要換,原裝cs2.14可能會過大,可以試咗車先有人會玩到,加油!
albert0329 發表於 2013-11-10 20:28:25 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-11-10 17:30
可以行多兩間格吓價先,買咗架車最好買埋頭單向換咗佢http://www.rcmart.com/3racing-sa ... cPath=595_1 ...

加油。X2
綠島滌野 發表於 2013-11-10 21:03:59 來自手機 | 只看該作者
佢個間車價較平,但佢呢隻控較貴……我之前買左架tt02, 但而家入左架d3...今日去左jv試,好feel好多,但都未領略到點飄==
albert0329 發表於 2013-11-10 21:39:07 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-11-10 21:03
佢個間車價較平,但佢呢隻控較貴……我之前買左架tt02, 但而家入左架d3...今日去左jv試,好feel好多,但都 ...

要慢慢練架,又要set下部車咁,TT01都飄到架,下次帶埋出尼比你試下。(今日見過面的車友)
樫野有香 發表於 2013-11-10 21:55:28 | 只看該作者
我新手,考慮好耐都唔知買咩車架,見有師兄打算入D3,不如我都跟大隊啦,唔知一齊去車中X買會否有discount呢
 樓主| wong0516 發表於 2013-11-10 22:10:55 | 只看該作者
樫野有香 發表於 2013-11-10 21:55
我新手,考慮好耐都唔知買咩車架,見有師兄打算入D3,不如我都跟大隊啦,唔知一齊去車中X買會否有discount呢 ...

師兄....我問左兩間D3架車都係680...如係"車中X"買架裝好的都係"7XX"