RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: zeda
收起左側

消失了的遙控店舖

stam28 發表於 2012-12-3 09:35:36 | 顯示全部樓層
jf813 發表於 2012-12-3 09:43:37 | 顯示全部樓層
stam28 發表於 2012-12-3 09:35
原来如此!反宜国際我無印象。。。

国際 still around.    city hobby still around too.  hehe.  Man, I am really old.  LOL
rk2 發表於 2012-12-3 09:45:02 | 顯示全部樓層
北角, 要上小小山的, 個間叫咩呢 . .. .  就係想唔起.. .. .
rk2 發表於 2012-12-3 09:47:58 | 顯示全部樓層
葵興商場內, 九龍城龍珠商場內都有轉賣 二手 RC的 . . 又唔記得個名.
jf813 發表於 2012-12-3 09:48:10 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2012-12-3 09:45
北角, 要上小小山的, 個間叫咩呢 . .. .  就係想唔起.. .. .

海船, sorry do not know how to type chinese......
rk2 發表於 2012-12-3 09:49:47 | 顯示全部樓層
jf813 發表於 2012-12-3 09:48
海船, sorry do not know how to type chinese......

BINGO 凱旋 !!
 樓主| zeda 發表於 2012-12-3 09:50:41 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2012-12-3 09:45

是否主力賣船的, 如果是, 亦都是恒年行老板開的, 由北角碼頭搬上去, 老板已仙遊.
 樓主| zeda 發表於 2012-12-3 09:52:27 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2012-12-3 09:47
葵興商場內, 九龍城龍珠商場內都有轉賣 二手 RC的 . . 又唔記得個名.

九龍城龍珠商場內轉賣 二手 RC的商店仍然健在
RGear 發表於 2012-12-3 09:54:19 | 顯示全部樓層
samchung90 發表於 2012-12-3 05:38
認同... 我加多句.. 有無覺得, 人大了, 童年的快樂, 真的一去不回... 大家有無同感呢? ...

Because we are too easy to buy RC now, but when we were kid, need to "work" very hard to save $ to buy it.

Only the hard to get item make you feel happy : >
scale_rc 發表於 2012-12-3 09:56:11 | 顯示全部樓層

城市係九龍城有樓上舖 (80's 尾~~90's 頭); 太子聯合廣場好似都有間分店 (到96-97 仲有)........龍珠商場係淩亂版好景, 印象中賣 2nd hand 多~~~
rk2 發表於 2012-12-3 10:05:01 | 顯示全部樓層
zeda 發表於 2012-12-3 09:52
九龍城龍珠商場內轉賣 二手 RC的商店仍然健在

哦, 10 多年都無去了, 得嫻上去懷舊下先 .. .
alex306 發表於 2012-12-3 10:15:01 | 顯示全部樓層
土瓜湾酉松模型
stam28 發表於 2012-12-3 10:24:03 來自手機 | 顯示全部樓層
海港城都有一間!名就唔記得。。。不過我第一部Rc 雙星FOX係嗰到買,重記得一Set買咗1400。返到屋企被阿媽鬧咗好耐(~_~;)
alanwhc 發表於 2012-12-3 10:38:55 | 顯示全部樓層
stam28 發表於 2012-12-3 09:32
名我就0吾記得la。。。不過有去過幾次。
印象中好似要上幾級楼梯先入舖。 ...

是街舖來的, 在北角碼頭
winclearly 發表於 2012-12-3 10:45:18 | 顯示全部樓層

九龍城龍珠商場, 337二手專門店, 仲系度
winclearly 發表於 2012-12-3 10:46:11 | 顯示全部樓層
alanwhc 發表於 2012-12-3 10:38

恆年行,主力賣船
hihizaza 發表於 2012-12-3 10:46:23 | 顯示全部樓層
以前細個連西區西邊街都有間鈞記,好細間架,果時仲玩緊hotshot,改四條黃避震同膠保護板都係呢間買,但好快執左!
jf813 發表於 2012-12-3 10:53:51 | 顯示全部樓層
zeda 發表於 2012-12-3 09:50
是否主力賣船的, 如果是, 亦都是恒年行老板開的, 由北角碼頭搬上去, 老板已仙遊. ...

凱旋 is not own by 恒年行, 凱旋 is very active racing car in late 80's early 90's, I can't remember the name of the fat guy but I used to go there after school a lot......  恒年行 move to mountain side, too.  But not long after the owner pass away.....
stam28 發表於 2012-12-3 11:08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
alanwhc 發表於 2012-12-3 10:38

我記得,係北角邨街舖,対住巴士總站。只係印像中好似要上幾級樓梯、可能嗰陣係小學生,高度上有錯覺(>人<;)
hihizaza 發表於 2012-12-3 11:14:33 | 顯示全部樓層
stam28 發表於 2012-12-3 11:08
我記得,係北角邨街舖,対住巴士總站。只係印像中好似要上幾級樓梯、可能嗰陣係小學生,高度上有錯覺(> ...

仲有間中大定中記呀!