RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: blackshark3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題]條camber link嘅setting作用

lailcm 發表於 2013-11-9 07:33:43 | 只看該作者
一舊舊 發表於 2013-11-9 11:05:26 | 只看該作者
唔好俾距沉~~~~~
monsterken 發表於 2013-11-14 20:03:14 | 只看該作者
多謝師兄無私指教!!!令小弟獲知良多!!!!
期待師兄有其他既知識可以同大家分享!!
leehoupin 發表於 2013-11-14 23:44:12 | 只看該作者
如果大家在 Touring 車setting 上有甚麽問題可以提出大家一齊分享。小人將盡量同大家分享當中原理和作為
leehoupin 發表於 2013-11-14 23:49:02 | 只看該作者
可能在外國玩車多覺得大家一齊進步才可把水準提高,希望大家可以set 到架車好走而有更多興趣練習把香港車壇水準提高。
d.s 發表於 2013-11-15 08:53:13 來自手機 | 只看該作者
獲益良多~謝賜教~
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-16 14:01:22 | 只看該作者
leehoupin 發表於 2013-11-14 23:49
可能在外國玩車多覺得大家一齊進步才可把水準提高,希望大家可以set 到架車好走而有更多興趣練習把香港車壇 ...

師兄,好多謝你一直無私分享
跟住問:我有架車條尾出灣好甩,出灣一起油架車就擺橫,我攝0.5mm介子墊高下A臂pin碼,架車條尾出灣冇咁甸,就覺架車推咗。
攝介子墊高下A臂pin碼會對過灣有乜嘢影響呢?
又有人話唔俾架車落brake跪太多就剩懾介子落後A臂pin碼,作用何解?
leehoupin 發表於 2013-11-17 00:36:11 | 只看該作者
請問介子墊高在那一個pin碼下(前,前前,後,後後),叧外請問墊高介子後有沒有從新set過Drop(總離地距)因為墊高介子後A臂離地距會改變(多咗)會改變車子特性。
leehoupin 發表於 2013-11-17 03:08:04 | 只看該作者
從你前文所講你應該冇改drop所以推頭(因為頭drop太多)可以收啲頭Drop 令車頭traction加多下星期同大家頃吓drop 有何工用及如果正確使用。
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-17 03:49:06 | 只看該作者
leehoupin 發表於 2013-11-17 00:36
請問介子墊高在那一個pin碼下(前,前前,後,後後),叧外請問墊高介子後有沒有從新set過Drop(總離地距)因為 ...

唔好意思師兄我漏咗講係攝咗後轆前後A臂碼底加咗0.5mm介子,後down stop螺絲冇郁到。
恕我蠢才多問,理論上我咁樣攝咗後轆前後碼加咗0.5mm介子,喺其它嘢冇變嘅情況下,係咪會令到後離地距低咗0.5mm,而後down stop亦多咗0.5mm?
再祈望師兄嘅分享
leehoupin 發表於 2013-11-17 05:37:31 | 只看該作者
想車尾咬地方法很多,用不同彈弓(當然是較軟),多尾camber,多尾Toe-in, 加尾Drop(Down stop),都可以加大車尾咬地而不改變車子轉向反應,出彎比更快,如果部車本來好走(指同一曰,同一set Tire),突然唔咬可能車呔爆邊(呔與呤公開)或車呔太舊可能性較大。
leehoupin 發表於 2013-11-17 05:45:55 | 只看該作者
車尾drop or down stop (車呔離地距)多1mm車子在彎中會定好多(如果本來離地距由5mm增加至6mm)主要因為車子本身重心轉移較多(左右)所以車尾會咬地。
leehoupin 發表於 2013-11-17 06:44:20 | 只看該作者
如果後擘碼升高0.5mm後,離地距唔會變但drop會多不止0.5mm應該多約1 至2mm 。如果唔set到同末加介子前一樣drop的話好難知道分別。當set 到跟本來drop一樣車子應該較轉因為當收油時車尾重心較高令更多重量轉移到車頭,增加頭呔下壓而令車頭更咬,在你的車上因為你冇改回應該的drop後呔左右可移動太大好處是車尾定好多但同時會令車頭轉和減小(即係推頭)。如果想車尾又定而又夠轉只要把後drop set 到跟本來setting 一樣,然後加0.5至1mm drop 會有令你有意想不到的較果。
leehoupin 發表於 2013-11-17 06:59:03 | 只看該作者
C兄如果將setting upload 可以一齊分享如何令到架車更好走
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-18 00:33:37 | 只看該作者
leehoupin 發表於 2013-11-17 06:59
C兄如果將setting upload 可以一齊分享如何令到架車更好走

先多謝師兄指點。
就攞我最近砌好set緊行左幾排電嘅CSO V2 2014嚟問吓師兄,因為好似師兄你都有呢款車。我喺JV玩,好多年冇玩算新仔一名,一直限自己行10.5T摩打攞番綫位感覺先,我上架電車係Delta 12仔,約10年前玩過一輪1/8又斷咗。我從未玩過touring,所以而家玩番就想由基本功同set車學起。
呢個setting前尾轆頭尾臂碼底冇攝介子,頭2.8尾2.7彈弓時,頭好轉但個尾好料一出灣俾多啲油就唧橫㗎車。跟住攝介子後,頭冇咁肯入,但尾冇咁料,換埋彈弓候就變成呢個setting sheet,頭入灣夠轉,灣心都轉但出灣未出晒一比油快啲條尾就唧。我想條尾穩啲。
師兄,我明白條條大路通羅馬,要解救我㗎車條尾可以有好多方法搞其它嘢,但因為我想特別了解用條camber link同攝介子落臂碼去改變roll center嘅功用,可唔可以針對呢點講多小小?
再一次多謝師兄無私指點,亦希望其他師兄賜教。

leehoupin 發表於 2013-11-18 11:41:38 | 只看該作者
你現在車頭set到太咬,我今曰鬥車試咗camber link 很多不同反應。先從車頭講我會試用2mm介子升高頭link以減低車頭反應,頭downstop我用10mm磚將底板升高然後頭呔要义1.5mm到地,drop是10mm-5.5mm-1.5mm=3mm(車頭的離地距通常是5.5至6mm),而車尾離地距較車頭高0.5mm即6至6.5mm。然後同樣用10mm磚後呔剛到地drop是10mm-6mm或6.5mm=3.5至4mm在大多數場地都合用,你車尾camber link用2号同車頭一樣會較定因為link較短會令camber彎化較大在轉彎時車呔與地面接觸面多咗所以會更咬。
leehoupin 發表於 2013-11-18 11:50:00 | 只看該作者
油壓因為現今車速快咗所以盡量要車身穩定所以唔想有reboun。請試用我提議的drop setting 加攺camber link 頭介子尾改用2号窿同唔用比碼介子相信會改善現有問題
leehoupin 發表於 2013-11-18 12:19:38 | 只看該作者
後camber link 介子應該改用4mm1mm setting, 改短後Link一定會令車尾更咬地。如果要部車系JV更快最好同時將頭尾油壓用低一級車子的彎速可以更高及較定
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-18 20:11:44 | 只看該作者
多謝師兄無私指點,即刻改,試咗結果番嚟再討論
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-19 19:33:32 | 只看該作者
師兄,今日以你建議嘅setting試,條尾穩定咗,但入灣就冇咁好入。我跟住換硬一級頭彈弓,架車肯入咗,跟住將尾油壓放低一個窿,條尾更加定。
而家就發現轉灣一上縛俾油出灣架車就好易給轉,可以點搞?
玩咗幾排電,朋友話我架車快咗追我難咗,好開心,再一次多謝兄無私指點