RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 想玩車
打印 上一主題 下一主題
收起左側

仲系揸唔定主意。

樓主| 想玩車 發表於 2013-4-4 18:42:05 來自手機 | 只看該作者
maxkam 發表於 2013-4-4 17:12
this is basically your shooping list:

car:Spec R S1 , $800, 極速

C兄好多謝你咁長細,你所講的工具,我什麼都有,(因為我以前有玩直升機和油車的)
servo方面我有一個 SAVOX 1257
電變方面就一個好盈60A有感和4.0T摩打,就系跟唔到一D資深C兄學野,都不知從何入手??攪到做左問題中年?而家正一系小丸子首歌:問題天天都多???
 樓主| 想玩車 發表於 2013-4-4 18:43:01 來自手機 | 只看該作者
maxkam 發表於 2013-4-4 17:12
this is basically your shooping list:

car:Spec R S1 , $800, 極速

C兄好多謝你咁長細,你所講的工具,我什麼都有,(因為我以前有玩直升機和油車的)
servo方面我有一個 SAVOX 1257
電變方面就一個好盈60A有感和4.0T摩打,就系跟唔到一D資深C兄學野,都不知從何入手??攪到做左問題中年?而家正一系小丸子首歌:問題天天都多???
oolongtea 發表於 2013-4-4 19:46:32 來自手機 | 只看該作者
師兄如果玩4T,建議你買架全新CSO-1或R1,因為4T摩打會令車架活動部件損耗較大及炭纖底板承受撞擊比較強,同時至少知道新車正形時狀態,因為Touring好敏感,少少唔妥都會影響性能,只要買個跑殻,牌子有來路Potoform,強國本地Blitz,Speed Passion or Team Power, A-plus,款式LTCR or Speed 6, 呔買Team Power 34, Top 鈴,中呔膽,痴呔膠水,呔水,30mm風扇,set車架生: camber 尺,車高尺,Downstop 尺,set車架,加埋你手頭既電子嘢己可落地!
maxkam 發表於 2013-4-4 22:57:16 來自手機 | 只看該作者
唔使多谢,分分钟你仲資深過我自己,幫得就幫la. 如果你想用到4t的话,好似oolongtea 帥兄所講個車架會受好大壓力,所以—定要買番個靚D同埋多PARTS 買的車架,—千元樓下D膠車—定頂唔順
 樓主| 想玩車 發表於 2013-4-4 23:04:22 | 只看該作者
其實set車架系點set?camber 尺,車高尺,Downstop 尺,又系點用?車架點為之set得好?
Allan007 發表於 2013-4-4 23:17:31 | 只看該作者

建議買CSO-1,好一個超哥係對事不對人
Allan007 發表於 2013-4-4 23:19:25 | 只看該作者
想玩車 發表於 2013-4-4 23:04
其實set車架系點set?camber 尺,車高尺,Downstop 尺,又系點用?車架點為之set得好? ...

介紹比你:http://www.hudy.net/xhudy/produc ... 62&kategoria=64
racingwu 發表於 2013-4-4 23:23:35 | 只看該作者
只要去車場虛心d問吓車友們相信好多都會樂意指點
oolongtea 發表於 2013-4-4 23:25:39 來自手機 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-4-4 23:17
建議買CSO-1,好一個超哥係對事不對人

Allan兄,我同你一樣對各位車友跟本無仇無怨,玩車至緊要開心!我對CSO知幾多講幾多,一句都冇踩過CSO同R1。
oolongtea 發表於 2013-4-4 23:29:54 來自手機 | 只看該作者

不過有D忠實粉絲真係講多錯多,越講越黑!
 樓主| 想玩車 發表於 2013-4-4 23:31:21 | 只看該作者
racingwu 發表於 2013-4-4 23:23
只要去車場虛心d問吓車友們相信好多都會樂意指點

去JV車場又話有人玩車玩到達朵,自己又屎車怕左街,所以都系怕問中這些人。
racingwu 發表於 2013-4-4 23:39:26 | 只看該作者
達朵唔係呀嗎.玩車都要跟大佬
oolongtea 發表於 2013-4-4 23:44:22 來自手機 | 只看該作者
其實玩車要玩得開心,大家要遷就,如果見到成十架八架快車片緊,自己又唔夠水準就等一等,最多八分鐘冇電之後就一定到你,到你時D所謂勁人又會等你玩完先,因為佢地都唔想撞到人地D車,玩車時切勿分心如講電話,留意下規則就唔會有大問題!至於乜朵小弟任何車埸從未見過!不喜勿插!
racingwu 發表於 2013-4-4 23:46:55 | 只看該作者
收費車場如PYC.TRC.D主持人都好樂意指點新人,開頭玩當交學費囉
Allan007 發表於 2013-4-4 23:50:24 | 只看該作者
呢個星期一唯一一日唔落雨,玩玩下有幾架飄移車落左A場,人地響出面搏緊命
oolongtea 發表於 2013-4-4 23:53:47 來自手機 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-4-4 23:50
呢個星期一唯一一日唔落雨,玩玩下有幾架飄移車落左A場,人地響出面搏緊命 ...

冇計喇,公眾地方,人地玩逆track三個轆乜都得喇!
Allan007 發表於 2013-4-5 00:00:08 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2013-4-4 23:53
冇計喇,公眾地方,人地玩逆track三個轆乜都得喇!

岩,公眾地方人人玩得,所以我地只好好有禮貌咁同班飄移師兄講大家一人玩一轉,唔係盞撞爛晒D車。

我地毛都唔識一條,點似得人得三個轆都揪贏晒呀
oolongtea 發表於 2013-4-5 00:05:29 來自手機 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-4-5 00:00
岩,公眾地方人人玩得,所以我地只好好有禮貌咁同班飄移師兄講大家一人玩一轉,唔係盞撞爛晒D車。

我地 ...

我相信你得嘅,下次你三個轆讓我!XDDD
 樓主| 想玩車 發表於 2013-4-5 00:16:26 | 只看該作者
racingwu 發表於 2013-4-4 23:39
達朵唔係呀嗎.玩車都要跟大佬

C兄,我唔系吹水,真有此事㗎。你們自己睇。
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... &extra=page%3D1
oolongtea 發表於 2013-4-5 00:30:39 | 只看該作者
想玩車 發表於 2013-4-5 00:16
C兄,我唔系吹水,真有此事㗎。你們自己睇。
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=2729 ...

笑料