RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] Speed Passion 電子變速器玩家專區:

樓主| kkchung 發表於 2013-8-30 23:46:09 | 只看該作者
hkpeople1997 發表於 2013-8-30 23:33
想問問師兄,我剛買了隻Reventon S 回來後連接接收及13.5T set 好中位後摩打全無返應,但有燈著(紅燈),接 ...

是否未調中位前能動,調了反而馬達不動?把遙控器 ch2 設去反向後,重設電變中位看看。
hkpeople1997 發表於 2013-8-31 02:10:14 | 只看該作者

在Rcmart 新買回來,已經對了幾次中位但摩打完全未試過有反應!Ps: 已經解決,換了另一個接收就正常?
toyzonehk 發表於 2013-8-31 02:22:36 | 只看該作者
hello kk chung, can i ask something,  i still use sp GT2.0 pro, just use hobby wing lcd program card updated to 110930 stock mode, standard recommended setting for turbo race, can i still play 4T or 4.5T motor?  i only play in JV. is it too hot or easy damage esc? car is sakura zero 81/21 48p and 416 82/23 48p. thx
kitkit2007 發表於 2013-9-3 21:08:51 | 只看該作者
C兄..140A果隻點SET TUBO架??
 樓主| kkchung 發表於 2013-9-6 07:00:52 | 只看該作者
kitkit2007 發表於 2013-9-3 21:08
C兄..140A果隻點SET TUBO架??

選 STO1 程式。
kitkit2007 發表於 2013-9-6 17:52:47 | 只看該作者
唔該晒c兄!
Chungyin3610 發表於 2013-9-6 17:58:07 來自手機 | 只看該作者
再reset 過中位
blackshark3 發表於 2013-9-7 00:48:34 | 只看該作者
我用緊Reventon Pro 1.0 配Yeah Racing 8.5T 摩打15度timing,STO 1程式,發現呢個配搭個Turbo唔係加尾段而係好似全段提升好似較咗大咗摩打timing咁,我曾經以爲sensor綫鬆所以掹咗佢試但冇綫就仲慢,所以覺佢其實有boost到,但架車就變成起油好爆但冇尾段,想請教各位高人我係咪set錯嘢所以冇咗尾段?我Hybrid Boost setting如下:
DRRS Level 6
Hybrid boost power 90%
Hybrid boost maximum 145K
Hybrid boost slope rate 18/0.1s
Hybrid boost start 6000rpm
Delay 0.2s

謝謝賜教
Optima2003 發表於 2013-9-7 01:30:56 | 只看該作者
起油好爆 = boost too soon.
Where are you racing in HK...? How big is the track size?
Try this....

DRRS Level 3-5
Hybrid boost power 90%
Hybrid boost slope rate 18/0.1s
Hybrid boost start 9000rpm
Delay 0.3s

Pro driver use DRRS = 1
 樓主| kkchung 發表於 2013-9-7 21:45:21 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2013-9-7 00:48
我用緊Reventon Pro 1.0 配Yeah Racing 8.5T 摩打15度timing,STO 1程式,發現呢個配搭個Turbo唔係加尾段而 ...

如果是用  V20 STO1 517E  一般 DRRS LEVEL 用 1 便可。

升壓分成兩段 Hybrid boost power 及 Hybrid boost maximum。
平常油門 馬達 當達到 Hybrid boost start 轉速 Hybrid boost power 便會啟動工作。
Hybrid boost maximum 是遙控推 100% 油門後才啟動。

一般 17.5T、10.5T 等等這類轉速較慢的馬達,Hybrid boost start 啟動轉速(如#3000) 調整數值會較低。等升壓早些啟動才能發揮應有效果。Hybrid boost power 也會把數值設較高來提取動力(如90-100%),當然按你玩的彎道情況加減。而 Hybrid boost maximum 主要對應直路 100% 油門後的再加升壓大細。

而 Hybrid boost power 和 Hybrid boost maximum 調整差距一細一大得很明顯,便會出現特然彈出去的感覺。

每款馬達也有不同特性。如果出直路很早定速(而不是很慢才有速度)  , boost 又推到最大又沒出現其他不好反應,用大一點馬達齒看看。

YR8.5T  4200kv 用  V20 STO1 517E 在 JV 可能我會先試:
DRRS Level 1
Hybrid boost power 100%
Hybrid boost slope rate  6'/0.1s
Hybrid boost start 5000rpm
Delay 0.1s
Nori 發表於 2013-9-8 11:53:13 來自手機 | 只看該作者
請問140a v1.0同v1.1有乜唔同?
blackshark3 發表於 2013-9-8 12:31:04 來自手機 | 只看該作者
多謝各位師兄指點,今日去JV試咗好楂好多
blackshark3 發表於 2013-9-20 18:20:04 | 只看該作者
kkchung 發表於 2013-9-7 21:45
如果是用  V20 STO1 517E  一般 DRRS LEVEL 用 1 便可。

升壓分成兩段 Hybrid boost power 及 Hybrid boo ...

強哥,我係今日喺JV請教你嗰位Jason(即同安頭買摩打咗嗰個)。今日好多謝你喺電變上嘅指導,獲益良多,有機會再向你學嘢!
steven008 發表於 2013-9-22 16:22:10 | 只看該作者

我隻Reventon Pro 行行下前後唔識旭, 但轉向,電變風扇又冇事喎, 各位師兄大佬知唔知咩事?

仲有佢張保用咭其實使唔使寄嫁?又話要寄但又冇地址。說明書又話要上網register, 但做左會員後又唔知邊度攪warranty。官網又搵唔倒點去維修,真係O 晒嘴,售後服務真係同好盈差好遠喎。

師兄知唔知最快方法係咪比返店鋪? 因為之前用好盈,我直接上去深圳間廠,佢地即刻整完就比返我嫁,有次冇parts 都係等左一個星期,所以想問下speedpassion 會唔會都係直接拎去間廠會快好多呢?

(維修後報告: 維修時間可接受, 整完新既一樣, 會繼續幫襯)
carrc 發表於 2013-9-22 19:48:06 | 只看該作者
steven008 發表於 2013-9-22 16:22
我隻Reventon Pro 行行下前後唔識旭, 但轉向,電變風扇又冇事喎, 各位師兄大佬知唔知咩事?

仲有佢張保用 ...

我都想知
 樓主| kkchung 發表於 2013-9-22 20:31:29 | 只看該作者
steven008 發表於 2013-9-22 16:22

仲有佢張保用 ...

確定遙控系統沒問題後。那時電變有否錯誤燈號顯示什麼?拿掉感應線又什樣呢?有否先重新在電腦轉用其他程式後,再調一次中位可以嗎?

维修香港直接給回賣的商家便可。
steven008 發表於 2013-9-23 00:38:30 | 只看該作者
kkchung 發表於 2013-9-22 20:31
確定遙控系統沒問題後。那時電變有否錯誤燈號顯示什麼?拿掉感應線又什樣呢?有否先重新在電腦轉用其他程 ...

謝謝kk 兄,試下先
lailcm 發表於 2013-9-25 17:23:32 | 只看該作者
唔好意思!通常一個電變維修要幾耐呢?我個電變放係極X 代交維修已足足兩個月!無聲無氣!整唔到唔緊要,但都希望有些少交代!其實會唔會係咪唔見左呢?
鋒鋒鋒 發表於 2013-9-27 15:09:29 | 只看該作者
師兄們,小弟買左Reventon Pro V1.1+5.5T套裝,想問下呢隻有冇後波,另外小第用Mac有冇方法UPDATE 佢Firmware ?
kelvinayhh 發表於 2013-9-27 20:59:37 | 只看該作者
鋒鋒鋒 發表於 2013-9-27 15:09
師兄們,小弟買左Reventon Pro V1.1+5.5T套裝,想問下呢隻有冇後波,另外小第用Mac有冇方法UPDATE 佢Firmwa ...

有呀,裝多個window咩得囉(認真架)