RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1889|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教自己焊電問題

davychan1 發表於 2013-4-22 01:57:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
係鴨記買左4粒3.6v6000mah電,用一並一串聯焊接,放落部車玩左分零鐘就窒,等2,3,分鐘又冇事,再玩多分零鐘又窒,究竟我邊樣出錯。
oolongtea 發表於 2013-4-22 04:37:20 來自手機 | 只看該作者

師兄用DCV measure度下未充電之前是否每粒電3.6V或以上,充左電之後每粒都係4.2V.
如果有一粒唔正常就唔好再用,因為好危險!
圓柱鋰電正,負極表面應該唔可以焊錫,要用電池點焊機加""Nickel Plate鎳片",如果唔係內阻會好大!

4粒3.6V 6000mA, 一並一串=12000mA????
師兄到底買左乜電?
kevin-ysl 發表於 2013-4-22 09:29:32 | 只看該作者
我非常之確定你買左D雞電!!!
另外就如OOLONGTEA師兄咁講...
呢D電要打NICKEL PLATE先可以焊線~~~
另外佢本身都係上唔穩錫~~~
hing830 發表於 2013-4-22 09:34:11 | 只看該作者
我都想知師兄你點解要咁樣整?你用兩粒整7,4V,整兩排未得羅,你可能有一粒電有問題導致玩車時塞下塞下。
 樓主| davychan1 發表於 2013-4-22 14:01:41 | 只看該作者
首先晤該各師兄,因樂升7.2冇貨就買左4粒3.6應該晤會太差卦,應該係我焊
接出問題,我只係用錫加铜片式焊,冇用nickelplate,係咪晤得,
GigaRacer 發表於 2013-4-22 14:11:40 | 只看該作者
could be ESC overheat.  what motor, esc, and gear ratio?
oolongtea 發表於 2013-4-22 14:34:21 來自手機 | 只看該作者

係市場上能夠輕易買到的日本鋰電一般都係垃圾級次等貨!建議師兄唔好用!
vones 發表於 2013-4-22 20:30:06 來自手機 | 只看該作者
我地車仔用鋰電是LiPo物料是每粒3.7V,另外一些鋰電是Li, 每粒3.6V。
vones 發表於 2013-4-22 21:01:09 來自手機 | 只看該作者
我都車仔用鋰電是LiPo物料是每粒3.7V,另外一些鋰電是Li, 每粒3.6V。