RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9539|回復: 50
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術分享] 又一自制底板,今次係 Sakura XI Sport

pakcheongkwan 發表於 2013-7-22 22:47:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

唔知大家不無睇過 自制XV01底板, 今次有啲唔同,因為係受到某師兄所托,表示想做一 set 比原裝耐玩耐揰嘅碳纖維底板,先有佢嘅出現。原裝底板線條係幾靚,亦有動感。不過作為入門車款,今次嘅用料(個人覺得)真係比較一般,易於扭動嘅線條更加弱化左車輛嘅剛性。針對底板較少支撐嘅地方,作出改動,其餘地方會保留不變,就係今次制作嘅目標。
作出改動地方如下:
1. 四條分体臂碼四周會加闊少少,因為每條分体臂碼咁細嘅面積,仲要鑽上兩個螺絲孔位,容易受力變形/折斷
2. 減少中間不必要嘅留空,增加剛性
3. 略為加大downstop翼仔,減去多餘線條
4. 加長車尾部份避免太快磨入車尾螺絲孔
5. 二樓板方面,強化最幼部份,整体闊度較平均

登錄/註冊後可看大圖

改動比較少,並非相當精采之作。不過嘅然係新車款,估計較多人討論,所以作出分享。另外仲有經各位師兄收集返黎嘅舊款車準備"活化",又或者有啲"諗頭"想造獨一無二嘅碳纖零件,不妨話我知睇下我幫唔幫到你
georgej 發表於 2013-7-22 23:10:27 來自手機 | 只看該作者
師兄check pm
RCandylau 發表於 2013-7-22 23:52:21 | 只看該作者
師兄自家制作還是有廠代工?以上要用幾多錢?
J.J. 發表於 2013-7-22 23:54:17 | 只看該作者
師兄,有冇興趣改良ff03頭油壓位置,變返做企身
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-7-23 00:07:58 | 只看該作者
RCandylau 發表於 2013-7-22 23:52
師兄自家制作還是有廠代工?以上要用幾多錢?

自家制作,以上唔貴,因為我自己做埋設計部份,成本大部份來自原材料
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-7-23 00:11:08 | 只看該作者
J.J. 發表於 2013-7-22 23:54
師兄,有冇興趣改良ff03頭油壓位置,變返做企身

FF03因先天性問題,無位放damper stay,所以比較難搞...
teamlosi 發表於 2013-7-23 00:52:49 | 只看該作者
zero  can use??
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-7-23 08:36:48 來自手機 | 只看該作者
teamlosi 發表於 2013-7-23 00:52
zero  can use??

zero同xi sport 轉向同servo部份唔同,波箱就唔知,不過對照兩車嘅二樓板都有出入,相信可用機會好微
Delta. 發表於 2013-7-23 08:56:04 | 只看該作者
樓主又有好野出品
tsfai 發表於 2013-7-23 09:27:20 | 只看該作者
師兄有心有技術有支援
可否pm 价钱?
tsfai 發表於 2013-7-23 09:32:25 | 只看該作者
一直煩惱緊塊底板太弱,現在有救了
tsfai 發表於 2013-7-23 09:41:59 | 只看該作者
師兄有空可否看看DF02前後油壓板。想強化及可裝車殼柱用房車或貨車殼。謝。
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-7-23 13:14:45 | 只看該作者
tsfai 發表於 2013-7-23 09:41
師兄有空可否看看DF02前後油壓板。想強化及可裝車殼柱用房車或貨車殼。謝。 ...

剛剛睇左,原來同TT01咁似。
暫時諗到兩個做法:
1. 比較易嘅做法,改動亦較少,就係o係舊有油壓架上面疊一個碳纖維油壓架,提供螺絲孔位裝車殼柱
2. 從新造過一個新嘅,不過未必可行
sean2013 發表於 2013-7-24 10:15:15 | 只看該作者
ching 請問你用什麼機cut?
vin00002002 發表於 2013-7-24 17:00:32 來自手機 | 只看該作者
Tkx ching for my xi sport, will test it tmw if sunny.
Really nice ah, coz seems still no parts in the market.
I love the design that after we discussed.
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-7-24 22:33:36 | 只看該作者
sean2013 發表於 2013-7-24 10:15
ching 請問你用什麼機cut?

先用電腦畫圖,再用CNC銑床加工,保証尺寸準確
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-7-24 22:46:33 | 只看該作者
vin00002002 發表於 2013-7-24 17:00
Tkx ching for my xi sport, will test it tmw if sunny.
Really nice ah, coz seems still no parts in t ...

呢幾日都落雨,我都想放車但無奈唔得...
xi sport 就好似當年 zero S 同 Zero 咁嘅關係,要升級用碳底,相信要用返 xi 塊底板,3racing 未必會為 sport 推出碳底(個人推測)
我提供到嘅就係custom made,針對佢嘅弱點,再加你嘅要求去造。你嘅意見都係付出,多謝你就真
銀魔鬼 發表於 2013-7-24 23:12:13 | 只看該作者
417 v5 改短油壓架可以嗎
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-7-25 00:01:00 | 只看該作者
銀魔鬼 發表於 2013-7-24 23:12
417 v5 改短油壓架可以嗎

可以
kkchung 發表於 2013-7-25 00:01:16 來自手機 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2013-7-24 22:46
呢幾日都落雨,我都想放車但無奈唔得...
xi sport 就好似當年 zero S 同 Zero 咁嘅關係,要升級用碳底, ...

可以看看原廠剪裁去變化成寛版。同時也把電架位也重新改掉。
SAK-XS302/WO Graphite Main Chassis For Sakura XI Sport

登錄/註冊後可看大圖

SAK-XS301/WO Graphite Upper Deck For Sakura XI Sport

登錄/註冊後可看大圖