RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 榮~
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好盈電變玩玩下停左唔行?

mathew.97726 發表於 2012-7-4 21:05:21 | 只看該作者

正常, 如果係有感電變的話就正常
因為你推turbo既時候電壓係會突然間跌, 雖然有BEC
所以我通常死車都係直路尾就係咁解
beebone 發表於 2012-7-4 21:22:00 | 只看該作者
講咩都好, 你架咩車? 有內齒比先計倒rollout幾多, 6.1本身沒意義.
Rollout 係睇犘打行得快過定慢過O太行
carven.chow 發表於 2012-7-4 21:26:11 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-7-4 21:22
講咩都好, 你架咩車? 有內齒比先計倒rollout幾多, 6.1本身沒意義.
Rollout 係睇犘打行得快過定慢過O太行

虛心求教,如何計算Rollout
 樓主| 榮~ 發表於 2012-7-4 21:36:06 | 只看該作者
mathew.97726 發表於 2012-7-4 21:05
正常, 如果係有感電變的話就正常
因為你推turbo既時候電壓係會突然間跌, 雖然有BEC
所以我通常死車都係 ...

但係我用no timing mode
beebone 發表於 2012-7-5 09:23:22 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2012-7-4 21:26
虛心求教,如何計算Rollout

Rollout = (Tire 直徑 X 3.14) / 齒比
             = (2.48" 3.14) / 6.1 (樓主既例子)
           = 1.27 (即係摩打行1.27圈車O太才行一吋, 摩打行得太快所以cut機)

最理想先用 1 來計算:
Rollout = 1
(Tire 直徑 X 3.14) / 齒比 = 1
齒比=7.7:1 , 用這齒比開始試.
tsfai 發表於 2012-7-5 11:48:39 | 只看該作者
榮~ 發表於 2012-7-4 20:53
我set7.6cut,但係排電仲有7.8

Ching,
In my case, the car stopped very shortly after play(less than 1 minute) even I set 6.0V cut. Then I set it to the lowest level(plus overheat protection off) it has and the car does not stop again. Then I am very cautious to stop playing the car myself when I find the car slows down much to protect the Lipo pack. Just for your reference.
威威 發表於 2012-7-5 19:16:37 | 只看該作者
回復 榮~ 的帖子

師兄,你將低電壓保護調低至6.3V,應該冇事啦!
 樓主| 榮~ 發表於 2012-7-5 19:23:36 | 只看該作者
威威 發表於 2012-7-5 19:16
回復 榮~ 的帖子

另外請問電變長著紅燈又代表咩?
威威 發表於 2012-7-5 19:26:57 | 只看該作者
唔記得,因為好少遇到,咁你覺得有咩問題?
 樓主| 榮~ 發表於 2012-7-5 19:35:20 | 只看該作者
威威 發表於 2012-7-5 19:26
唔記得,因為好少遇到,咁你覺得有咩問題?

後波完俾油向前會疾一疾咁,同埋有其他師兄話有感線有問題
 樓主| 榮~ 發表於 2012-7-5 19:36:37 | 只看該作者
威威 發表於 2012-7-5 19:16
回復 榮~ 的帖子

Set 6.3V cut舊電咪過放?