RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3742|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問拋光心得

lingkithung 發表於 2006-11-2 00:47:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問一問, 我買咗個模型用鏡面拋光膏
係點用? 洗唔洗打幾層臘先?
dreamlouis 發表於 2006-11-2 09:35:46 | 只看該作者
我都想知呀!~
有勇冇謀 發表於 2006-11-2 11:13:21 | 只看該作者
以前d師兄教 當噴好油, 待干透後, 便可唧d磨光膏(不要太多)在廁紙上, 再在車殼上來回打磨, 邊位不要太大力, 因會磨去車殼油, 直到起鏡面為止, 清理廁紙碎 & 殘餘磨光膏, 便可上真車臘 or 模型用臘水 即成....
毒魚 發表於 2006-11-2 11:27:20 | 只看該作者
我中招了.......(舉手)
藍毛毛 發表於 2006-11-2 16:47:19 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-11-2 00:47 發表
我想問一問, 我買咗個模型用鏡面拋光膏
係點用? 洗唔洗打幾層臘先?

又或者多噴數層油,記住每層油都要很薄和均勻的上,待他乾了後用磨光膏磨一次再第二層、第三層,最好一層磨光劑加一層油就正啦,主要是磨走了那些灰塵和沙洞。
alexppo2002 發表於 2006-11-2 19:11:18 | 只看該作者
又話者可以先噴幾層油。大約3至4層。之後就噴4至7層力架。  要薄噴bor!             之後就...................Happy la~放開油門。狂拋吧。

當你見唔到有沙洞。同令到可以起表面見到自已個樣。咁就okla~

呢個方法,信唔信除你 。.......做死人=====>我先前試過噴大約10層左右。每一層D色都好淺。每層都要等好耐。等佢乾。我用焗油箱的.....

如事姐..............等到第10層。之後上一層厚力架。就可以做拋光喇。做出黎個結果.......唔錯。
毒魚 發表於 2006-11-2 19:17:15 | 只看該作者
地方大....家人不在的情況下我都想這樣做.....

但係真係事與願"遺"= ="
kityancy123 發表於 2006-11-2 19:28:20 | 只看該作者
等油乾佐...基本上當嗅不到油內的溶劑味便表示已經乾透~~喇,一般來說需要2至3日~

油乾透後便可進行研磨~這個步驟可以話係一定要既....因為無論是用噴罐或噴槍..

顏色其實可以話係〝點〞上去既所以〝橙皮〞係無可避免既....所以即使噴了出來要有光澤

但如果放在燈光下而睇睇...燈既倒影都是模糊不清既..因此必須以#1500或#2000的水磨沙紙
(視乎"橙皮"的情況而定)磨滑整個車身。

磨既時候唔好磨到車身上凸出既部份~~~因為這些部份的油係最易被磨甩既.......

磨既時候記緊要輕手同用濕水來磨...咁樣可以大大減少磨花既機會...如果你想有更佳的效果....

噴完油....細心用媽星Compound作為研磨..."乜野都會細心/慢慢黎"

研磨果陣可用綿質的軟布沾上打磨膏來研磨...如果冇這類既布可用化妝綿代替...

再用暖水及洗潔精把殘餘既打磨膏洗淨!!!特別是車身上的凹線!!

之後可以上光油...方法同顏色油一樣...再重複步驟

kityancy123 發表於 2006-11-2 19:28:33 | 只看該作者
唔明再問
AltezzaMak 發表於 2006-11-2 21:06:05 | 只看該作者
原帖由 kityancy123 於 2006-11-2 01:28 發表
等油乾佐...基本上當嗅不到油內的溶劑味便表示已經乾透~~喇,一般來說需要2至3日~

油乾透後便可進行研磨~這個步驟可以話係一定要既....因為無論是用噴罐或噴槍..

顏色其實可以話係〝點〞上去既所以〝橙皮〞 ...

其實噴埋光油先"進行研磨", 理論上咪一樣?!
 樓主| lingkithung 發表於 2006-11-2 22:28:25 | 只看該作者
謝謝各位師兄, 等我試下先!!!
kityancy123 發表於 2006-11-2 22:36:35 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2006-11-2 21:06 發表

其實噴埋光油先"進行研磨", 理論上咪一樣?!

我經驗係...研磨拋光先......可以話較鏡面d囉....但做多樣野係麻煩d...

拋光完洗走d野....等佢乾佐先....係等...千奇唔好心急

再噴一層層既光油(三至兩層左右...每次噴要薄..亦都唔好過薄...姐係冇噴)...

光油媽星既唔好用架...群士唔錯...有隻直情防UV冇咁易花..效果唔錯...

不防試.....(個人意見)

kityancy123 發表於 2006-11-2 22:38:06 | 只看該作者
仲有千奇唔好潮濕噴油/打力架果d......上光油會白化...噴色油會難乾..

難乾?有咩唔好?....啞色囉...
dreamlouis 發表於 2006-11-2 23:39:15 | 只看該作者
謝謝各位師兄
vchan 發表於 2006-11-3 01:34:34 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2006-11-2 11:13 發表
以前d師兄教 當噴好油, 待干透後, 便可唧d磨光膏(不要太多)在廁紙上, 再在車殼上來回打磨, 邊位不要太大力, 因會磨去車殼油, 直到起鏡面為止, 清理廁紙碎 & 殘餘磨光膏, 便可上真車臘 or 模型用臘水 即成.... ...

no! NO! NO! 點會用廁紙,用舊棉襪,再用磨光膏,用手指陰力打圈研磨直至反光為止!不需用砂紙,睇"令唔令"
vchan 發表於 2006-11-3 01:34:58 | 只看該作者
原帖由 vchan 於 2006-11-3 01:34 發表

no! NO! NO! 點會用廁紙,用舊棉襪,再用磨光膏,用手指陰力打圈研磨直至反光為止!不需用砂紙,睇"令唔令"
orange00 發表於 2006-11-3 09:32:53 | 只看該作者
咩都無攪過. 淨係噴完之後打咗一層wax.

一層底灰
兩至三層油
兩層光油

噴時唔好窒下窒下. 每層油隔過夜. 唔好噴太厚.
vchan 發表於 2006-11-3 22:39:32 | 只看該作者
原帖由 orange00 於 2006-11-3 09:32 發表
咩都無攪過. 淨係噴完之後打咗一層wax.

一層底灰
兩至三層油
兩層光油

噴時唔好窒下窒下. 每層油隔過夜. 唔好噴太厚.

若你用磨它膏,效果更好!更幼細!唔信下次試,無點你!