RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: bus338
打印 上一主題 下一主題
收起左側

試玩四軸

R8fky 發表於 2013-5-29 02:18:46 | 只看該作者
river2011 發表於 2013-6-3 23:20:46 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-5-27 23:12
套飛控有完整中文說明書,你一定攪得掂,好易學....

Ching 請問你係咪用雙面膠紙去固定飛控 ?
 樓主| bus338 發表於 2013-6-4 18:16:38 | 只看該作者
river2011 發表於 2013-6-3 23:20
Ching 請問你係咪用雙面膠紙去固定飛控 ?

我都是用3M雙面膠紙,底部是有些凸起的接腳,

用厚一些的膠補平,最後黏在面板上要盡量水平,

白色箭咀向前........
river2011 發表於 2013-6-4 21:26:22 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-6-4 18:16
我都是用3M雙面膠紙,底部是有些凸起的接腳,

用厚一些的膠補平,最後黏在面板上要盡量水平,

唔該哂
零件已到手,但有D甩漏
訂咗支控未返, 慢慢砌, 砌好會上傳分享
river2011 發表於 2013-6-30 16:47:34 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-5-21 17:10
這塊合新手玩,調教容易,又有雲台補償功能,

當然,,高手就唔好用這些板,冇挑戰性,介紹

Ching, 關於塊飛控有嘢求救
我用Futaba T8J, 昨晚link 咗receiver,
但用咗Helicopter model, 飛控認到D馬達, 識郁

後來我轉返airplane model, 飛控著長紅燈
我做錯D乜 ?

另外馬達黑色綫是否 -ve極, 藍色綫是否電變中間嗰條?:L
謝謝 Ching
 樓主| bus338 發表於 2013-7-3 18:54:55 | 只看該作者
首先用一版新的 飛機模式,開控和接收對頻,

接收要接BEC電,對好頻就把那4條線連接接收及飛控(看說明書)

跟住將電變那條bec線插上飛控,看你想選什麼模式,小心插在 ch1~ch4,

電變三條線決定摩打轉動方向,首先不要上槳,推油門看看四個馬達有冇轉錯方向,

將其中兩條交換連接就可更正旋轉方向,飛控板長著紅燈,我要找回說明書才知,因為

我未試過,正常對好頻,連接好接線,輕推油門修正4個馬達方向,重訢連接,正常是紅籃燈

閃幾下,跟住長著藍燈,按set制一下它會連續閃一下,進入控中位調教,再按一下set制回

主菜單,輕按一下set制它會連續閃藍燈2下,進入模式選擇,最後按到閃五下,進入按多次set制儲存離開,

講到好混亂,總之預設是 X 四軸,你可以不調較試左機先,不過要記住未清楚馬達方向是否正確勿上槳,

測試時遠難人群,10吋槳可以打到隻手要聯針...........
river2011 發表於 2013-7-3 23:26:45 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-7-3 18:54
首先用一版新的 飛機模式,開控和接收對頻,

接收要接BEC電,對好頻就把那4條線連接接收及飛控(看說明書)

感謝Ching 詳盡回覆
週末先有時間搞
samhotsun 發表於 2013-8-16 17:32:08 | 只看該作者
南生圍靚呀~~
之前都去過飛