RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2300|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教各位車長師兄

icemanh 發表於 2013-5-28 00:50:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟而家心思思想入返兩部車, 因為想同阿仔玩對戰...
想請教...

1/ 雙星的 Tiger 1 同 King Tiger 有無乜野弱點同埋易爛的地方, 一定要換金屬?
2/ 以上是否金屬底盤? 或者有金屬補強的地方?
3/ 以上 負重同 Idle wheel 是否金屬? suspension 是否金屬?
4/ 若果換金屬履帶, 要換埋其他野嗎?
5/ 可否用 2.4G 控?我見好多師兄話 10CH.... Turnigy 9XR 可否用?呢隻9CH 好像比較平...
6/ 對戰系統是否要另外買?幾多錢左右?
7/ 豹2有乜野改進?點解貴咁多?
8/ 點解咁多人改恆龍鋼波箱,是否原廠的易壞?

另外恆龍問題
1/ King Tiger 同埋 Tiger 1 如果買 full option (鋼波箱,金屬負重,驅動,誘導輪,金屬覆帶),會否易壞?
2/ 底盤是否要補強?
3/ 除左底盤,仲有乜野地方要改?
4/ 是否好多行得唔順同埋會甩覆帶問題?
5/ 直接買 Mato 的全金屬加 TK22 同埋對戰系統又點?
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=13585305026

唔好意思,新人太多蠢問題,希望各位師兄指教,推我落毒海~~
謝謝~

askalaw 發表於 2013-5-28 09:19:59 | 只看該作者

雖然兩架我都冇, 不過我知少少, 其餘等其他車長補完!

TAMIYA
1/ 虎 I 好似係膠波箱, 唔耐操, 虎 II 個 idler 好易走位, 尤其你 upgrade 左上金屬履帶
2/ 都係金屬底盤
3/ 都係金屬, 虎 I build >>  (http://www.openhappy.com/hobby/tiger_1_16_part1.php) 虎 II build >> (http://www.artistichobbies.com/resources/projects/tamiyakingtiger.php)
4/ 唔駛, 直接上金屬履帶就得, 不過虎 II 建議你買 idler adjuster upgrade part.
5/ 可用 2.4g 控, 基本上大部份車長都用緊, 10ch 係多d ch 改野
6/ 對戰系統要另外買, hkd5xx-6xx 不等.
7/ 豹2成架車動力結構唔同, 行得好快, 不過膠底盤, 內金屬支架, 同 M26 有D似.
8/ 改恆龍..因為平, 壞左要換都唔肉痛.

HL
1/ 基本都唔算易壞, 主要睇你好唔好彩 .. 如果買到果批質量唔好就易壞, 始終質量唔似星星有保證.
2/ 唔一定要.
3/ 視乎自己需要, 注重外觀就成個車殼反轉重頭整過, 注重功能就會攪下RECOIL, 燈同聲組.
4/ 主要係甩帶, 係最頭痛既問題.
5/ 唔建議買 MATO 全金屬, 因為你好難改, 除非你有足夠架生. TK22 同佢套對戰未玩過. SLU 可以對應 TAMIYA.

希望可以幫到手推你一把!
待其他車長補完吧!
 樓主| icemanh 發表於 2013-5-28 13:44:07 | 只看該作者

多謝毒師兄,我昨晚已經 download 左 manual, 加上你推一把,而家係跌落深淵途中向你講句多謝
askalaw 發表於 2013-5-28 14:41:53 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-5-28 13:44
多謝毒師兄,我昨晚已經 download 左 manual, 加上你推一把,而家係跌落深淵途中向你講句多謝
...

如果預算夠就直上TAMIYA 吧, 始終唔駛大執就玩得.
 樓主| icemanh 發表於 2013-5-28 16:52:30 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-5-28 14:41
如果預算夠就直上TAMIYA 吧, 始終唔駛大執就玩得.

報告車長,小弟出車了。

askalaw 發表於 2013-5-28 23:06:48 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-5-28 16:52
報告車長,小弟出車了。

歡迎加入車長行列!
雖然砌唔切(但又唔排除帥兄你4日起貨 ), 黎緊星期日都黎吹下水啦~
Andrew168 發表於 2013-5-28 23:24:24 | 只看該作者
唔玩都過黎吹水見識下各車種都好  
askalaw 發表於 2013-5-29 22:38:33 來自手機 | 只看該作者
icemanh 車長開工砌未呢???
 樓主| icemanh 發表於 2013-5-30 04:43:15 | 只看該作者
多謝各位長官, 可惜小弟又要出省城了

報告 askalaw 長官, 呢排工作太忙, 返到屋企成11點機, 仲未開工...只係試左遙控部份, 仲未 Set 到發炮, 估計應該係要set EPA = 120, EXP(up): DR=100%, EXP(centre): DR=80%, EXP(down): DR=120%. 遲少少再試...
另外研究緊上色, 個氣泵喉又漏氣, 要整整..

長官....今日又多左一部 Tiger 1...
askalaw 發表於 2013-5-30 16:15:36 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-5-30 04:43
多謝各位長官, 可惜小弟又要出省城了

報告 askalaw 長官, 呢排工作太忙, 返到屋企成11點機, 仲 ...

黎唔到唔緊要, 機會多的是!
期待你兩架戰車完成, 可以出黎一齊 BATTLE !
如果你需要毒品(補品) link, 不妨開聲, 再推你一把!
 樓主| icemanh 發表於 2013-5-30 16:31:15 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-5-30 16:15
黎唔到唔緊要, 機會多的是!
期待你兩架戰車完成, 可以出黎一齊 BATTLE !
如果你需要毒品(補品) lin ...

暫時諗到係 metal track 同埋 henntec track tension adjustor, idler system... 呢幾日已經係咁身痕四處睇.....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

pangpang_man 發表於 2013-6-1 10:27:50 | 只看該作者
買左車都未跌入深淵,買補品先係開始跌入深淵.....
 樓主| icemanh 發表於 2013-6-2 02:37:33 | 只看該作者
pangpang_man 發表於 2013-6-1 10:27
買左車都未跌入深淵,買補品先係開始跌入深淵.....

已經諗住去 mitosal 訂 impact 金屬帶加 torsion bar, elevator arm... 諗緊好唔好訂埋波箱..

另外 idler system, schumo, henntec 定係 Daryl Turners 好?...

仲有金屬 muzzle brake 邊度有....

死...發現成盒野未郁過....只係 set 好晒個控
askalaw 發表於 2013-6-2 10:28:28 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-6-2 02:37
已經諗住去 mitosal 訂 impact 金屬帶加 torsion bar, elevator arm... 諗緊好唔好訂埋波箱..

另外 idle ...

icemanh, 金屬 elevator arm 唔駛買, 我可以俾支你
Impact 帶確實"正"! Torsion bar 反而用返原裝就ok, 空位大可以用銅片"攝"
最緊要一定要買 idler wheel adjustor ..
 樓主| icemanh 發表於 2013-6-2 19:28:16 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-6-2 10:28
icemanh, 金屬 elevator arm 唔駛買, 我可以俾支你
Impact 帶確實"正"! Torsion bar 反而用返原裝就 ...

多謝你先~~~~ 好似買 impact track 有送 arm 的
idler wheel adjustor 邊套好? Henntec, Daryl Turner, Schumo?? 隻隻都有人話好, 又有人話唔好...