RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3747|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教玩坦克ching...

jimmy_k 發表於 2013-6-1 04:44:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買田宮的1/16 sherman 搖控坦克 請問有冇出RTR? 車價大約幾多? 邊度有貨? 多謝解答。。。
YSL 發表於 2013-6-1 05:00:20 | 只看該作者

http://www.tamiya.com/japan/rc/rcitem/kit/kit56001.htm

1/16RC M4シャーマン (105mm榴弾砲) フルオペレーションセット(完成品)
価格:120,750円(税込)
http://tamiyashop.jp/shop/produc ... p;products_id=23617

lozter5228 發表於 2013-6-1 05:28:39 | 只看該作者
RTR sherman HKD 8000 ... 雲記
 樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-1 11:58:47 | 只看該作者
 樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-1 11:59:15 | 只看該作者
lozter5228 發表於 2013-6-1 05:28
RTR sherman HKD 8000 ... 雲記

。。。。。
Barry28 發表於 2013-6-1 17:33:03 | 只看該作者

如果有興趣的話, 明天下午可以去坦克車局交流吓 !

http://rc-evo.com/xbbs/thread-289105-1-1.html
 樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-2 00:42:13 | 只看該作者
Barry28 發表於 2013-6-1 17:33
如果有興趣的話, 明天下午可以去坦克車局交流吓 !

http://rc-evo.com/xbbs/thread-289105-1- ...

明天要上班...
lozter5228 發表於 2013-6-2 01:03:11 | 只看該作者

講真 ,RTR買HL 自己噴下都OK睇得 ,千5蚊左右 ,不過原裝電子野雞D
TAMIYA就真系唔預會買RTR , 佢D KIT 4~7千蚊 ,睇你買咩款 ,2排4000mAh電同最基本既4YF控加埋千1蚊左右 ,不過系要時間自己砌同上色 ,加埋要30小時左右 ,比人代工都得 ,基本收2千
TAMIYA D RTR 上色其實都好求其下.. 而且最平果部都要成7千幾8千..:L:L:L:L:L:L:L:L

附目前TAMIYA KIT 大約價位 (為日元預估價 ,非KWS實地價位 ,云記同偉哥價錢有落差 ,建議2邊都問)
雪曼105 $3700
超雪曼 $4700
潘興 $ 4200
舊虎式 $4100
新虎式 $5000
虎王 $4300~4500
KV-1 /KV-2 $5300~5700
L2A6 $6800~7200
IS2 $6800
 樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-2 01:13:44 | 只看該作者
lozter5228 發表於 2013-6-2 01:03
講真 ,RTR買HL 自己噴下都OK睇得 ,千5蚊左右 ,不過原裝電子野雞D
TAMIYA就真系唔預會買RTR , 佢D KIT 4~7千 ...

多謝ching 意見...都有留意HL車款,有上網睇過d包膠,同你說法一樣都話電子野唔得,請問你地用HL車殼的話電子野用咩品牌?
我心目中想要sherman款,請ching俾多d意見!...
 樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-2 01:15:59 | 只看該作者
lozter5228 發表於 2013-6-2 01:03
TAMIYA就真系唔預會買RTR , 佢D KIT 4~7千 ...

請問以上價格係咪有埋電變同聲組?
icemanh 發表於 2013-6-2 02:29:35 | 只看該作者
jimmy_k 發表於 2013-6-2 01:15
請問以上價格係咪有埋電變同聲組?

係呀, 只要買個控同埋電就玩得... RTR就有埋控.
對戰系統就另外買, 不過唔見有貨了...

通常D師兄會同你講買少少就玩得, 但之後先發現原來個深淵好深下...

樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-2 16:00:14 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-6-2 02:29
係呀, 只要買個控同埋電就玩得... RTR就有埋控.
對戰系統就另外買, 不過唔見有貨了...

如果我買 tamiya sherman+電同控大約$5000?
甘買RTR 成$8000, 點解相差甘多錢? 請指教!
askalaw 發表於 2013-6-2 18:33:46 | 只看該作者
jimmy_k 發表於 2013-6-2 16:00
如果我買 tamiya sherman+電同控大約$5000?
甘買RTR 成$8000, 點解相差甘多錢? 請指教! ...

就係差在所謂田宮"高手"上色......
icemanh 發表於 2013-6-2 19:23:30 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-6-2 18:33

果3千銀去HKML 搵人上色好過....
 樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-2 20:52:07 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-6-2 18:33

明白...
 樓主| jimmy_k 發表於 2013-6-2 20:52:45 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-6-2 19:23

明白...
ykyip86 發表於 2013-6-5 00:10:39 | 只看該作者
田宮買RTR唔底跟FM控,佢組裝上色成8-9k
唔值,買車加2.4控加上自己組裝對內部有一點應適,噴油仲簡單,不須要直線,噴佐軍灰色全車後,再用軍綠色左噴一點右噴一點,再用軍黃色左噴一點左噴一點就可以噴坦克車最好不須要直線左彎左彎自己鐘意可能全世界得你一部傑作顏色
ebe 發表於 2013-6-5 06:40:53 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-6-2 19:23

請問什麼是 HKML
pangpang_man 發表於 2013-6-5 22:09:28 | 只看該作者
HKML = 香港模型聯盟
kelkmk 發表於 2013-6-22 14:43:54 | 只看該作者
咁我又問下...HL果D如果買"紅外線金屬升級版本, 配金屬履帶,純鋼波箱, 金屬驅動輪 和 金屬誘動輪" 係唔係唔洗搞咁多野~~?