RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10021|回復: 58
收起左側

分享 XV-01 自制底板過程(用左底板嘅師兄請留意55樓)

pakcheongkwan 發表於 2013-6-3 23:08:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

一共造了4個version,歷時幾個月,畫圖 買料 試位 CNC 落場試車。由本來自己有興趣,又心有不甘想玩返現代版TA03,到得到唔同師兄比意見慢慢改進,到最後落實預訂制造,中間付出嘅都有唔少,籍此分享比各位。

改變一下個排位等大家睇得方便啲,新嘅最頂,舊嘅o係底。如有改進會一直更新落去。

V4: 亦會係最後一個version, 電池改用膠圈固定,底板唔使穿,再起角一啲
電變同servo底板會改為梯形 (servo 可選擇用直身座或L型座)

第一批已經全部收到貨,會第一時間pack好送到各位訂左貨嘅師兄手上。
一塊係玻碳,一塊係全碳,外表睇真係分唔出,所以交貨時會帶同兩種比ching做對比,拎上手就知係有分別

登錄/註冊後可看大圖

V4嘅梯型電變底板,梯型servo底板,L型電池架

登錄/註冊後可看大圖

開始幫order左嘅師兄出貨

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

圖中電架,servo底板同電變底板使用V3成品

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

今次真係要多謝狼兄,如果唔係唔會有咁完美嘅解決方法 (註:圖中係舊款電池架,V4唔會用呢一款)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

V3: 改為直魔術貼固定電池,缺點係底板會穿左。雖然幾好用但唔係太好睇
底板外觀再改為棱角分明一啲
其他零件已經唔會更改尺寸,改為用碳纖板。只餘下底板用纖維板(試位用)。
試車結果幾唔錯,油壓用一般四驅setting已經ok

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

V2: 改為橫向魔術貼固定電池,車身改窄,更流線型,更正蕉插頂皮帶問題
發現橫向魔術貼用落唔方便,難痴

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

V1: 因先天性缺陷,蕉插頂皮帶,砌完之後從來無落地走過

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
qazxcvb24 發表於 2013-6-3 23:13:22 | 顯示全部樓層
好似ff03lol
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-6-3 23:16:07 | 顯示全部樓層

的確係參考FF03嘅佈局,不過內裡有好多地方都唔同,特別係二樓板部份
qazxcvb24 發表於 2013-6-3 23:23:32 | 顯示全部樓層
但係頭係咪好重 尾好輕  玩快應該好爽 唔知rally會點 快d試下
ian_un 發表於 2013-6-3 23:26:00 | 顯示全部樓層
師兄真係好勁!
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-6-3 23:27:53 | 顯示全部樓層
qazxcvb24 發表於 2013-6-3 23:23
但係頭係咪好重 尾好輕  玩快應該好爽 唔知rally會點 快d試下

本身原裝XV01就係頭重尾輕,走勢像真,不過我呢個底板裝電池移後左少少,會平衡一啲
已經落地玩過,係幾有樂趣,反應比原裝膠底靈敏
cylpeter71 發表於 2013-6-3 23:38:48 | 顯示全部樓層
How much per one set?
kotaro2872 發表於 2013-6-3 23:47:47 | 顯示全部樓層
師兄好勁呀
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-6-3 23:54:11 | 顯示全部樓層
cylpeter71 發表於 2013-6-3 23:38
How much per one set?

暫時會用兩種物料做,一種係玻碳,即係外層係碳纖維,夾層係玻璃纖維
另一種就係全碳,出面係碳纖紋,夾層都係碳纖維
兩種物料當o係硬度,重量,原料價錢都有分別 (不過外觀上係無分別)
師兄pm你啦
george519 發表於 2013-6-4 00:20:51 | 顯示全部樓層
ching, 我都想知幾錢呀
Delta. 發表於 2013-6-4 00:21:10 | 顯示全部樓層
一匹狼 發表於 2013-6-4 00:30:09 | 顯示全部樓層
v4整好咩樣呢?
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-6-4 00:41:15 | 顯示全部樓層
一匹狼 發表於 2013-6-4 00:30
v4整好咩樣呢?

過兩日到齊貨就知喇我都好期待砌出黎個樣,膠圈都已經準備好
timothychoy 發表於 2013-6-4 01:13:15 | 顯示全部樓層
admire師兄既手工同諗頭,XV本身個設計對用蕉插真係好唔方便
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-6-4 01:20:02 | 顯示全部樓層
timothychoy 發表於 2013-6-4 01:13
admire師兄既手工同諗頭,XV本身個設計對用蕉插真係好唔方便

原裝一定要用 L 插同用闊身孔位嘅電。L插都還可以,但闊身孔位嘅電真係得好少選擇
timothychoy 發表於 2013-6-4 01:21:50 | 顯示全部樓層
pakcheongkwan 發表於 2013-6-4 01:20
原裝一定要用 L 插同用闊身孔位嘅電。L插都還可以,但闊身孔位嘅電真係得好少選擇 ...

師兄有冇邊隻電介紹?如果闊身孔位的話~
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-6-4 01:38:57 | 顯示全部樓層
timothychoy 發表於 2013-6-4 01:21
師兄有冇邊隻電介紹?如果闊身孔位的話~

推介就無喇,因為自已都無用過。但我見SMC有出闊孔位電,By就有四孔嘅電
lawrencewong 發表於 2013-6-4 02:08:12 | 顯示全部樓層
pakcheongkwan 發表於 2013-6-4 01:38
推介就無喇,因為自已都無用過。但我見SMC有出闊孔位電,By就有四孔嘅電
...

How much ah? C-hing.

樓主| pakcheongkwan 發表於 2013-6-4 02:32:10 來自手機 | 顯示全部樓層
lawrencewong 發表於 2013-6-4 02:08
How much ah? C-hing.

你講lipo電?
lawrencewong 發表於 2013-6-4 02:38:07 | 顯示全部樓層
pakcheongkwan 發表於 2013-6-4 02:32
你講lipo電?

不是, 我講XV-01 自制底板. 我有興趣