RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3112|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

二手买卖在这里只能当面交易吗

SPACEFOX 發表於 2012-9-10 22:26:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
在广州玩车,想在哩度收个KT 18,又无PM权限,只能回贴,但系卖家知我係广州就无复我了,哩度交易係唔係都系当面交收嘎,无人走速递嘎?
Allan007 發表於 2012-9-12 21:40:35 | 只看該作者
真係比較少走速遞,當面交收多。但當然視乎你同賣家點協議。
 樓主| SPACEFOX 發表於 2012-9-12 21:57:19 | 只看該作者
咁又係,當面交收,清清楚楚,省去唔少麻煩事,手尾都少好多
 樓主| SPACEFOX 發表於 2012-9-12 21:58:33 | 只看該作者
估計無人願意和內地朋友做交易了,聯系過兩個玩家出的二手嘢,都無人回復我了
minimini 發表於 2012-9-13 01:29:38 | 只看該作者
I used to sell a few items to some c hings living in China.......through a middle person......those transactions were quite smooth indeed......
albertau2011 發表於 2012-9-13 12:00:14 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-9-13 13:40:25 | 只看該作者
我都試過同一位內地師兄做交易,係一部Hilux連聲組連控,一個星期不斷PM解釋比佢聽點操作,仲按照佢要求將隻BLS352換落黎,換番隻3003上去,再調較番晒,等個交易價可以低D,約好佢落黎香港交收,仲諗定個packing比佢等佢拎番屋企時唔會整爛。點知交收前兩日PM我話唔得閒落黎,跟住就無晒影。

白忙左成個幾禮拜
albertau2011 發表於 2012-9-13 16:45:25 | 只看該作者
我都試過同一位內地師兄交易,係4 Pk,路過香港交收, ok 冇問題
 樓主| SPACEFOX 發表於 2012-9-13 20:45:31 | 只看該作者
albertau2011 發表於 2012-9-13 12:00
和內地朋友做交易, how to pay ?

在內地做二手交易主要系通過中介同物流嘎,中介就例如淘寶網,系內地最大的網絡交易平台之一,佢大概就好似ebay咁,賣家將要出手的嘢POST上網,買家在網同賣家聯系講好交易條件,再在網上拍低,然後將貨款支付到淘寶網,貨款唔會即時入到賣家戶口,要等賣主通過快遞寄出貨物,買家收到貨物驗收無問題,再到淘寶上確認收到貨物,貨款先入到賣家戶口,目前內地哩種交易方式非常之發達,至於支付貨幣都系以人民幣為主,仲可以支持信用卡支付
albertau2011 發表於 2012-9-13 20:47:00 | 只看該作者
SPACEFOX 發表於 2012-9-13 20:45
在內地做二手交易主要系通過中介同物流嘎,中介就例如淘寶網,系內地最大的網絡交易平台之一,佢大概就好 ...

thanks your information.
 樓主| SPACEFOX 發表於 2012-9-13 20:54:14 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-9-13 13:40
我都試過同一位內地師兄做交易,係一部Hilux連聲組連控,一個星期不斷PM解釋比佢聽點操作,仲按照佢要求將 ...

異地交易都系要謹慎D好啊,因為內地網絡詐騙案時有發生,在物品寄出前同收到物品嘅時候要做好記錄,例如拍照片,保存聯繫記錄等,交易發生異議的時候有證據,由中介網絡運營商主持公道
 樓主| SPACEFOX 發表於 2012-9-13 21:01:02 | 只看該作者
albertau2011 發表於 2012-9-13 12:00
和內地朋友做交易, how to pay ?

在香港都估計可以用淘寶網的,支付方面要有一個人民幣戶口
manfail1122 發表於 2012-9-15 01:14:14 | 只看該作者

1. 在內地做二手交易主要系通過中介同物流嘎,中介就例如淘寶網
複製代碼
因香港人好少用中介的,因為地方細, 內地就不同.地方大所以引伸出不同文化.
兩地的CHING都要注意