RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5512|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想請教各C兄,有什麽配件適合改舊製式控做2.4G?

martin888 發表於 2013-4-26 16:47:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

工房各C兄們好,小弟想請教各C兄,有什麽配件適合改舊製式控做2.4G?因小弟好多年沒玩搖控,因各商店现在都是賣套裝控為主,所以找不到改裝件較為適合,又怕買錯,希望各C兄有空時間,能指教一下,谢谢大家.
這是小弟的老爺控,請不要見笑是PCM 40頻和PPM製式
tai13 發表於 2013-4-26 18:52:34 | 只看該作者
唔好改呀.....2.4g會撞頻.....

古董野值錢.....接觸唔好...用酒精加風筒攪攪佢
YSL 發表於 2013-4-26 19:00:19 | 只看該作者
 樓主| martin888 發表於 2013-4-26 19:05:27 | 只看該作者
tai13 發表於 2013-4-26 18:52
唔好改呀.....2.4g會撞頻.....

古董野值錢.....接觸唔好...用酒精加風筒攪攪佢 ...

2.4G真係甘易jam?我重意為好安全,把老爺控都contac得好ok,只不過想詢問一下各C兄有mug好介紹2.4G改裝件,谢谢樓上兩位C兄
fbs 發表於 2013-4-27 07:02:58 | 只看該作者

最好用壞咗嘅發module改,绝對冇問題,又可還原。
kevin-ysl 發表於 2013-4-27 09:17:04 | 只看該作者

撞就一定好少機會...
而家市面上有好幾隻2.4G MODULE...不過要淘寶先買到!!
最大問題係...你呢支係JR....
佢個發射模式係同大路唔同...
不過佢好似係咪當年KO代工生產嘅呢???同EX-5差不多~~~

睇過D外國討論區...
有人同埋我一樣用"飛夢"MODULE...
買JR用就冇鑊氣....DIY就免啦~~~
我自己DIY親JR控改2.4G都多數衰!!!
 樓主| martin888 發表於 2013-4-27 10:40:48 | 只看該作者
好多谢kevin-ysl C兄,有空時間來指教小弟,和給保貴議见,請问[飛夢]是否flysky?和安裝是否很簡單?象拔天線可否安裝在原位頂出?真的很多谢kevin-ysl C兄百忙中來給資料,和很多谢樓上fbsC兄議见,谢谢
 樓主| martin888 發表於 2013-4-27 11:06:40 | 只看該作者

各C兄不好意思,是在工房借用的圖,想問,Frsky 2.4G module,OK吗?和安裝後天線是否原位出(和圖一樣?),谢谢
garywong5368 發表於 2013-4-27 13:12:19 | 只看該作者
我都有支改左,未撞過所謂既撞頻,
vash 發表於 2013-4-27 13:57:03 | 只看該作者
我的756也是用frysky的module改,可用GT3B既接收,好化算
 樓主| martin888 發表於 2013-4-27 15:50:02 | 只看該作者
vash 發表於 2013-4-27 13:57
我的756也是用frysky的module改,可用GT3B既接收,好化算

唔該晒Vash C兄,但請問象拔天線可否安裝在原位頂出?和谢谢樓上的C兄,THX
vash 發表於 2013-4-27 15:59:34 | 只看該作者
可以,但要在机殼上開孔引線。我在不影响還原為前提下沿用2.4G module 的天線位
 樓主| martin888 發表於 2013-4-27 16:21:47 | 只看該作者
vash 發表於 2013-4-27 15:59
可以,但要在机殼上開孔引線。我在不影响還原為前提下沿用2.4G module 的天線位 ...

小弟好多谢Vash兄,百忙中來指教,你的心得和見意是很宝貴的,谢谢你
vash 發表於 2013-4-27 18:06:54 | 只看該作者
missingdorami 發表於 2013-4-27 20:30:58 | 只看該作者

CHing, 請問係咪同呢只一樣?
http://item.taobao.com/item.htm? ... ibl&id=19436447741&
(借link一用)

flysky連接收只係人仔140(3 cha), frsky就要成人仔4百.....................

樓主| martin888 發表於 2013-4-27 20:32:26 | 只看該作者

您好Vash兄,很多谢C兄貼圖上來給小弟參考,真是很有用的資料,谢谢
vash 發表於 2013-4-28 03:49:52 | 只看該作者
missingdorami 發表於 2013-4-27 20:30
CHing, 請問係咪同呢只一樣?
http://item.taobao.com/item.htm? ... ibl&id=19436447741&
(借link一用)

Missingdorami, 小弟打錯,我選用的2.4G module是flysky 才對。,
 樓主| martin888 發表於 2013-4-28 12:17:32 | 只看該作者
vash 發表於 2013-4-28 03:49
Missingdorami, 小弟打錯,我選用的2.4G module是flysky 才對。,

您好Vash兄,請問FlySky這型号合用吗?和買2.4G module時,要不要说明是JR控用的?時常打擾真不好意思,THANKS
vash 發表於 2013-4-28 14:08:33 | 只看該作者
不須要的。但請注意,這個Module裝上JR756時可能合不上,閣下須要打開它並把部份頂著訊號針的膠件除去或直接修短訊號針。
 樓主| martin888 發表於 2013-4-28 14:34:02 | 只看該作者
vash 發表於 2013-4-28 14:08
不須要的。但請注意,這個Module裝上JR756時可能合不上,閣下須要打開它並把部份頂著訊號針的膠件除去或直 ...

OK明白,非常感谢Vash兄的指教,多谢幫忙,Thanks a lot