RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 79521|回復: 245
收起左側

[車輛專區] CSO-ONE 玩家專區

telamon 發表於 2013-4-20 21:08:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

相關網站:
Team CSO FaceBook:
https://www.facebook.com/TeamCsoRcRacing
CSO - ONE 網頁:
http://www.cso.com.hk/cso1/

CSO-ONE 訊資:
[更新] 部份 CSO-ONE 差速大傘齒更換通知
COS-ONE 和 T4 的分別之處
7075 - T6 表面強化處理 20T 皮帶齒
鋁合金臂碼 (C3.5/C3.0)
LAYSHAFT CLAMP FOR CSO-ONE
CSO-20200C Super-EX Chassis

賽事 Setup 數據 :
2013-06-09 TRC 車場賽事中 A組 CSO-ONE 中安頭車架 Setup 數據。
2013-06-23 花都 車場賽事中 A組 CSO-ONE 中安頭車架 Setup 數據。

[通告]:車輛專區持有者請定期加回資訊及有用連結,及有用回文在一定數量下才會置頂。
 樓主| telamon 發表於 2013-4-20 21:12:34 | 顯示全部樓層
第三次試車,已換新版牙差大傘齒,問題解決
小弟部車,入灣出灣,非常好走

大傘齒新舊版本對比

大傘齒新舊版本對比

小弟CSO-1

小弟CSO-1
Delta. 發表於 2013-4-20 21:31:09 | 顯示全部樓層
小弟覺得呢車的確系唔差D數幾準成,大傘齒呢D我覺得系小問題
Chungyin3610 發表於 2013-4-20 22:19:32 | 顯示全部樓層
我都要换個大傘齒
cc4321 發表於 2013-4-21 08:52:35 | 顯示全部樓層
支持理性討論,有興趣咪入黎睇下吹下水,無興趣嘅唔知佢地入黎做咩,大家見到d單單打打回應可以無視佢地,搞到吵吵鬧鬧要封帖就中佢地計
部車本身係唔錯,都係配件有小問題,大齒/介子已經收到,但牙差無哂下文,PM左佢又係無回應,依家追都費事,都係砌左玩住先,希望唔會再有問題
kamwai 發表於 2013-4-21 18:05:55 | 顯示全部樓層
請問師兄.我都想買部.重睇緊cso-one同spec r s1.唔知边部好?師兄可比意見嗎?
chiuxxc 發表於 2013-4-21 19:16:02 | 顯示全部樓層
Cso 7075金件,部份零件可和xray互換我會選cso!
sykwok 發表於 2013-4-21 20:03:47 | 顯示全部樓層
ghost 發表於 2013-4-21 20:09:32 | 顯示全部樓層
可能有部份係呢
chiuxxc 發表於 2013-4-21 21:02:18 | 顯示全部樓層
啊!咁起碼還有個20齒pulley是7075嘅!
Noir.KAZE 發表於 2013-4-21 21:13:39 | 顯示全部樓層
chiuxxc 發表於 2013-4-21 21:02
啊!咁起碼還有個20齒pulley是7075嘅!

呢parts個人都覺得幾好
要另外買的話果兩粒野成百五蚊.....
imax 發表於 2013-4-21 21:15:42 | 顯示全部樓層
telamon 發表於 2013-4-20 21:12
第三次試車,已換新版牙差大傘齒,問題解決
小弟部車,入灣出灣,非常好走

用頭直軸都可以跑海綿呔嗎 ?? thx
tcxx 發表於 2013-4-21 22:13:47 | 顯示全部樓層
我已改用xray牙义
Tam 發表於 2013-4-21 22:21:12 | 顯示全部樓層
現在是不是以不用SERVO SAVER? 會唔會好容易爆SERVO齒?
 樓主| telamon 發表於 2013-4-21 22:21:53 | 顯示全部樓層
imax 發表於 2013-4-21 21:15
用頭直軸都可以跑海綿呔嗎 ?? thx

小弟能人能人所不能,頭轆比夠佢3度,有如電影情節過灣
kkchung 發表於 2013-4-26 04:57:12 | 顯示全部樓層
原設定的電池位置極貼近皮帶及馬達齒;加上電池定位的金屬片只有 2mm 高,如果電池固定不好便有機會兩者磨著電池。所以今次我不用原來的電池定位金屬片片,改在伺服座中央孔位加上介子及馬達座底板前方孔位加上一皮帶頂來令電池移出約多 1mm。

後方的電池定位座,其實是Team CSO 做給 XRay 的皮帶頂。內裡有二敉 5x8 啤呤。

前面是一敉平介及一敉約 4mm 介子用螺絲固定在伺服座中央孔位。

加上後內裡比原來多了 1mm 寬。

完成。

GigaRacer 發表於 2013-4-26 07:58:58 | 顯示全部樓層
Like KK's modification.  Also like the motor mount which allow the upper set screw to mount motor.

But the pinion have to be flipped?  

Anymore road test report?
tamiyafan 發表於 2013-4-26 13:09:30 | 顯示全部樓層

唉! 砌砌吓先發現架車少咗對尾杯.........................欠件
底板仲要欠兩口平頭鏍絲
1234567890 發表於 2013-4-26 13:21:05 | 顯示全部樓層

管理員大大想問你一個攝影技巧的問題,
點樣可以由一件原本啞色的物件,影到變成鏡一樣的又平滑又有光澤!?
sammy 發表於 2013-4-26 14:23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
根本同完裝物料唔同