RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2856|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/16 Gepard靜態版改RC

LEOPARD2A6 發表於 2013-4-14 23:09:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位, 小弟終於開始嘗試改此靜態版做RC, 我把很久前買的Kingtiger即早前的DMD T-01及它的舊版波箱移植落去使用, 起初發覺螺絲柱位都配合, 但原來都要拆走中間一隻柱腳, 變兩腳支撐, 幸好問題不大, 但之後又發覺原來舊版波箱出力軸唔夠長, 所以要夾硬把銅套鬆開, 把它裝前一點, 但上下兩顆六角螺絲就不能咬實在原先的坑位, 只能咬實在軸的邊位上, 所以要上得好實怕它會好易鬆, 最後到試車時想著應該沒什麼問題, 因只是照已前kingtiger說明書set 那個DMD unit, 但set後就發覺無論怎樣都是前後進想反了, 即是推桿向前時DMD是著紅燈, 推桿向後時是著綠燈, 不知為何會這樣, 我用的是昔通Futaba T2ER2 Channel AM桿控, 是否因為之前的kingtiger 是前驅關係, 已今次Gepard是後驅, 請問有無師兄知道點解會前後相反了, 可幫小弟忙解決此問題, 謝謝. 另附上圖片進度給大家觀看.

ykyip86 發表於 2013-4-15 08:23:22 | 只看該作者

你個控有2個很小反向制將功能倒置,你試下將的制啲向上或向下再試下
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2013-4-15 08:53:04 | 只看該作者
不好意各位, 原來出了兩次相同的帖子, 另外, 回樓上的師兄, 其實我都試過把控制器上的reverse制用過, 但一SET做reverse的時候, dmd unit就會發出高頻同signal好像亂閃, 所以都係唔得.

lozter5228 發表於 2013-4-15 22:59:25 | 只看該作者

DMD唔系要4CH控咩=_= 佢CH1 ,2 唔系向前同轉向架,DMD 4個CH之間有互相關系 ,唔系一個CH獨立控一個功能

另外試下直接麼打正負倒轉插=_= 我估系因為個波箱前後反向左
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2013-4-16 08:53:17 | 只看該作者

師兄, 因小弟用的那個dmd是最舊的第一代版本, 所以只是行2channels的, 用基本2channels桿控來控制左右兩個波箱馬達的前後轉向, 但師兄一言驚醒夢中人, 我想問題解決方法應該就是只要把馬達線正負極對調, 因為前後波箱配置相反左, 就一於試下先.
lozter5228 發表於 2013-4-16 12:00:48 來自手機 | 只看該作者
第一代@@絕版野
simon540 發表於 2014-1-2 19:37:15 | 只看該作者
但真車係用2A6同款里帶,唔明點解孖星唔跟足?