RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: pakcheongkwan
收起左側

[技術分享] 又一自制底板,今次係 Sakura XI Sport

albert0329 發表於 2013-7-28 08:46:25 | 顯示全部樓層
訂做一塊,大約幾$(D3 CS)
朱景厚 發表於 2013-7-30 17:18:48 | 顯示全部樓層
師兄:請問做一塊T3-2012 底板幾多錢 96212482
銀魔鬼 發表於 2013-8-1 10:08:26 | 顯示全部樓層
yyyymmdd 發表於 2013-8-1 20:57:37 | 顯示全部樓層
師兄:請問邊到有CNC銑床加工. PM pls
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-8-1 21:17:18 | 顯示全部樓層
yyyymmdd 發表於 2013-8-1 20:57
師兄:請問邊到有CNC銑床加工. PM pls

如果你做一件半件的話,唔知有無公司肯做...我係用自己嘅機器
mcw 發表於 2013-8-5 18:31:12 | 顯示全部樓層
CHing, 我都想用部CNC做翻件大號碳纖板讓我部車耐撞些, 可否告知底板的螺絲孔是一枝帶斜度撥口的鑽鑽的或用鑽咀鑽完再撥斜位? 如用3.0碳板做底板會否太重?
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-8-6 17:03:09 | 顯示全部樓層
mcw 發表於 2013-8-5 18:31
CHing, 我都想用部CNC做翻件大號碳纖板讓我部車耐撞些, 可否告知底板的螺絲孔是一枝帶斜度撥口的鑽鑽的或用 ...

鑽穿同countersink係分開兩次做,先一次過鑽穿所有孔,再用另一支cutter去做countersink。唔用countersink cutter可以用直徑6mm or 6.5mm鑽嘴,不過個夾角未必係90度
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-8-6 17:10:35 | 顯示全部樓層
mcw 發表於 2013-8-5 18:31
CHing, 我都想用部CNC做翻件大號碳纖板讓我部車耐撞些, 可否告知底板的螺絲孔是一枝帶斜度撥口的鑽鑽的或用 ...

答漏左,用2.5 / 2.25 做1:10車底板就已經ok, M車用2.0。至於用3.0重唔會重好多,不過會好硬
mcw 發表於 2013-8-6 19:54:25 | 顯示全部樓層
謝謝CHing資料, 我想如有時間會將我的車全部拆散抄數. 如成功會告訴Ching 分享.

好硬是否代表耐撞些?
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-8-7 11:07:57 | 顯示全部樓層
mcw 發表於 2013-8-6 19:54
謝謝CHing資料, 我想如有時間會將我的車全部拆散抄數. 如成功會告訴Ching 分享.

好硬是否代表耐撞些? ...

硬一定係耐撞啲,但會大大影響操控手感
mcw 發表於 2013-8-7 12:45:09 | 顯示全部樓層
明白, 我以前認為底板越硬越厚越輕就是好的, 未有注意其操作性, 謝謝Ching 提點.