RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4302|回復: 24
收起左側

[技術問題] servo1251急問

C.K.LoK 發表於 2013-8-19 23:26:49 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我個servo要用搖控set到好右先至行得直d,其實會係咩問題呢,無理由咁遍個啵,大家幫幫手
Noir.KAZE 發表於 2013-8-19 23:30:16 | 顯示全部樓層
set返去中間位先裝horn上去
 樓主| C.K.LoK 發表於 2013-8-19 23:44:08 來自手機 | 顯示全部樓層
試左啦,都係唔得,我先開控,set返0先,之後至開電變,servo回左中先裝返晒d野,一行都係唔直,都係偏右
Noir.KAZE 發表於 2013-8-19 23:48:57 | 顯示全部樓層
servo回中,軚回唔到中,依然偏右邊?
Kevin8933 發表於 2013-8-19 23:56:28 來自手機 | 顯示全部樓層
調較微調都唔得?
TOMY1988 發表於 2013-8-20 00:01:08 | 顯示全部樓層
係控度回左中位先....之後開住控同ESC  對好位先裝horn上去....

果陣已經唔係差太遠..........用校推捍同微調SET直線....
 樓主| C.K.LoK 發表於 2013-8-20 00:12:03 來自手機 | 顯示全部樓層
我試過
Noir.KAZE 發表於 2013-8-20 00:14:08 | 顯示全部樓層
有冇另一隻servo可試?
 樓主| C.K.LoK 發表於 2013-8-20 00:17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
我試過將servo甩晒d配件,跟住開控再開電變,servo自動回左中先裝返晒d野,都係唔得,亦都試過著電變再著控再裝返d野,都係唔得,超偏左,要set返右,其實會唔同支臂有關,我tt01車,之前用3003,之前都行得直,而家都係裝返同一套野上去,唔知關唔關事
kkchung 發表於 2013-8-20 00:19:10 | 顯示全部樓層
先把控全回中〉開控及接收,等伺服器回中〉然後放上伺服碟去最接近說明書教的角度位置〉伺服碟如和說明書所示還差一些便在遙控中的 SUB TRIM 調整回角度>然後調整伺服碟出那支推桿來控制車子直線。
Noir.KAZE 發表於 2013-8-20 00:22:08 | 顯示全部樓層
C.K.LoK 發表於 2013-8-20 00:17
我試過將servo甩晒d配件,跟住開控再開電變,servo自動回左中先裝返晒d野,都係唔得,亦都試過著電變再著控 ...

if,你set野用係3003冇問題,一換1251就有事
1.你裝錯位
2.隻servo有事

我係你就擺返隻3003上去,做返你做過既野
如果3003回得直,1251有事
if都係回唔直,你裝錯野
kkchung 發表於 2013-8-20 00:26:12 | 顯示全部樓層
C.K.LoK 發表於 2013-8-20 00:17
我試過將servo甩晒d配件,跟住開控再開電變,servo自動回左中先裝返晒d野,都係唔得,亦都試過著電變再著控 ...

TT01 伺服保護器出的第一支推桿是固定長度。即使伺服保護器設定至完全90 度直角,也會因用不同尺寸伺服器;其轉動中心位置不同而有移位。你把那支膠推捍換成可調長度那種便可方便調整車子直線。
Jazzli430 發表於 2013-8-20 02:20:37 | 顯示全部樓層
支控轉線試下
 樓主| C.K.LoK 發表於 2013-8-20 07:30:41 來自手機 | 顯示全部樓層
睇黎要buy支可調既servo推桿至得,個servo buy返黎又無說明書,我唔知隻碟可以點set,有無人可以教下我
50270898 發表於 2013-8-20 07:53:40 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄你所有野回中枝控左右offset有冇set返零?
50270898 發表於 2013-8-20 08:02:11 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄你所有野回中枝控左右offset有冇set返零?
 樓主| C.K.LoK 發表於 2013-8-20 12:11:19 來自手機 | 顯示全部樓層
個控左右歸零,有無師兄都係tt01@1251,分享下你個part野黎睇睇,幫幫手
50270898 發表於 2013-8-20 13:20:43 | 顯示全部樓層
不如影下你架車servo點裝
想玩車 發表於 2013-8-20 18:13:28 來自手機 | 顯示全部樓層
tt01要行得直唔系咁易。
ho8218 發表於 2013-8-20 20:39:57 | 顯示全部樓層
我都係用緊savox sc1251喎,無你呢個問題發生