RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lung1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

==== YOKOMO BD7 入手! =====

nikeid 發表於 2012-9-17 17:07:15 | 只看該作者

不過果個位都唔會好食力,用膠應該ok呱
Noir.KAZE 發表於 2012-9-17 17:10:12 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-9-17 17:07
不過果個位都唔會好食力,用膠應該ok呱

Xray的由我裝車果日開始用到依家都冇換過
架車係T3 011,玩左接近2年
Jimmyso 發表於 2012-9-17 17:37:56 | 只看該作者
store 發表於 2012-9-17 16:17
零件邊間齊?邊度平?

零件偉x齊 !!  價錢OK !!
 樓主| lung1 發表於 2012-9-17 21:56:45 | 只看該作者

轉向部份, 8mm Center link和舊款bd5 不同, 外型縮小左, bearing 亦由有邊改為無邊bearing,
令外亦加回 Bell Crank Bridge.

登錄/註冊後可看大圖

建議係轉向bearing 上面加0.2-0.3mm 介子~

登錄/註冊後可看大圖

今次新車用SANWA 801 servo 配上新款floating servo mount, servo 與底板分隔0.5- 1mm 到..

登錄/註冊後可看大圖

新款混碳Servo horn, 有兩款高度選擇, 我就用高個款~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

BD7 新款二樓板

登錄/註冊後可看大圖

好靚仔既新款皮帶頂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

由圖可見新二樓板中波箱頂4口螺絲無左(黃圈), 改收紅圈位置, 頭尾扭動比例更平衡~

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| lung1 發表於 2012-9-17 22:15:56 | 只看該作者

今次BD7 手腳跟膠, 適合low traction track, 我就會試原裝先~

登錄/註冊後可看大圖

新款6.25度C 座 (右) 與舊款BD5 4度C座對比(左)

登錄/註冊後可看大圖

BD7 C座不用磨就可以直接用上三節棍

登錄/註冊後可看大圖

裝上a臂, 基本上跟 manual 砌就ok, 好fit 位, 不用執~

登錄/註冊後可看大圖

配上三對馬"足帝"膠, 讚!

登錄/註冊後可看大圖

store 發表於 2012-9-17 23:04:38 | 只看該作者
Awaiting for the test report.
山楂 發表於 2012-9-17 23:38:25 | 只看該作者
看得非常爽,感谢师兄,辛苦啊!!!
ALEXANDER 發表於 2012-9-17 23:49:42 | 只看該作者
三節棍係咪原裝跟?
store 發表於 2012-9-18 00:04:10 | 只看該作者
ALEXANDER 發表於 2012-9-17 23:49
三節棍係咪原裝跟?

of course........................NOT!
nikeid 發表於 2012-9-18 00:29:18 | 只看該作者
lung1 發表於 2012-9-17 22:15
今次BD7 手腳跟膠, 適合low traction track, 我就會試原裝先~

請問 floating servo mount 有咩特點??  同平時普通的servo mount 效果有咩分別 ?? thanks !
第二版BD7係咪唔會再跟floating servo mount ??
f-16 發表於 2012-9-18 01:24:17 | 只看該作者
又話MADE IN CHINA ??
f-16 發表於 2012-9-18 01:28:37 | 只看該作者
D料會吾會好似TAMIYA咁衰?
chrisyuym 發表於 2012-9-18 15:57:11 | 只看該作者

師兄,想問吓頭尾皮帶,pulley,spool,牙差同BD5一唔一樣?
Jimmyso 發表於 2012-9-18 16:28:08 | 只看該作者
chrisyuym 發表於 2012-9-18 15:57
師兄,想問吓頭尾皮帶,pulley,spool,牙差同BD5一唔一樣?

全部一樣 !!
Jimmyso 發表於 2012-9-18 16:29:11 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-9-18 00:29
請問 floating servo mount 有咩特點??  同平時普通的servo mount 效果有咩分別 ?? thanks !
第二版BD7係 ...

應該唔會,不過會爭取 !!!
nikeid 發表於 2012-9-18 17:15:38 | 只看該作者
Jimmyso 發表於 2012-9-18 16:29
應該唔會,不過會爭取 !!!

hope it will be successful
Jimmyso 發表於 2012-9-18 17:21:45 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-9-18 17:15
hope it will be successful

Have you bought it ??
nikeid 發表於 2012-9-18 17:41:06 | 只看該作者
Jimmyso 發表於 2012-9-18 17:21
Have you bought it ??

尋日落黎買野冇順便睇下BD7咩價位
manman 發表於 2012-9-18 22:55:10 | 只看該作者
支持土炮國貨產品,鏢¥價東洋物品永遠唔會買
nikeid 發表於 2012-9-19 17:40:03 | 只看該作者
lung1 發表於 2012-9-17 22:15

C-hing, wt's the purpose of Floating Servo Mount ??