RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 想玩車
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想入4WD M車,

monsterken 發表於 2013-6-27 23:13:52 | 只看該作者

但小弟聽聞..............就算RCF...........M05都會企頭三名凳仔喎............唔通我聽錯???
monsterken 發表於 2013-6-27 23:16:10 | 只看該作者
想玩車 發表於 2013-6-27 12:21
唉,咁入唔入vm2好?現在玩M05,雙星車簡直系一個笑話,雙星真系一個搵笨牌子,真想換車。 ...

聽完師兄依一句.....小弟真係要斗膽冒犯講一句
"此乃笑話中的笑話"
丘比凸 發表於 2013-6-27 23:49:10 | 只看該作者
快D換vm2介大家的雙星垃圾
謝謝
Hunterhunter 發表於 2013-6-28 00:02:04 | 只看該作者
無論玩边架都好,世上無絕對好跑,同絕唔好跑嘅車,只要有正確嘅設定,再加正常既裝備,應該足夠應付不同場地!
monsterken 發表於 2013-6-28 00:37:50 | 只看該作者
丘比凸 發表於 2013-6-27 23:49
快D換vm2介大家的雙星垃圾
謝謝

小弟會用M03加老爺NOVAK電變,
明晚係灣仔橋底恭候140A M05 OR VM2光臨.
如果VM2或M05覺得我部M03直路慢的話.....
我諗會攞部灣路較弱M06+TEKIN RS PRO出黎大家遊下車河囉~~~
monsterken 發表於 2013-6-28 00:47:42 | 只看該作者
Hunterhunter 發表於 2013-6-28 00:02
無論玩边架都好,世上無絕對好跑,同絕唔好跑嘅車,只要有正確嘅設定,再加正常既裝備,應該足夠應付不同場 ...

完全贊同師兄既講法,
無論咩車都有優劣,
只視乎操控者點樣發揮.
早一年前, 我都係一個乜叉都要FULL OP或者要乜板物板既敗家車友,
但手車又唔得, SETTING一PAT屎, 行車路線直頭係唔見得人呀!!!
係橋底跟各大師兄交流咁多次, 吸收左咁多, 執車執咁多次, 撞到人撞咁多次~~
依一年裡面真係係我玩車咁耐最開心同埋最多得著既一年
真係襯依家多謝橋底咁多位師兄咁耐以黎既指教!!!

依家我所領悟到既係, 唔好講橋底, 俾你係JV, 渣住部有適當既改裝及SETTING既TT-01吖~~或者櫻花 ZERO S
唔一定行唔直, 玩唔到, 跑唔到, 或者變左做雪榚筒係灣到俾人過

丘比凸 發表於 2013-6-28 00:53:09 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-6-28 00:47
完全贊同師兄既講法,
無論咩車都有優劣,
只視乎操控者點樣發揮.

屎波架餐多
人地有天才,我要靠器材
pakcheongkwan 發表於 2013-6-28 01:11:09 | 只看該作者
想玩車 發表於 2013-6-27 17:47
單單一條直路,已經行唔直,想行得直就要左改右改,又要左加右加介子,摩打得三隻尺寸,個摩打用勁D,個 ...

行唔直?只會係你手車問題,你setting問題,絕對唔會係設計本身問題。砌得o岩用咩雙星車都行得直。砌時有問題,或你手車唔得,或setting錯,比咩車你都無用。TA01 / 02, FF01, 呢啲舊雙星車,質料同精度上一定差過M05/06,咪又係行得好直。當時無咩補品好改咪又係咁玩,到之後落個無刷落去快咁多咪又係咁。

覺得投放太多時間,太多心機,想用轉會呢個方法解決,唔會有結果。每部車都會有類似問題,都係要面對,不過諗得多,有經驗,自然咩車嘅類似問題都可以輕鬆解決。我個人主張買左返黎原裝行下先,唔系一有問題就買補品,嘅無去搵原因出o係邊,亦唔知補品幫助左啲咩,更加浪費左金錢。
monsterken 發表於 2013-6-28 01:30:35 | 只看該作者
丘比凸 發表於 2013-6-28 00:53
屎波架餐多
人地有天才,我要靠器材

我直路靠電變
灣路靠條呔
停車靠支控
丘比凸 發表於 2013-6-28 01:34:07 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-6-28 01:30
我直路靠電變
灣路靠條呔
停車靠支控

你就勁啦
停車靠支控
我停車靠支柱
Johnson_1984 發表於 2013-6-28 02:05:52 | 只看該作者
其實大家各有各嘅玩法…不論用咩車都有自己嘅特性……只要多啲練習……作出多啲唔同setting,總會揾到自己認為最好跑方法…自然走會跑出自己嘅style……穚底好多師兄都好nice。。只要講出自己嘅想法見解大家一定隨時候教!!對大家都有正面嘅得益!!
monsterken 發表於 2013-6-28 06:05:02 | 只看該作者
丘比凸 發表於 2013-6-28 01:34
你就勁啦
停車靠支控
我停車靠支柱

咦?????你幾時改用棍控呀???
 樓主| 想玩車 發表於 2013-6-28 06:33:20 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-6-28 00:37
小弟會用M03加老爺NOVAK電變,
明晚係灣仔橋底恭候140A M05 OR VM2光臨.
如果VM2或M05覺得我部M03直路慢 ...

兩位C兄,我又冇話過雙星車系垃圾,只系覺得佢系一件純粹玩樂車,你地唔洗咁大反應,加上我只系一個新手,橋底都只系去過一次兩三粒鐘,M車先系剛剛買,玩左兩次,邊有可能跑得贏你地吖!直得跟都冇可能跟到你地D大師級,想換車的原因系,雙星車Set來Set去都Set唔好,又出現好多問題,令到個人好煩,所以先想換車。冇惡意的
Johnson_1984 發表於 2013-6-28 07:56:43 | 只看該作者
想玩車 發表於 2013-6-28 06:33
兩位C兄,我又冇話過雙星車系垃圾,只系覺得佢系一件純粹玩樂車,你地唔洗咁大反應,加上我只系一個新手 ...

今晚落黎穚底……實好多師兄幫到你!!
丘比凸 發表於 2013-6-28 08:38:00 | 只看該作者
玩都嫌煩的話
我勸你吾好玩
免得自找麻煩
monsterken 發表於 2013-6-28 08:42:37 | 只看該作者
Johnson_1984 發表於 2013-6-28 07:56
今晚落黎穚底……實好多師兄幫到你!!

今晚落黎穚底……實好多師兄幫到你!! x2
monsterken 發表於 2013-6-28 08:48:12 | 只看該作者
樓主講得啱M車係玩樂類別
但可否想過一部孖精M同部top或abc
set到可以不分上下呢??
就算係我橋底,我都見過有師兄
M03力拼top mini
大家行無刷蝸牛
佢唔反轉部車你都以為係top或M05
個個場面何其狀觀!!
人地M03都行無刷照轟,
而樓主話部M05行都行唔到,
對比以上言論及樓主對閣下戰驅評語,
可有檢討細節及亮點嗎
 樓主| 想玩車 發表於 2013-6-28 09:15:46 來自手機 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-6-28 08:42
今晚落黎穚底……實好多師兄幫到你!! x2

咁你們幾點在橋底?
kevin-ysl 發表於 2013-6-28 09:25:10 | 只看該作者
比D心機玩啦~~~
kahungboy 發表於 2013-6-28 09:26:11 | 只看該作者
想玩車 發表於 2013-6-28 06:33
兩位C兄,我又冇話過雙星車系垃圾,只系覺得佢系一件純粹玩樂車,你地唔洗咁大反應,加上我只系一個新手 ...

小弟都係M車新手,去過橋底幾次
係人都知我自己包場遊車河都撞到飛起

不過咁...我唔會怪部車點點點
自己勤力d跑好個圏才為正路心態