RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: MCV20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Tamiya (雙星) 1/10 TLT-1 Mercedes-Benz Unimog 406 Series U900

樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 10:07:26 | 只看該作者
先多謝各位不停咁比意見

至於架車好唔好爬, 易唔易浪底, 一日未試過都無人知 ......
其實整 d 架車嘅原意, 係想有一架比 CC-01 高身嘅 Unimog, 主要係 for 南生圍之類嘅地型, 遊下車河, 唔係話要咩超高性能, 要好爬我都有部 XR10

至於像唔像真, 大家標準唔同, 正所謂各花入各眼, 我都係因為唔鍾意 CR-01 又長又闊先咁改, 不過真係估唔到, 大家會對我所講 "像真" 兩個字有咁大反應.

bbcming2000 發表於 2012-7-15 10:24:03 | 只看該作者
唔像真Unimog,yeah~~~

樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 11:36:54 | 只看該作者
回復 bbcming2000 的帖子

你果部無兩架巴士咁高, 一定好好爬架喇 !
nicelyman 發表於 2012-7-15 11:52:22 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

都係未夠低
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 12:15:21 | 只看該作者

回復 nicelyman 的帖子

個人意見 : CR-01 本身就係高身, 如果要矮, 咁不如玩 CC-01

再講, 爬車嘅樂趣, 都不外乎征服一個又一個嘅障礙. 如果架架車都要改到如履平地, 天下無敵嘅話, 咁仲有咩樂趣可言呢 ?
nicelyman 發表於 2012-7-15 18:02:22 | 只看該作者
唔駛火你改到人咁高~兩個轆拍著行~又唔翻~爬到就得啦~
改車係改善佢的缺點~提升佢的優點~~或者DIY~好就得啦~
我呢個新手~~多都係多得d師兄指教~~都比我想像的好好多~~
而無嘢係天下無敵ka~~何況無敵是最寂寞呢~~樓主~~
bbcming2000 發表於 2012-7-15 19:39:12 | 只看該作者
回復 MCV20 的帖子

我個部有三架巴士咁高喎,一定唔好爬啦。
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 22:26:15 | 只看該作者

版友 nicelyman, 我估你誤會左我個意思.

我個意思就係話, 每架車無論點改, 都一定有優點同缺點, 我想架車望落去比 CR-01 果個版本像真 d, 咪改短同改窄佢囉. 至於架車好似人咁高, 係因為想保留番一定嘅懸掛行程.

仲有, 我唔係話我自己架車天下無敵. 我係話如果架架車都要改到爬石果陣如履平地, 話過就過嘅話, 咁玩爬車仲有咩樂趣可言 ?

你係咪外國番黎 ? 所以中文唔係咁好 ?
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-15 22:51:45 | 只看該作者
今日同朋友去左試車, 基本上 AX10 行到嘅地方, 我都有 70-80% 行到. 不過, 無可否認重心係高左 d, 會再試下唔同 setting.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
Jazz_Wan 發表於 2012-7-16 00:38:35 | 只看該作者
回復 MCV20 的帖子

我明白你既意思既, 咁你架車其實走咩路線呢?
嘔像派(彷真)定實力派(強爬)呢?
nicelyman 發表於 2012-7-16 01:42:32 | 只看該作者
MCV20 發表於 2012-7-15 22:26

版友 nicelyman, 我估你誤會左我個意思.

你又唔係話外國回來的人中文唔好~~好過好多中國人TIM~~

如各下真係對人家的一字一句如此敏感~~唔知各下要唔要食翻D抗敏藥呢~~

我又無話你改得有咩問題~~我欣賞你D手工KA WOR~~我自問我呢個手工同心機~~GOOD~~
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-16 01:46:09 | 只看該作者
回復 Jazz_Wan 的帖子

先多謝你嘅明白

你里個問題, 老實講我真係無諗過. 出里個 post 果陣, 車都末試過, 所以我都唔知佢會係邊派.
今日初步試車之後嘅結論係, 除左落斜會比較易打前空翻之外, 其餘路面都無咩大問題, 未至於某版友講到咁一無事處.
至於 "像真" 里兩個字, 我就唔敢再提喇 !!!
nicelyman 發表於 2012-7-16 01:46:47 | 只看該作者
PIC 9,10~~係好正~~你自己做KA~

樓主| MCV20 發表於 2012-7-16 01:53:23 | 只看該作者

我見你誤會左我個意思. 咪再解釋多一次比你聽囉, 你都唔洗咁敏感 !!!
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-16 01:57:08 | 只看該作者

你指淨係得車架果兩幅相?
貓仙人 發表於 2012-7-16 10:55:39 | 只看該作者
呢D玩物其實自己喜歡就好好了.......人地点講其實唔駛太介懷........
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-16 11:02:10 | 只看該作者
回復 貓仙人 的帖子

都係嘅, 可能我 EQ 唔夠高啦 ......
bbcming2000 發表於 2012-7-17 00:50:17 | 只看該作者
回復 Jazz_Wan 的帖子

抽象派路線。
秋山深一 發表於 2012-7-18 12:02:35 | 只看該作者
又好MATCH喎, 不過我都想睇下爬過後既RESULT, 留名跟進
 樓主| MCV20 發表於 2012-7-18 16:31:02 | 只看該作者
回復 秋山深一 的帖子

初步試車之後嘅結論係, 除左落斜會比較易打前空翻之外, 其餘路面都無咩大問題, 改良中 ......