RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: a.lee
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問題: 邊d先叫M車系?

kotaro2872 發表於 2013-2-20 18:33:18 | 只看該作者
一匹狼 發表於 2013-2-20 18:58:38 | 只看該作者
a.lee 發表於 2013-2-20 18:07
謝提點
因為我見mini 套裝車跟M03, 所以唸住M03就可以
m05 係唔係又分長短陣? ...

M05自身已經可以變做M05S,M05M同M05L
jypepe 發表於 2013-2-20 21:28:57 | 只看該作者
a.lee 發表於 2013-2-20 18:07
謝提點
因為我見mini 套裝車跟M03, 所以唸住M03就可以
m05 係唔係又分長短陣? ...

M05都有跟MINI殼的, 一樣有分長中短, 說明書會教你砌

http://www.tamiya.com/japan/products/58438minicooper/index.htm
http://www.tamiya.com/japan/products/58483minicooper/index.htm
http://www.tamiya.com/japan/products/58520mini_jcw/index.htm
JasonLeung 發表於 2013-2-22 11:51:42 | 只看該作者

M05幾乎咩殼都用到,同埋頭驅比較易控制
M06摩打係車尾突左出黎,無車尾果D殼會裝唔落,同埋尾驅控制上需要高少少技巧
不過見識玩既人,玩M06行得會比05快
le882 發表於 2013-2-23 12:16:45 | 只看該作者
A.LEE CHING, 買全改二手仲抵玩呀
 樓主| a.lee 發表於 2013-2-24 18:06:33 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2013-2-22 11:51
M06摩打係車尾突左出黎,無車尾果D殼會裝唔落,同埋尾驅控制上需要高 ...

聽完大家意見, 我估我會揀m-05, 因為我係初哥,太快驚控唔掂
 樓主| a.lee 發表於 2013-2-24 18:06:42 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2013-2-22 11:51
M06摩打係車尾突左出黎,無車尾果D殼會裝唔落,同埋尾驅控制上需要高 ...

聽完大家意見, 我估我會揀m-05, 因為我係初哥,太快驚控唔掂
 樓主| a.lee 發表於 2013-2-24 18:10:32 | 只看該作者
le882 發表於 2013-2-23 12:16
A.LEE CHING, 買全改二手仲抵玩呀

但我驚我唔識睇, 邊d料啱用, 邊d唔啱用
如果係, 可能要請教下ching
另外我想問出新車有d咩要買, 最基本係唔係以下呢d?
1, M-05 ( mini 套裝)
2, 遙控
3, 電 + 充
JasonLeung 發表於 2013-2-24 20:50:18 | 只看該作者
a.lee 發表於 2013-2-24 18:10
但我驚我唔識睇, 邊d料啱用, 邊d唔啱用
如果係, 可能要請教下ching
另外我想問出新車有d咩要買, 最基本係 ...

1.雙星M05有分有電變版同無電變牌,無電變版會平$100左右,不過需另買電變,2款跟車都有白豬摩打一個
2.遙控連接收,國產GT3C大約$3XX-4XX,日本牌大陸造FUTABA 3PRKA $4XX
3.M05原裝車架要用圓身電,方電塞唔落,除非自己走去磨個車架入電位
4.砌車要十字批,剪鉗,較剪剪殼用,最好有枝1.5MM六角批,買車包果條六角匙好易斷
5.車殼噴油,買隻自己鐘意既色
 樓主| a.lee 發表於 2013-2-25 11:13:18 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2013-2-24 20:50
1.雙星M05有分有電變版同無電變牌,無電變版會平$100左右,不過需另買電變,2款跟車都有白豬摩打一個
2.遙控 ...

唔該ching, 我越黎越明白了
1, 雙星M05有分有電變版同無電變 ( 有電變係唔係有得效快慢?)
2, 咁好似用日本牌子感覺安心d
3, 改方電位, 請問方電係唔係多d選擇?
4, 明白
5,明白

另外有又有d新問題:
1,初學係唔係先玩有刷摩打, 之後再上無刷
2, 換摩打係唔係要跟電變換
3, 如果初哥, 買呢set 係唔係已ok
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... amp;highlight=3PRKA

謝各ching 詳細解答 THZ

JasonLeung 發表於 2013-2-25 17:32:45 | 只看該作者
a.lee 發表於 2013-2-25 11:13
唔該ching,  我越黎越明白了
1, 雙星M05有分有電變版同無電變 ( 有電變係唔係有得效快慢?)
2, 咁好似用日 ...

跟車個係有刷電變,快慢係用個遙控控制
初學用有刷定無刷都無咩所謂,上面HAPPY FRIDAY果個PO出黎玩果班大部份人都係用有刷摩打,
如果想玩快車就一定要用無刷
改方電位係可以多D唔同款電用
有刷摩打要用有刷電變,無刷摩打要用無刷電變
alan0108 發表於 2013-2-25 17:42:20 | 只看該作者
a.lee 發表於 2013-2-25 11:13
唔該ching,  我越黎越明白了
2, 咁好似用日 ...

玩車依樣野親力親為好d
自己砌可以知道架車做咩構做
萬一有事都識整,買parts
ICY 發表於 2013-2-25 19:03:37 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2013-2-25 17:32
跟車個係有刷電變,快慢係用個遙控控制
初學用有刷定無刷都無咩所謂,上面HAPPY FRIDAY果個PO出黎玩果班大 ...

我又有個新手問題
我想問大車用既540有刷魔打(EG:白豬,TP黑豬)有冇得換炭刷,有既話幾錢/對,一對可以玩幾多排電左右(白豬/TP黑豬),THX
JasonLeung 發表於 2013-2-25 19:14:53 | 只看該作者
ICY 發表於 2013-2-25 19:03
我又有個新手問題
我想問大車用既540有刷魔打(EG:白豬,TP黑豬)有冇得換炭刷,有既話幾錢/對,一對可以玩幾 ...

拆開佢好麻煩
同埋黑白豬一個都係幾十蚊
 樓主| a.lee 發表於 2013-2-26 16:35:29 | 只看該作者
謝以上ching 解答
hydrogen9999 發表於 2013-2-26 19:02:46 | 只看該作者
一對碳刷要幾十蚊,夠你成個摩打買隻新
ICY 發表於 2013-2-26 19:06:52 | 只看該作者
咁1個摩打玩到幾多排電,以白豬為例
chevy 發表於 2013-3-3 22:07:46 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2013-2-19 16:28
1)Yes
2)仲有Top,Atomic,3racing都有出M車底盤,而其中後2者系4WD車款
3)Yes

請問 Ching,  如果 Atomic 和 3racing 的 4WD M 車 配合裝備後,適合在 JV A場玩嗎?
kotaro2872 發表於 2013-3-3 23:37:52 | 只看該作者
chevy 發表於 2013-3-3 22:07
請問 Ching,  如果 Atomic 和 3racing 的 4WD M 車 配合裝備後,適合在 JV A場玩嗎? ...

可以....不過系果度最好用無刷玩啦