RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自強不息
收起左側

遵循國防部指令, 將解放軍艦編號改字款

imckit 發表於 2013-4-30 09:07:45 | 顯示全部樓層
我隻武藏號用20A電變推2個370摩打,個電變開左一陣就有d暖,咁正唔正常???
 樓主| 自強不息 發表於 2013-4-30 13:43:06 | 顯示全部樓層

其實玩遙控船裝什麼摩打是一門學問, 別人的意見是按人家的需要而定, 你要知道自己想隻船行得快些, 電力耐用些, 還是走起來像真些和用什麼葉, 就有不同的配置! 最好都是自己去試, 去吸收經驗. 武藏號可以裝的摩打由130, 180, 260, 270, 280, 365, 370......
自由人 發表於 2013-4-30 14:08:52 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-29 23:04
我呢隻係雙星, N年前賣HK$230, 其他兩隻(Hood & Richelieu)就係喇叭牌, 你說600元是否1/350? ...

佢應該係生x見到..岩岩睇左 係 1: 250 大和...唔係 1: 200 ( 賣緊 2 千 幾,,邊有咁平....)
imckit 發表於 2013-4-30 14:10:20 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 13:43
其實玩遙控船裝什麼摩打是一門學問, 別人的意見是按人家的需要而定, 你要知道自己想隻船行得快些, 電力耐 ...

香港邊道有齊咁多種摩打?
自由人 發表於 2013-4-30 14:10:48 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 13:43
其實玩遙控船裝什麼摩打是一門學問, 別人的意見是按人家的需要而定, 你要知道自己想隻船行得快些, 電力耐 ...

師兄  解釋好祥細 ......唔同人有唔同要求...........船都一樣......
 樓主| 自強不息 發表於 2013-4-30 14:13:34 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-30 14:08
佢應該係生x見到..岩岩睇左 係 1: 250 大和...唔係 1: 200 ( 賣緊 2 千 幾,,邊有咁平....) ...

1:250大和賣HK$600就唔貴, 但呢個比例很難有相若的和你同航.
自由人 發表於 2013-4-30 14:16:05 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 14:13
1:250大和賣HK$600就唔貴, 但呢個比例很難有相若的和你同航.

算平 TIM 啦......此終 戰艦 我鍾意睇多過玩.... 我諗 : 鍾意玩戰艦既人都係有一種情意結.....
自由人 發表於 2013-4-30 14:18:05 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 14:13

師兄  聽日去唔去 屯門 (公海) 巡航呀.....
 樓主| 自強不息 發表於 2013-4-30 14:27:02 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-30 14:10
師兄  解釋好祥細 ......唔同人有唔同要求...........船都一樣......

所以我玩船一向都是這種態度: 只要行得好看, 就要認同人家的動力和配置, 欣賞人家的船型與裝飾, 以後在那裡玩, 都只有船友, 永無衝突啦!
 樓主| 自強不息 發表於 2013-4-30 14:29:03 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-30 14:18

SORRY, 明天不能下海, 只因要上山(拜山).
自由人 發表於 2013-4-30 14:31:53 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 14:27
所以我玩船一向都是這種態度: 只要行得好看, 就要認同人家的動力和配置, 欣賞人家的船型與裝飾, 以後在那 ...

每個玩搖控既做法都有自己一套,人手工都有分別.....自己鍾意開心就得...人有人品,船有船品好重要.....
imckit 發表於 2013-4-30 14:32:32 | 顯示全部樓層
如果無雨都想去放
自由人 發表於 2013-4-30 14:33:02 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 14:29
SORRY, 明天不能下海, 只因要上山(拜山).

百善孝為先....讚"..... 下次再玩過啦.....
imckit 發表於 2013-4-30 14:42:08 | 顯示全部樓層
試下改可動主炮
 樓主| 自強不息 發表於 2013-4-30 14:46:01 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-30 14:18

我好想玩下夜航, 請問屯門晚上有無人玩船, 會不會是快艇時間?
imckit 發表於 2013-4-30 15:00:49 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 14:46
我好想玩下夜航, 請問屯門晚上有無人玩船, 會不會是快艇時間?

你隻船有加燈?
自由人 發表於 2013-4-30 15:07:54 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 14:46

星期六晚 間中見有人玩像真船...... 平日夜晚應該冇人玩...我地多數 中秋 先玩夜航........
  夜晚 玩快船  = 自殺 ( 所以冇咩人夜晚玩快船...)
 樓主| 自強不息 發表於 2013-4-30 15:18:35 | 顯示全部樓層
imckit 發表於 2013-4-30 15:00
你隻船有加燈?

有, 未起香港玩過.
CM 491.jpg
LM3 0364.jpg
SAR 0274.jpg
imckit 發表於 2013-4-30 15:23:44 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 15:18
有, 未起香港玩過.

是用獨立開關獨立電源,定係用遙控內的通道
 樓主| 自強不息 發表於 2013-4-30 15:31:04 | 顯示全部樓層
imckit 發表於 2013-4-30 15:23

是用獨立開關獨立電源,定係用遙控內的通道

想開時用電插就得啦, 唔使特別買個幾通道遙控.