RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ivanwcs
打印 上一主題 下一主題
收起左側

平價4軸MWC

victorhk 發表於 2013-8-9 23:21:56 | 只看該作者
多謝 Ivan師兄的詳細講解,暫有以下配搭,請俾些意見,是否適合初哥,我不打玩FPV,只希望飛下、影下野
F450 V2
MultiWii G-Mega 2560 連 GPS
2212 1000KV
想買30A ESC,但唔知要唔要到hobbywing
1047槳 x4

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-10 00:31:31 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-9 23:21
多謝 Ivan師兄的詳細講解,暫有以下配搭,請俾些意見,是否適合初哥,我不打玩FPV,只希望飛下、影下野
F45 ...

你塊板好豪華!!有埋gps
摩打係咪已經有?如果未買,可以升級少少,買其他好d既 2212摩打成套機最好唔好過1.5kg
ESC無咩所謂,20A-30A就得,每個摩打最多都是用10幾A電流,ESC要可以set program既
槳買多d備用
MWC唔同NAZA果d,比較技術型既,通常要慢慢調教
上youtube穩下片望下
塊板上面有粒細細粒長方形既鐵粒,上下有兩個窿,,呢個是氣壓計,,用一大粒棉花遮住,痴實
victorhk 發表於 2013-8-10 01:54:10 | 只看該作者
師兄,我其實甚麼都未買,只是鎮定些少目標作為參考
塊飛控版要380人仔, 我擔心飛到去飛唔番來,所以好似有GPS 自動回航搵陣D。
請問甚麼是FTDI??
摩打有乜牌子好介紹??
至於setting 我都預左折騰自己一番,或者到時再請教。

另外見人話Devo 10控,刷固件好似幾抵玩。
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-10 13:49:25 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-10 01:54
師兄,我其實甚麼都未買,只是鎮定些少目標作為參考
塊飛控版要380人仔, 我擔心飛到去飛唔番來,所以好似 ...

FIDI既是駁落電腦既USB接口,要來更新或者set機
摩打如果你是淘寶買既話,有款摩打叫F4006,幾好,又平,或者買sunnysky x2212貴d
D10是幾好既,不過貴d,如果話抵用,平既話,一定是FS-TH9X,一樣可以刷er9x系統
MWC要自己慢慢set PID, 都幾講耐性下
GPS GO HOME都要,set左就好好,,,未set好就好一般,會亂飛。。。。
MWC GPS功能沒甘強,APM會勁d
victorhk 發表於 2013-8-11 00:02:08 | 只看該作者
經一輪爬文後,滿腦子混亂..........
ARKBIRD 一體化(好似Naza) 但好貴, ARKBIRD跟 玉兔是否都需要做一堆setting??

登錄/註冊後可看大圖

這個是否師兄所講的APM呢??

登錄/註冊後可看大圖

Thx a lot.
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-11 00:46:12 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-11 00:02
經一輪爬文後,滿腦子混亂..........
ARKBIRD 一體化(好似Naza) 但好貴, ARKBIRD跟 玉兔是否都需要做一堆 ...

太多選擇
我簡單講下有邊d常見既飛控
MWC最多人用,價錢平,開源項目來既,不斷有update,需要一定技巧去調整PID飛行數值,多模式,set得好,可以手拋起飛
ARKBIRD商業飛控,少人用,貴,沒研究過
NAZA商業飛控,傻瓜式設定,裝好就起飛,飛行穩定,FPV,幾貴下
兔子商業飛控,功能接近MWC,飛行穩定,接近傻瓜式設定,都貴下
APM開源項目,都幾多人用,可以無人飛行,FPV自動起飛,回航,都要調整,較簡單。
Openpilot開源項目,好少見,因為難買,不過好強勁既動作飛行模式,姿態控制好好
仲有個零度飛控,都是貴野來
其實似乎你想點樣玩,同埋要咩功能,唔知你之前有無玩開飛機
MWC同APM呢兩個都是比較平既選擇
如果你要GPS回航既話就APM,或者比較穩定甘影相
玩下特別既野,花式,CF飛行就MWC
openpilot遲d我可能會自己diy,到時再分享
Andrew168 發表於 2013-8-12 09:52:18 | 只看該作者

先準備第一步買 Flysky TH9X DIY 加背光, 之前有 ching 用 EL 冷光板改, 今次自己用 LED 背光板改

http://rc-evo.com/xbbs/thread-296057-1-1.html
victorhk 發表於 2013-8-13 00:22:31 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-8-11 00:46
太多選擇
我簡單講下有邊d常見既飛控
MWC最多人用,價錢平,開源項目來既,不斷有update,需要一定技 ...

Thank you 師兄,雖然我仲有些未解決的問題,但初步已經知道大概,
APM 是首選,但請問 2.5 同2.6 硬件有甚麼不同。謝
我最希望有的就是這種穩定(in GPS),DIY 難唔難達到嗎?

樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-13 10:01:28 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-13 00:22
Thank you 師兄,雖然我仲有些未解決的問題,但初步已經知道大概,
APM 是首選,但請問 2.5 同2.6 硬件有 ...

呢個唔系apm,Xaircraft既是零度,呢個都是FPV用既飛控,是非常穩定
apm都可以接近甘既水平
個GPS比較高級 NEO-6H
DIY唔難就做到呢種水平,取決於飛控,機架個軟硬度,摩打個平衡,螺旋槳個平衡,呢d做好就無問題
APM 是得2.52,好似無2.6?都是用mega2560
victorhk 發表於 2013-8-13 23:59:34 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-8-13 10:01
呢個唔系apm,Xaircraft既是零度,呢個都是FPV用既飛控,是非常穩定
apm都可以接近甘既水平
個GPS比較高 ...

師兄果然厲害, Xaircraft都幾貴。越看得多,越驚DIY 玩唔好、砌唔掂。

樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-14 00:26:43 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-13 23:59
師兄果然厲害, Xaircraft都幾貴。越看得多,越驚DIY 玩唔好、砌唔掂。

你如果系淘寶買既話,最好唔好買f450機架,買其他好d既,200幾蚊好多選擇
我開始自己diy openpilot飛控
http://youtu.be/6tDexH6nUKQ
另一種穩定既感覺
victorhk 發表於 2013-8-14 01:02:39 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-8-14 00:26
你如果系淘寶買既話,最好唔好買f450機架,買其他好d既,200幾蚊好多選擇
我開始自己diy openpilot飛控:lo ...

多謝你的建議,但唔明點解F450唔好?? 師兄邊D較適合??
我只買Flight Sim 玩過Phoenix,沒有放過任何飛機,原本仲差D俾錢買Phantom!!
但我驚開始時唔熟會炸機,所以免得投資太多

Openpilot D片真係好定,但好似要有programming 的根底,
我自問投降

樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-14 01:14:30 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-14 01:02
多謝你的建議,但唔明點解F450唔好?? 師兄邊D較適合??
我只買Flight Sim 玩過Phoenix,沒有放過任何飛機 ...

Openpilot都是傻瓜式的,基本是一條龍電腦設定,之後就起飛,超方便
你住邊頭?一起玩下
F450個臂比較軟,機架會振盪
買類似呢d http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.75.yDOkdR&id=21281287982
或者買山寨版f450 最平
唔知你有無興趣玩openpilot,因為我自己會做10個飛控,自己一個,其餘會賣
有人有興趣既話pm我,價錢唔會過350

victorhk 發表於 2013-8-14 23:23:24 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-8-14 01:14
Openpilot都是傻瓜式的,基本是一條龍電腦設定,之後就起飛,超方便
你住邊頭?一起玩下
F450個臂比 ...

請問可否post cc3d 個 spec 睇睇? 這是又多一個唔太睇得明的東西。
我見官網 D片 D機好似唔見GPS 天線??

樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-15 18:05:54 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-14 23:23
請問可否post cc3d 個 spec 睇睇? 這是又多一個唔太睇得明的東西。
我見官網 D片 D機好似唔見GPS 天線??
...

cc3d其實是個基本setting既飛控,沒gps定點果類功能,不過姿態控制同反應都好勁
可以好穩定甘做一d快速既飛行
呢個飛控好簡單,沒咩特別功能,傻瓜式
Andrew168 發表於 2013-8-21 11:58:27 | 只看該作者

每種飛控各有特色, 心目中有三款, 真難選擇, 價格跟性能成正比, 由強到弱, 分別為 APM > MEGA2560 開發板或豪華板 > MWC SE
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-21 18:33:30 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-8-21 11:58
每種飛控各有特色, 心目中有三款, 真難選擇, 價格跟性能成正比, 由強到弱, 分別為 APM > MEGA2560 開發板或 ...

其實都可以試下既,兩個飛控都各自有自己特色,當然APM會貴d,因為用既感應器比較貴
MWC就好似玩直升機甘,有唔同花款既功能玩
APM就專門d,玩fpv,自動飛航點
或者玩cc3d 強烈推薦,呢個飛控好強勁,用32bit cpu,同naza果d一樣
而且仲可以自動調整,唔使自己set
如果玩mega2560既話,我套開發板可以平放,專心玩cc3d
victorhk 發表於 2013-8-21 23:31:25 | 只看該作者
各位師兄,我有個小問題,
ESC 的問題,我應買有4 個BEC 的電調,定外配UBEC,如果我只配2隻 SkyWalker-40A-UBEC + SkyWalker-40A,可以嗎?
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-22 16:46:48 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-21 23:31
各位師兄,我有個小問題,
ESC 的問題,我應買有4 個BEC 的電調,定外配UBEC,如果我只配2隻 SkyWalker-40A ...

唔使40a甘大,會好重,30a已經有餘,20a就夠用
用esc既bec就ok,唔使額外ubec,只會用到一個esc既bec,其他是唔會用
1個bec已經夠電用
victorhk 發表於 2013-8-22 23:47:37 | 只看該作者
師兄是否只要一個BEC 的5V 去接收,其餘的要剔走條5V 電線??
聽人講另外用UBEC是否較好、較少干擾?? 謝