RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: KYOSH0
收起左側

Serpent S411 2.0 station

樓主| KYOSH0 發表於 2013-4-27 16:00:49 來自手機 | 顯示全部樓層
咦,唔知可唔可以用到CSO 1 的servo 吊碼器?
anthony_wg 發表於 2013-4-28 00:41:33 | 顯示全部樓層

我用以下這兩個孔上 SPEC-R SERVO MOUNT 的, 你看看 2.0 的底板有没有這兩個孔的位置.  

Resize of Rotation of 20130428_002808.jpg
anthony_wg 發表於 2013-4-28 00:46:32 | 顯示全部樓層
KYOSH0 發表於 2013-4-27 15:27
看了anthony c hing 的相,spec R 的servo 吊碼為簡單,反而蛇的吊碼化為復雜,又要加碳化板頂住哂,又加 ...

哈哈, 其實如果我有 2.0 的 SERVO MOUNT, 我也會用 2.0 的. 因為這是 ERYX 的設計特色之一. 出 ERYX 的時候我有打算過換 2.0 的 SERVO MOUNT, 但因為轉向柱也要改, 所以才用這個節約的方法.

anthony_wg 發表於 2013-4-28 00:51:25 | 顯示全部樓層
KYOSH0 發表於 2013-4-27 15:39
Anthony 師兄,你的motor 風扇接搏器是甚麼牌子,影近些看看。
Thx

是這隻, 只是我没有裝上面那把.

RCandylau 發表於 2013-4-28 11:24:56 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-4-28 00:51
是這隻, 只是我没有裝上面那把.

Ching 邊度玩多?油壓油用幾度幾孔?
anthony_wg 發表於 2013-4-28 13:30:09 | 顯示全部樓層
RCandylau 發表於 2013-4-28 11:24
Ching 邊度玩多?油壓油用幾度幾孔?

也只是 JV 而已. 但因為時間關係, 我玩車的經驗可能不及你們多. 如果不嫌我反應慢, 五月中後可以一起玩呀, 因為五月中我有試要考.

怎樣的設定能在 JV 奔馳我還在摸索階段, 油壓暫時設定是前後三孔 450 度油.   

樓主| KYOSH0 發表於 2013-4-28 19:04:47 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-4-28 13:30
也只是 JV 而已. 但因為時間關係, 我玩車的經驗可能不及你們多. 如果不嫌我反應慢, 五月中後可以一起玩呀 ...

好呀師兄一齊玩,請問星期幾方便,早,午定晚呀?
anthony_wg 發表於 2013-4-28 19:26:52 | 顯示全部樓層
KYOSH0 發表於 2013-4-28 19:04
好呀師兄一齊玩,請問星期幾方便,早,午定晚呀?

哈哈, 我不敢當師兄才是,   五月中後什麼時間也可以呀, 你們呢, 通常什麼時間玩多呀 ?

andy昶_仔 發表於 2013-4-29 00:48:21 | 顯示全部樓層
我以前一直是玩411的现在有大量的旧款A臂,有种冲动想装到2.0上试试,唔知会点呢?
andy昶_仔 發表於 2013-4-29 01:02:27 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-4-28 00:41
我用以下這兩個孔上 SPEC-R SERVO MOUNT 的, 你看看 2.0 的底板有没有這兩個孔的位置.  

...

你好!留意到你c座下面上转向杯的螺丝很特别扼!可否介绍下?
anthony_wg 發表於 2013-4-29 01:11:43 | 顯示全部樓層
andy昶_仔 發表於 2013-4-29 01:02
你好!留意到你c座下面上转向杯的螺丝很特别扼!可否介绍下?

啊, 是普通螺絲, 只是我加了介指而已.

andy昶_仔 發表於 2013-4-29 11:27:38 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-4-29 01:11
啊, 是普通螺絲, 只是我加了介指而已.

加了之后有咩好处??
anthony_wg 發表於 2013-4-29 11:55:53 | 顯示全部樓層
andy昶_仔 發表於 2013-4-29 11:27
加了之后有咩好处??

我想粒螺絲收貼一點, 但又要有活動位.
 樓主| KYOSH0 發表於 2013-4-29 13:32:50 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-4-28 19:26
哈哈, 我不敢當師兄才是,   五月中後什麼時間也可以呀, 你們呢, 通常什麼時間玩多呀 ?

通常星期一或五,下午12時段後至黃昏。星期六也可
有JV 先有車玩,未有JV 時所有車都在家中display ,推車,按動油壓然後又放回原位,
哈哈有JV 連有刷摩打都賣出,轉哂冇刷,2.4G 控,改變很大,井底蛙跳番上地面了。
anthony_wg 發表於 2013-4-29 18:22:04 | 顯示全部樓層
KYOSH0 發表於 2013-4-29 13:32
通常星期一或五,下午12時段後至黃昏。星期六也可
有JV 先有車玩,未有JV 時所有車都在家中display ,推 ...

一至五我下午返緊工, 只有星期六日 OK.

我第一架車仔係十年前的 OFFROAD TA02, 係公園球場等地方玩飛樓梯, 可換既 PARTS 唔多, 但真係好好玩, 令我留低左好多回憶, 所以開始喜歡了 RC 車. 之後就進入了 TA04SS 改裝路, 改裝費用比起當時架 TRF-414M, 現在的 TRF-417V5 還要貴. 前單向, 中單向, 尾珠差, 係球場 D 綠色漆地到 "滾黎滾去", 行直線都有問題, 找不到方法解決, 亦因為咁而放低左 RC.

樓主| KYOSH0 發表於 2013-4-29 19:14:54 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-4-29 18:22
一至五我下午返緊工, 只有星期六日 OK.

我第一架車仔係十年前的 OFFROAD TA02, 係公園球場等地方玩飛樓 ...

Ta02 真係有很多回憶
 樓主| KYOSH0 發表於 2013-4-29 21:13:19 | 顯示全部樓層
photo
 樓主| KYOSH0 發表於 2013-4-29 21:14:42 | 顯示全部樓層
photo...............
anthony_wg 發表於 2013-4-29 22:41:29 | 顯示全部樓層
KYOSH0 發表於 2013-4-29 21:14
photo...............

Serpent 網頁上有項 build tip 值得留意, 我在 BEARING 和轉向 LEVER 之間壓了張透明 FOX 糖紙, 即刻 FIT 晒虛位少了很多.

Page 23 A29, when I put the bearings into the steering levers, I will use one of the plastic bags between the bearings and the levers, when the bearing is inserted it pretty much cuts the plastic inside and outside the steering lever. This takes out the little bit of play that seems to be in this assembly. I used to try to glue the bearings, but ended up with a lot of expensive bushings, so the plastic bag trick works spot on.

andy昶_仔 發表於 2013-4-29 23:19:23 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-4-29 22:41
Serpent 網頁上有項 build tip 值得留意, 我在 BEARING 和轉向 LEVER 之間壓了張透明 FOX 糖紙, 即刻 FIT ...

听不懂咩意思喔!