RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3009|回復: 9
收起左側

Servo 方向反轉

tonyho88888 發表於 2013-7-23 11:11:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有冇師兄幫忙,如不想在發射更改設定,可否改Servo線路
波板糖 發表於 2013-7-23 11:30:35 | 顯示全部樓層

我曾經試過servo 線掉轉插落接收,結果係掉轉方向轉的

錯誤示範,千其唔好試...
 樓主| tonyho88888 發表於 2013-7-23 12:00:06 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2013-7-23 11:30

試過吾得
kkchung 發表於 2013-7-23 13:57:05 來自手機 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2013-7-23 11:30

正常完全不可以,三線分別是負、正、信號。這樣反接有機會燒掉伺服器。

會按其設計有機會用到倒轉動。 以前我做法是打開伺服器:
1.把內裡馬達正負線互換。
2.然後把內裡的可變電阻頭尾線互換。
波板糖 發表於 2013-7-23 14:13:39 | 顯示全部樓層
是的,我之前唔識分,因唔同牌子有唔同三色線,唔知邊條打邊條,有D SERVO 插仲係無邊骨位,所以亂插...
大家唔好試,SORRY !!
但明明支控有REVERSE 功能,點解硬係唔教得?
vincenthk052005 發表於 2013-7-23 14:44:33 來自手機 | 顯示全部樓層
教得嫁喎,我都試過,都整到
波板糖 發表於 2013-7-23 15:04:52 | 顯示全部樓層
其實唔同牌子SERVO 都有自己唔同方向(出廠設定),不妨試吓換過另一隻品牌SERVO .
 樓主| tonyho88888 發表於 2013-7-23 21:54:07 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2013-7-23 13:57
正常完全不可以,三線分別是負、正、信號。這樣反接有機會燒掉伺服器。

會按其設計有機會用到倒轉動。  ...

吾該師兄己經整到!
kkchung 發表於 2013-7-23 22:15:18 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2013-7-23 15:04
其實唔同牌子SERVO 都有自己唔同方向(出廠設定),不妨試吓換過另一隻品牌SERVO .
...

現在一些數碼伺服器也支援接上電腦來設定 CW 或 CCW 。

一些廉價如國產 Feetech 一些 FT 系列也支援接上電腦設定功能及伺服器反應等:
http://www.feetechrc.com/wp-content/images/SCPC-1-V1.1.pdf

樓主| tonyho88888 發表於 2013-7-24 00:35:26 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2013-7-23 22:15
現在一些數碼伺服器也支援接上電腦來設定 CW 或 CCW 。

一些廉價如國產 Feetech 一些 FT 系列也支援接上 ...

吾知邊度有得買及幾錢