RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7254|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 改裝頭直爆杯

mcw 發表於 2013-7-25 13:59:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用TA05, 因發現老是不能走直線, 加上頭碌空轉時一邊有時轉有時不轉, 珠差又沒法收緊(應是T型膠套兩邊爛了變成圓柱), 於是用膠水將珠差連Bearing一齊黏死成頭直.
一落地, 車行直線非常好, 操控流暢, 但不到1分鍾後, 頭杯爆裂如圖,.
請問有冇師兄比意見為可有如此情況, 如何解決, 以免換件後再發生同類事件.
maxchow 發表於 2013-7-25 14:25:02 | 只看該作者
用膠杯死硬的。除非你系 TT01,就得。
真真正正買金屬頭直先得。
gavl 發表於 2013-7-25 14:35:34 | 只看該作者
直接買個TA05 頭直 ~ spool 咪得囉
liongoryeah 發表於 2013-7-25 14:49:30 | 只看該作者
加上頭碌空轉時一邊有時轉有時不轉 ~~   先check下狗骨外軸(轆果邊)係咪有一邊啜實左,
 樓主| mcw 發表於 2013-7-25 17:36:04 | 只看該作者
謝謝各位Ching 意見.
用3 R 的頭直好或用孖星齒差加100000-500000度油好些呢?
新人 發表於 2013-7-26 13:33:35 來自手機 | 只看該作者
mcw 發表於 2013-7-25 17:36
謝謝各位Ching 意見.
用3 R 的頭直好或用孖星齒差加100000-500000度油好些呢?

齒差可用五十萬
 樓主| mcw 發表於 2013-7-27 04:38:48 來自手機 | 只看該作者
新人 發表於 2013-7-26 13:33
齒差可用五十萬

Tks ching.
vincenthk052005 發表於 2013-7-27 08:37:12 來自手機 | 只看該作者
金屬頭直可能會令萬向條pin灣左。到時價錢又唔同講法,師兄自己衡量……
tofai 發表於 2013-7-27 10:54:22 | 只看該作者
vincenthk052005 發表於 2013-7-27 08:37
金屬頭直可能會令萬向條pin灣左。到時價錢又唔同講法,師兄自己衡量……

想知點樣整灣條pin
vincenthk052005 發表於 2013-7-28 10:58:55 | 只看該作者
you try
Noir.KAZE 發表於 2013-7-28 23:41:54 | 只看該作者
一排電可以玩8mins左右
1分鐘已爆一隻杯
如果照計數,一排電已可爆8次
即係玩3排電at least 爆24隻杯

仲未計行行下爆杯失控撞爛野既損失

唔好玩我啦大佬,我玩車呀,唔係俾架車玩我呀
1分鐘爆一隻杯,換得黎都天黑啦
Noir.KAZE 發表於 2013-7-28 23:46:01 | 只看該作者
同埋我又真係未見過支pin會爻
骨我就見過會爻
 樓主| mcw 發表於 2013-7-29 13:24:02 | 只看該作者
上星期六, 去RX MART 賣左1set 3RXX 頭直, 1set 孖星齒差. 及在偉X賣了TRF 齒差PUTTY(沒人知是約多少度油).

拆散車頭發現右前輪輪軸有一個軸承不順暢(可能是這原因引致右前輪時轉時不轉), 最後去九龍Bearing將所有前輪軸承全更換, 包括波箱2個大軸承.

先裝頭直,  整車用手推很順暢, 直行OK, 短程急剎, 車身向右偏( 暫不理會).
落街試車, 輕踫2嘢, 發現頭King Pin(金屬輪杯)底螺絲鬆脫. 這問題一直困擾我. 我用金屬輪杯, 收太緊, 轉向不順及有時頂狗骨杯. 收鬆少少, 螺絲易掉.

重裝螺絲再試車, 急轉彎(最大祇有25度)時聽到咔咔響, 44MM狗骨幾乎從輪杯跌出來, 現只能在頭單杯內用EVA攝緊.

唉!沒想到一台遙控車要花這麼多時間,精力及金錢, 還未正式跑埸已每星期買料修車. 請問各位CHING有何意見改善上述問題.
vincenthk052005 發表於 2013-7-29 14:20:16 來自手機 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-7-28 23:46
同埋我又真係未見過支pin會爻
骨我就見過會爻

我試過玩到斷
Noir.KAZE 發表於 2013-7-29 14:48:46 | 只看該作者
mcw 發表於 2013-7-29 13:24
上星期六, 去RX MART 賣左1set 3RXX 頭直, 1set 孖星齒差. 及在偉X賣了TRF 齒差PUTTY(沒人知是約多少度油). ...

首先,轉向杯換回膠製品個人認為此處用膠比金屬好,碰撞後此處用於卸力,爛了便換掉吧

第二,用頭直必需將原廠狗骨換成萬向,不要買藍色鋁骨
買黑色鐵骨即可

樓主| mcw 發表於 2013-7-29 15:06:00 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-7-29 14:48
首先,轉向杯換回膠製品個人認為此處用膠比金屬好,碰撞後此處用於卸力,爛了便換掉吧

第二,用頭直必需 ...

謝謝CHING

萬向是否指CVD

Noir.KAZE 發表於 2013-7-29 15:20:49 | 只看該作者
mcw 發表於 2013-7-29 15:06
謝謝CHING

萬向是否指CVD

Yes
因為頭直於轉向時左右轉速接近等同
應力比較大,所以用原將狗骨會很嘈&容易損毀
換掉CVD後,要常檢查頭直杯損蝕情況,而CVD本身會比使用差速時有較大損耗

總體來說,換了頭直,很多部分損耗會快了
要常檢查
vincenthk052005 發表於 2013-7-29 20:10:45 | 只看該作者
我就係咁意思,不過唔識講,師兄唔好見怪
 樓主| mcw 發表於 2013-7-29 20:26:15 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-7-29 15:20
Yes
因為頭直於轉向時左右轉速接近等同
應力比較大,所以用原將狗骨會很嘈&容易損毀

多謝CHING 指導.

如車修好後. 我會先走一輪前直, 如發現有問題再用齒差.

Noir.KAZE 發表於 2013-7-29 22:44:25 | 只看該作者
mcw 發表於 2013-7-29 20:26
多謝CHING 指導.

如車修好後. 我會先走一輪前直, 如發現有問題再用齒差.

用牙差的確會比較少損耗
不過前提係,你要穩定得到個車尾先
如果你係JV玩
個人建議你尾差入1000-2000左右
頭用30-50萬度油
PUTTY唔係唔好,不過高度數既PUTTY入果陣有技巧
都唔係好似油咁入到岩位/夠重就OK
新玩牙差用返油好d.....
如果整得好唔漏的話玩到百幾排電都已經稀,可以諗用putty

仲有,買定多d馬蹄膠,頭果對好快會玩完