RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新車 CSO-ONE 1:10 電動競賽房車:

關閉 [複製鏈接]
dawho 發表於 2013-3-9 17:14:01 | 只看該作者
中國幾千年前發明左車輪及車,比後人抄襲,模仿到現在。
機本上有車輪......會郁的,都是仿製品,
除非你架車無碌兼自己識飛!! 先至係正品,威好多㗎
YSL 發表於 2013-3-9 20:12:24 | 只看該作者
1800幾吸引,本來諗住買 R 1 ,而家多個選擇
金色我ok ,反而我唔系甘鐘意红色,
d.s 發表於 2013-3-9 22:24:50 來自手機 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2013-3-8 23:05
都係唔好做第一批
第一批通常都會有D甩漏,就算XRAY依D貴價貨都一樣

有甩漏都預咗,最重要係肯承擔,肯補鑊.
seasky 發表於 2013-3-10 00:40:02 | 只看該作者

講到iPhone 我要插句咀,閣下所言全係無的放矢,你完全唔知 iPhone 對世界嘅改變。
我唔係iPhone / apple fans。所知亦只有一二,以下係我所知嘅:
外型上:
1) 將按鍵盡減少,呢點據聞係Sj 個人喜好之一,相反其他機種就努力加多啲制。
2) 盡量將鑼絲隱藏
3) 用上鋁質外殼(後期改回膠/玻璃)

機能上:
1)內置icon 加效果,令外觀上較一致
2)不設multi task(後期加返,iOS 本身基放unix 系統,內置multitask , apple美其名為無需要,但可以相信係因電量,機能而限制用戶)
3) 不設copy & paste (後期加返),又係美其名為無需要,但相信係未寫得切,或者未諗,到無Ctrl/alt/shift/cmd/mouse/arrow key 下點比用戶選取文字嘅權宜之計。
4)設定CPU /電量可以"用"上4小時(實際上只做到接近但唔足)。當年其他手機多為"用" 2hr多點(電腦界不嬲都係,電改良左,CPU 用多啲,粒電做細啲輕啲賺多啲)

個人認為最突破係os, 正常os 係供程式運作,確保程式安全運行。
其他機種行起左程式os就唔會管,食晒CPU,ram 甚至hang 機唔理。甚至要確保個程式唔會死。
iOS 個程式起得慢啲就殺,禁home出唔返去又殺。
有 multi task 後, 轉唔到做背景固然會殺,轉得慢又殺。
轉左做背景都未煩完, 當其他 app (前景?)唔夠位用, 會要求 apps 放位。
放得慢會殺, 放完唔夠位用又會殺。
殺之前會比信號, 個 app 自已決定 save 啲乜, 不過 save 得耐又會殺。
殺嘅過程, 全係 user 不知不覺中進行。

係果個年代, 有邊個系係會敢殺左一個 ”反應慢左啲” 嘅程式?
有邊個會出部可以用4個鐘嘅電話?

如果呢啲都只係將啲舊野抄抄埋埋, 咁女人生小朋友咪又係拉雜成人?

Keith.GS1 發表於 2013-3-10 01:05:56 | 只看該作者

個人覺得一部新登場車平是必須,市場佔有率問題是出品人所考慮...對我們玩家來說是喜訊,有沒有新設計吾重要,好跑耐用最重要,價錢一定比外国貸平啦..鬼老野成Q曰無貨>.<希望可以打到鬼老^^
Keith.GS1 發表於 2013-3-10 01:31:25 | 只看該作者
dawho 發表於 2013-3-9 17:14
除非你架 ...

鐘意話人抄襲無新意嘅人,呢位ching比左個好题意你地喇!!!成功諗到首富都有得做!!!
seasky 發表於 2013-3-10 04:30:31 | 只看該作者
咁我覺得..............

作為用家, 睇嘅野, 係先睇佢件貨先。

抄,一般人會睇價錢先,咁抄果個通常都定得低啲嘅, 但點解低呢? 如果只係因為究發平左,緊係好啦。
最緊要唔好將貨就價,將靚嘅金屬換上渣野。
又唔好搵塊庶渣版當碳纖。
膠都係, 唔係膠扮混碳.....etc。

最怕抄啲又原創一啲, 但又唔 work, 捉蟲入屎忽。

講咁多即係要架車好走, 有返咁上下質素。

抄, 我又唔係嘅得利益者, 對我無相干。 (唔好意思都要講句 Sorry)

不過呢, 抄左就認啦, 唔好扮相似囉, 咪當人傻至得。
同埋呢, 希望呢個風氣只係幫一啲有心做好車, 但因某啲原因而唔可以自已開發一架車出黎嘅 ”細廠”

我諗抄, 1間新廠抄2架係極限, 再多就似係無諗住自已開發,永世做山寨。
可能4,5年內只有1,2間以抄起家嘅廠, 咁對成個市場都可以容納到。

而之後自已有開發, 我覺得都係一個方法。

PS:
我無睇過/比較過2架車, 所以 CSO-One究研係抄定係原創, 我無意見。
大家睇返,第三世界國家嘅工業, 又真係好多都係由抄起家嘅。
老鬼 發表於 2013-3-10 08:45:41 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-3-10 00:40
講到iPhone 我要插句咀,閣下所言全係無的放矢,你完全唔知 iPhone 對世界嘅改變。
我唔係iPhone / apple ...

我講都係個概念問題,智能電話早已有之,只係一直唔流行,APPLE就將佢加入新概念重新推出市場就大賣,可能係我表達得唔夠好令你誤會左,講聲SORRY
seasky 發表於 2013-3-10 08:49:06 | 只看該作者
老鬼 發表於 2013-3-10 08:45
我講都係個概念問題,智能電話早已有之,只係一直唔流行,APPLE就將佢加入新概念重新推出市場就大賣,可能係 ...

啊吹下水only, 無需要sorry

老鬼 發表於 2013-3-10 08:49:27 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2013-3-8 23:05
都係唔好做第一批
第一批通常都會有D甩漏,就算XRAY依D貴價貨都一樣

咁講都啱,但已經訂左,算喇希望無咩問題出現
dawho 發表於 2013-3-10 12:05:29 | 只看該作者

話說遠古的時侯,中國發明左紙張,但有位發明家、設計師、創意大師
好有慨念,把紙張使用在抹臭臭的用途。
後人便把這人超前衛的思想及尊利抄襲抄到現在。
如果這人是地球上很大的集團,集團會因為保護自己的利益,把其他抹臭臭紙的製做商控告。
上了法庭,控告不成也推遲對手的發貨時間。
如果你用TempX, XXX 品牌的抹臭臭紙上衛生間,你每天都在使用翻版。
如果你用創意大師的正品抹臭臭紙,最終用家的市場價格是1美元一格,需要預訂。
如果你負擔不來,有多個選項可提供。
1.不清潔.
2.用手指.
3.用水洗.
4.用樹葉或其他雜物.
5.用化學液或泡沬或粉未等.(需要研發)
6.其他創意.
基於有以上的選項存在及理由,創意大師是有權利使用知識版權條例把對手告上法庭。
告不成也令對手一,兩年內也不能推出市場,如果你沒錢,這段時間請用手指。

如果RC到了大集團壟斷的境地,試問何來幾千元的RC Car ?
所有死光、猩猩、亞So臭臭、爬蟲也被人告到出唔到街,正品車I-RC要2千美元,你玩唔玩 ?

以下的紀錄片談及大集團利用版權條例壟斷市場,令市場停濟不前。

日本NHK放送恊會 - 紀錄片 "知識產權的保護到底是為了誰"

tsfai 發表於 2013-3-10 13:00:16 | 只看該作者
support good for value products!
龜速車手 發表於 2013-3-10 13:32:05 | 只看該作者
dawho 發表於 2013-3-9 17:14
除非你架 ...

講得好啱,如果部車係你由零開始,係你先用碳纖版,係你先用雙皮帶,係你先用油壓避震,係你先用四個轆做遙控車,咁之後所有同類車話係抄你,呢點我認同,但我兒時都廿年前已經有遙控車係用碳纖做底版,相信果時死光都唔知係邊度,嚴格黎講,死光咪又係抄人,只不過佢賣得比人貴,攞多幾個獎D人就以為係高檔D咁解啫
seasky 發表於 2013-3-10 13:41:30 | 只看該作者
dawho 發表於 2013-3-10 12:05
話說遠古的時侯,中國發明左紙張,但有位發明家、設計師、創意大師
好有慨念,把紙張使用在抹臭臭的用途。
...

站在用家立場,專利同所有野一樣有利有弊。
用返蘋果個例子,佢成功後即使有專利都大把人抄襲,最大果個係google,其次係三星。

如果立場相反,細公司一出件產品即比人抄,細公司又會唔會做開發呢?
到時大家都係公模貼牌,真係用家之福?

我覺得有抄就係有抄,無謂顧左右而言他。 用家唔喜歡就咪用。
不過亦無謂做判官,批評人地嘅做法,最後大家只為口氣拗到迷失本意就太無謂。

Ps: 頭一水幾時有?等我睇下有無錢撲返部玩下
 樓主| kkchung 發表於 2013-3-13 03:09:39 | 只看該作者
hknobody 發表於 2013-3-13 07:10:42 來自手機 | 只看該作者
龜速車手 發表於 2013-3-10 13:32
講得好啱,如果部車係你由零開始,係你先用碳纖版,係你先用雙皮帶,係你先用油壓避震,係你先用四個轆做遙控 ...

比個like你.
如果cso賣得比死光貴,你仲果d死光躉會點講?當年死光出t1都係貴過其他車。仲要抄expess
cc4321 發表於 2013-3-13 09:04:01 | 只看該作者
每次香港rc廠有新車出,例必有人出黎指指點點,話佢抄呢部日本車,抄果部歐洲車,唔通真係要出部唔駛用轆都識行先唔係唔抄人?果d人講野都睇到慣哂,唔需要為佢地d言論大驚小怪咁勞氣
Concept 發表於 2013-3-13 10:35:12 | 只看該作者
hknobody 發表於 2013-3-13 07:10
比個like你.
如果cso賣得比死光貴,你仲果d死光躉會點講?當年死光出t1都係貴過其他車。仲要抄expess ...

To my understanding, it should  死光t1 copy and modify from Corally, Corally copy and modify from Serpent's nitro touring.
Evo5 發表於 2013-3-13 12:06:32 | 只看該作者

Ching 們.....let talk about the car now and dont worry about the gossip.......!

Do u thing the gear box where i circle in red is a little bit weak ? can this part be improve ?
Also the 3 point supension mount seems to be very secure, but what happen when the car crash into the wheel ? where the force will transfer to and which parts will break ?
Evo5 發表於 2013-3-13 12:09:45 | 只看該作者

I hope the quality of the carbon chassis and material of the cv joint wil be better this time
I am looking forward to see this car