RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2443|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關Team Orion Rush摩打請教

simon540 發表於 2012-7-5 01:17:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,大哥,因我入手一部2手車時,跟圖1.Team Orion Rush摩打1個,
但賣家忘記咗圖2.的2條電線是如何佩搭? ( A搭B?C?D? )
另外此類Brush摩打同一般白豬,黑豬有何大分別?可否用在Tamiya 104BK ESC ?
及圖3摩打上的1.(電線)及2.(彈弓)有何作用?
請各位高手指教
圖1
smallwhite1234 發表於 2012-7-5 01:27:40 | 只看該作者
A 搭 B  or   C搭D  都得
總之以圖2 計, 一邊正, 就一邊負就可以.

個彈弓(2)係頂住個炭擦(1), 接觸及供電比入面既銅頭而轉動.
monsterken 發表於 2012-7-5 01:36:35 | 只看該作者
見到依D摩打, 懷念大約八,九年前初初接觸玩車, 入左套二手T1R, 跟埋依類摩打~~
係啟德場玩~~~~"V" "V"聲~~~~超正~~~
仲好記得當年電車喪追十仔油車~~~全場無人放車落去睇表演既經典場面
 樓主| simon540 發表於 2012-7-5 01:38:46 | 只看該作者
多謝師兄解答,是否即係A.B.C.D位可以亂搭,唔會正轉或逆轉?
另外,你指[個彈弓(2)係頂住個炭擦(1), 接觸及供電比入面既銅頭而轉動. ]
即是該彈弓是必須要有?及該電線不可鬆開?是否在此取電?
 樓主| simon540 發表於 2012-7-5 01:41:17 | 只看該作者

即係此類摩打拍得住Brushless?
 樓主| simon540 發表於 2012-7-5 02:03:51 | 只看該作者
請問依家大齒75T,用此13T摩打+摩打齒29T,如果用摩打齒20T會否掃大齒?或者用返Team power 20T黑豬搭摩打齒20T定29T好?
smallwhite1234 發表於 2012-7-5 02:14:47 | 只看該作者
咩車?        
 樓主| simon540 發表於 2012-7-5 02:33:20 | 只看該作者

DF-03RA
JV西人 發表於 2012-7-5 04:33:15 | 只看該作者
simon540 發表於 2012-7-5 01:17
各位師兄,大哥,因我入手一部2手車時,跟圖1.Team Orion Rush摩打1個,
但賣家忘記咗圖2.的2條電線是如 ...

如果摩打冇拆過,圖二已經好清楚,D A 位置係正極,即係用黃線,另一邊係負極用藍線
JV西人 發表於 2012-7-5 04:34:19 | 只看該作者
呢個係 13T ,104bk 可能頂唔住
 樓主| simon540 發表於 2012-7-5 11:50:12 | 只看該作者
JV西人 發表於 2012-7-5 04:34
呢個係 13T ,104bk 可能頂唔住

咁最基本要邊款?或者用返Team Power 黑豬應該夠跑?
JV西人 發表於 2012-7-5 14:19:33 | 只看該作者
simon540 發表於 2012-7-5 11:50
咁最基本要邊款?或者用返Team Power 黑豬應該夠跑?

黑豬據各師兄話,都幾免強,如果可以咪去極縮買隻 V16 ,約$200
nankey 發表於 2012-7-5 23:31:50 | 只看該作者
A=d
B=c

性能最好的方式是焊接在炭刷尾巴的垫片上。不过其实不太容易感觉出来的。