RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Nicholas.C
打印 上一主題 下一主題
收起左側

初來報到~請多多指教~還有些關於鈴的問題請教各CHING~

wing1203 發表於 2013-6-20 00:29:15 | 只看該作者

我咪就係玩beetle個位
其實唔阻的,慢慢來啦,每個人一出世都唔識行架啦
cyt2011 發表於 2013-7-4 10:45:14 | 只看該作者

各位好, 剛收了架二手 AWD-010, D齒有d持掃左, 同想入番個殼(94mm),
去 CT 定去 KWS 經濟D la ! 最緊要平平平 !

另外去 CT 買野, 洗唔洗做會員 ?
niwadaisuke 發表於 2013-7-4 11:18:58 | 只看該作者
齒同殼出KWS買啦,我記得CT好似唔太覺有齒賣
去CT買野唔使做會員
cyt2011 發表於 2013-7-4 11:51:19 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2013-7-4 11:18
齒同殼出KWS買啦,我記得CT好似唔太覺有齒賣
去CT買野唔使做會員

那這些CT OK 嗎 ?
* 前胎尺 - ?度
* 后胎尺 - ?度
* 转向杯 - ?度
* 轮毂   - ?度
niwadaisuke 發表於 2013-7-5 02:35:53 | 只看該作者
軚尺出去買,輪殼=?, 轉向杯好似有膠既1.5度
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-6 01:39:16 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2013-7-5 02:35
軚尺出去買,輪殼=?, 轉向杯好似有膠既1.5度

CHING~請問KYOHSO係咪有出MA015同MR03VE的TOE IN, OUT膠鈦呎既呢?
因為我想各買幾個度數試下~又唔想買金屬~怕又貴又冇作為~但係會很貴嗎?
還有它會原裝係幾多度左右呢?
wing1203 發表於 2013-7-6 01:45:52 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 01:39
CHING~請問KYOHSO係咪有出MA015同MR03VE的TOE IN, OUT膠鈦呎既呢?
因為我想各買幾個度數試下~又唔想買 ...

有的,不過唔知有冇貨就真,應該冇散賣的,一PAT過,有哂咁多度數

跟車返黎個條係0度來的

樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-6 02:20:47 | 只看該作者
wing1203 發表於 2013-7-6 01:45
有的,不過唔知有冇貨就真,應該冇散賣的,一PAT過,有哂咁多度數

跟車返黎個條係0度來的

OH~唔該晒CHING~因為SET唔好架車呀~今日架四驅換左PN33T呀~
架車快左想直路尾唔收油都唔得~唔係就吸四~換左唔同的前後彈弓續個唻試都麻麻地~
而家後驅就推頭四驅就吸四~
呢兩PAT野岩晒我啊~想買唻試下會唔會好D~明天出去KWS問下有冇貨先~
THX~~
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 02:35:47 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 02:20
OH~唔該晒CHING~因為SET唔好架車呀~今日架四驅換左PN33T呀~
架車快左想直路尾唔收油都唔得~唔係就 ...

你係咪今日玩90陣我叫你偷輕殼o個個?
基本上殼唔搞既話你只可以用慢摩打,想用快既話就一定要搞殼
我以前都唔鍾意搞殼(宜家都係)不過無得揀要快就要搞
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-6 02:56:32 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 02:35
我以前 ...

係呀~我咪今日架ALTEZZA囉~架ALTEZZA係94陣~之前試過麥拿倫的98陣~
我想試埋AE86的90陣睇下係點既感覺~先決定搵咩車殼唻玩~
你話搞個殼係咪話偷輕個殼呀? 會唔會好難呢?
我有個雕刻用的手磨機~我都想搵個舊殼唻試下~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-6 03:03:22 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 02:35
我以前 ...

係喎CHING~咁你用咩野唻磨個殼呢? 有冇話主要偷車頂或那些部份呢?
如果可以最好POST張相睇下可以嗎? 指點指點下~
THS A LOT~
wing1203 發表於 2013-7-6 08:47:12 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 03:03
係喎CHING~咁你用咩野唻磨個殼呢? 有冇話主要偷車頂或那些部份呢?
如果可以最好POST張相睇下可以嗎? 指點 ...

點偷法,好難用文字去講。。。。
車頂就一定要,其他位置就需要視乎車殼而定
你下次幾時再上去呢?
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 16:38:11 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-7-6 03:03
如果可以最好POST張相睇下可以嗎? 指點 ...

首先你今個禮拜出KWS買PN前短彈弓先,買埋前轉向杯攝彈弓底既介子,殼就星期五上CT先再傾,因為殼D野我放晒o係LOCKER屋企影唔到相俾你睇
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:09:43 | 只看該作者
wing1203 發表於 2013-7-6 08:47
點偷法,好難用文字去講。。。。
車頂就一定要,其他位置就需要視乎車殼而定
你下次幾時再上去呢? ...

我估星期五去玩多呀~因放工唔定時~見到就唻指點下囉~THX~
還有CHING您地玩有冇換TOE IN, OUT呔呎或換CAMBER的轉向柸架?
因為係CT好似冇乜聽人講有SET TOE IN, OUT和CAMBER~
你建議我買番套呔呎玩下嗎? 會唔會多餘呀?
wing1203 發表於 2013-7-8 18:18:58 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:09
我估星期五去玩多呀~因放工唔定時~見到就唻指點下囉~THX~
還有CHING您地玩有冇換TOE IN, OUT呔呎或換 ...

我都少換tod in tod out .多數用camber轉向杯多
如果有既買定先也無妨
dogondog 發表於 2013-7-8 18:26:08 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-6-16 08:07
唔該CHING~458我今日買左頭頭3.5, 尾2~但覺得太窄~我覺得用頭4.5, 尾3會好好多~係唔知有沒有4.5咁大OFFSE ...

我指係頭0尾1或者頭1尾2,其實我都係新手。但我買458殻時老闆話唔使按說明書咁行,00或01都夠,唔係前呔好容易頂殻。
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:30:02 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2013-7-6 16:38
首先你今個禮拜出KWS買PN前短彈弓先,買埋前轉向杯攝彈弓底既介子,殼就星期五上CT先再傾,因為殼D野我放 ...

彈弓我之前都出去搵過喇~周圍都冇貨~我而家用緊果套係京商原廠OPTION果套~
搞到要係淘寶買~仲好貴~
同埋我而用緊跟車唻果D膠介子~你講果D介子係咪有唔同厚度, 可以SET車高的金屬介子呢?
如果有我都想買套呀~
還有的~都係果句~CHING您地玩有冇換TOE IN, OUT呔呎或換有CAMBER的轉向柸唻SET車架?
你建議我買番套呔呎玩下嗎? 會唔會多餘呀?
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:46:09 | 只看該作者
wing1203 發表於 2013-7-8 18:18
我都少換tod in tod out .多數用camber轉向杯多
如果有既買定先也無妨

THANKS THANKS~因為見佢成套膠件都好似唔係好貴~咪想買唻玩下囉~
不過反而有CAMBER度數的轉向柸唔平呀~所以咪諗諗先囉~
又冇技術~又改咁多貴野~好無謂的~
平平地或DIY岩我~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:55:25 | 只看該作者
dogondog 發表於 2013-7-8 18:26
我指係頭0尾1或者頭1尾2,其實我都係新手。但我買458殻時老闆話唔使按說明書咁行,00或01都夠,唔係前呔 ...

CHING您好~乜說明書有講個車殼應該用咩OFFSET鈴的嗎?真係無留意~可以話從未睇過車殼D說明書呢~
你講得有道理~只係我個人貪靚姐~覺得個458太型了~所以冇攞唻玩~變了家中DISPLAY的一份子了~
總之就多謝CHING指教~
wing1203 發表於 2013-7-8 19:32:17 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-7-8 18:46
THANKS THANKS~因為見佢成套膠件都好似唔係好貴~咪想買唻玩下囉~
不過反而有CAMBER度數的轉向柸唔平呀~所 ...

3RACING 既轉向杯唔係太貴既,可以考慮一下的