RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: only
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新玩具 Blade® mCP X BL

LamaV3 發表於 2013-2-22 22:20:17 | 只看該作者

依隻我好似已經有, 但唔知原裝BL主板 support唔support到依隻尾無刷呢, 等外國或台灣多D人改左睇下口碑點先,
題外話, 玩左BL一星期, 今日越玩越激終於都玩到佢好似已前碳刷V2咁甩尾成個圈咁濟.........
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:23:15 | 只看該作者
only 發表於 2013-2-22 21:41
原廠都快有彩槳

早知我唔使買對新既KBDD先啦
 樓主| only 發表於 2013-2-22 22:24:02 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:20
依隻我好似已經有, 但唔知原裝BL主板 support唔support到依隻尾無刷呢, 等外國或台灣多D人改左睇下口碑點 ...

你個隻hp03t 係 1s 定係用 2s 電變
 樓主| only 發表於 2013-2-22 22:28:33 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2013-2-22 09:27
•Dimensions: 33x20x13.5mm

闊得濟, 塞唔落呢.....

登錄/註冊後可看大圖

http://www.ebay.com.hk/itm/Turnigy-nano-tech-300mah-2S-35-70C-Lipo-Pack-Battery-/221141280200?pt=UK_ToysGames_RadioControlled_JN&hash=item337d0c25c8

依隻 size 剛剛好, 不過費一倍有多
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:36:33 | 只看該作者
only 發表於 2013-2-22 22:28
http://www.ebay.com.hk/itm/Turnigy-nano-tech-300mah-2S-35-70C-Lipo-Pack-Battery-/221141280200?p ...

Turnigy其實都係國內牌子, Hobbyking轉賣依隻電到外國, 一向口碑唔錯, 我同好多機友都有用來玩大機,
但近來好多人都話近年Nano-Tech條line既電好似越來越差, 我剛買舊6S 2600玩500都覺得重衰過舊以前玩開既Turnigy
 樓主| only 發表於 2013-2-22 22:41:24 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:36
Turnigy其實都係國內牌子, Hobbyking轉賣依隻電到外國, 一向口碑唔錯, 我同好多機友都有用來玩大機,
但近 ...

搵到間平好多

http://www.ebay.co.uk/itm/Turnig ... hash=item51a489cc64

計係抵唔抵, 我搵人係個邊買寄過來

寄本土免郵費
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:43:27 | 只看該作者
only 發表於 2013-2-22 22:24
你個隻hp03t 係 1s 定係用 2s 電變

係喎, 你提醒了我.....1S.....用唔到落BL
 樓主| only 發表於 2013-2-22 22:47:15 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:43

1s 我都有一個
 樓主| only 發表於 2013-2-22 22:47:25 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:43

1s 我都有一個
LamaV3 發表於 2013-2-23 09:22:42 | 只看該作者
only 發表於 2013-2-22 22:41
搵到間平好多

http://www.ebay.co.uk/itm/Turnig ... hash=item51a489cc64

Over price得緊要,依隻牌子電係平野來架,依個價hyperion都買到呢
 樓主| only 發表於 2013-2-23 11:41:17 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2013-2-23 09:22
Over price得緊要,依隻牌子電係平野來架,依個價hyperion都買到呢

hyperion 又無這 size 電
LamaV3 發表於 2013-2-23 22:20:04 | 只看該作者
only 發表於 2013-2-23 11:41
hyperion 又無這 size 電

等下!唔好急買呢
LamaV3 發表於 2013-2-24 19:08:46 | 只看該作者
BL的熱情, 有買BL的請多為它量度體溫

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Chungyin3610 發表於 2013-2-24 19:15:54 | 只看該作者
how much for this ... i wanna to buy ..
LamaV3 發表於 2013-2-24 21:25:12 | 只看該作者
千九找你廿蚊
 樓主| only 發表於 2013-3-3 16:55:35 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

咁快就有碳纖機架

http://www.microheli.com/store/product_info.php/products_id/1066
LamaV3 發表於 2013-3-3 22:17:21 | 只看該作者
only 發表於 2013-3-3 16:55
咁快就有碳纖機架

http://www.microheli.com/store/product_info.php/products_id/1066

Helifreak 果面已經有人試左上代MCPX的碳架一樣可裝在BL上, 如果本身已經有就唔使再洗錢買呢, 反而我奇怪最需要既係新款2S電池架既碳纖腳點解重未出, 好多人已經為架BL裝上了上代MCPX碳機架, 係欠缺裝到2S既碳腳

MicroHeli碳身準備與BL合體

登錄/註冊後可看大圖

經濟d既 Tarot 亦買定做後備

登錄/註冊後可看大圖
LamaV3 發表於 2013-3-3 22:23:12 | 只看該作者

輕便式流動差電

原裝0.3A(應該唔足, 估佢實得0.2A)差電較慢, 但兩cells差得好準好一致

登錄/註冊後可看大圖

用九鷹0.5A差會較快, 但差出來兩cells有0.1-0.2V差異

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| only 發表於 2013-3-4 19:14:19 | 只看該作者
改了碳纖機架, 就想換主馬達
原裝電變可以改用邊隻無刷馬達呢
LamaV3 發表於 2013-3-4 21:28:32 | 只看該作者
only 發表於 2013-3-4 19:14
改了碳纖機架, 就想換主馬達
原裝電變可以改用邊隻無刷馬達呢

電子野你熟過我呢

其實原裝無刷已經好夠力, 已經夠力做好多動作, 剛剛用佢做到Half Piro Flips, 我D朋友用佢好易做到Full Piro Flips