RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5317|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有咩工具可以用黎換萬向連住Drive Cup果條PIN ??

nikeid 發表於 2012-6-29 18:49:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我度過果條PIN既直徑係2.09mm,長度係10.85mm, 我唔想因為一條PIN而換成支萬向
有冇一件工具可以用黎換PIN?
呢隻size既PIN係KWS有冇得賣呢???
Thanks C-hing
tb03 發表於 2012-6-29 18:57:15 | 只看該作者
回復 nikeid 的帖子

應該就唔得la,連接萬向個條pin應該係用熱處理連接應該比較難取出,即使取出換條新的都可能比較鬆.
有錯請更正
hoi 發表於 2012-6-29 18:57:38 | 只看該作者
ching影D 相放上來睇下點樣架
 樓主| nikeid 發表於 2012-6-29 19:03:36 | 只看該作者
回復 tb03 的帖子

下下因為一條PIN而換萬向,好似好晒錢wo, 一對萬向要起碼$230
Allan007 發表於 2012-6-29 19:13:15 | 只看該作者

條pin同一般用響六角條pin應該一樣,Spec-R有D萬嚮條pin係用基米收實,不過我試過玩玩下甩左果條pin。

kkchung 發表於 2012-6-29 19:15:41 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-6-29 18:49
我度過果條PIN既直徑係2.09mm,長度係10.85mm, 我唔想因為一條PIN而換成支萬向
有冇一件工具可以用黎換PIN? ...

https://www.google.com/search?hl ... 0Replacement%20Tool

http://www.petitrc.com/Tech/RCCAR_ReplaceCVDPins/Article.htm
http://www.hudy.net/xhudy/products/proddesc.php?prod_id=271

樓主| nikeid 發表於 2012-6-29 19:23:52 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

KK師兄,多謝你既提議,不過search result入面果D工具,e.g. HUDY, Team Titan, Mugen Seiki, H.A.R.D. , 佢地全部都寫明只係專門換3mm既pin, 我果支萬向條pin只有2.09mm咋, 咁點算好!  請再指教
Allan007 發表於 2012-6-29 19:47:48 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-6-29 19:23

KK師兄,多謝你既提議,不過search result入面果D工具,e.g. HUDY, Team Titan, Mugen S ...

但係我玩火箭都唔覺要pin會蝕,我頭係Spec-R三截,尾係死光萬向,前後都用死光馬蹄膠。閒閒地六七十排電乜都唔晒換
kkchung 發表於 2012-6-29 20:07:08 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-6-29 19:23

KK師兄,多謝你既提議,不過search result入面果D工具,e.g. HUDY, Team Titan, Mugen S ...

先把 pin 壓平至珠頭位,再用2mm內銀鋼支貼著 pin 輕輕打下來便可。以前沒有時把珠頭位放在用如田宮十字架先打 pin 平至珠頭位再用1.5mm批打下來便可。等等....方法....
 樓主| nikeid 發表於 2012-6-29 20:15:40 | 只看該作者

2mm內銀鋼支??  邊度有得賣??

KK兄,你post果D link入面有一一樣工具叫chain breaker,請問中文名叫咩名,同埋邊度有賣???
kkchung 發表於 2012-6-29 21:23:27 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-6-29 20:15

2mm內銀鋼支??  邊度有得賣??

沒所謂不一定用銀鋼支,只要比他細和有一定硬便可。
Repair Pin Remover 、Replacement Pin這些也是五金工具很多地方也用到。
chain breaker 多是說單車拆鏈器、打鏈器。也是相約功能的械具
 樓主| nikeid 發表於 2012-6-29 21:33:33 | 只看該作者

咁去到五金鋪點同老闆講果件工具?
kkchung 發表於 2012-6-29 21:46:10 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-6-29 21:33

咁去到五金鋪點同老闆講果件工具?

http://www.petitrc.com/Tech/RCCAR_ReplaceCVDPins/Article.htm

如果是說這網頁的打鏈器,直接去淘寶網找找那款合用先。這網頁也有寫了他用的形號,但不知盒內有沒有你想要的直徑頂針頭。
kkchung 發表於 2012-6-29 21:55:48 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-6-29 21:46

如果是說這網頁的打鏈器,直接去淘寶 ...

http://www.motionpro.com/motorcycle/partno/08-0058/

Motion Pro #08-0058 Chain Breaker & Riveting Tool
gimsink 發表於 2012-6-29 23:23:20 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-29 19:13
條pin同一般用響六角條pin應該一樣,Spec-R有D萬嚮條pin係用基米收實,不過我試過玩玩下甩左果條pin。
...

剪一小段熱缩胶套住pin位, 然后吹縮, 就唔會甩 pin了...
beebone 發表於 2012-6-29 23:42:06 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-6-29 18:49
有冇一件工具可以用黎換PIN? ...

http://www.mugenseiki.com/menueefi.htm

用wheel nut pin已經可以. 問題係你點取舍, Mugen 一套利300幾, pin 幾十, 條骨唔灣可換多次.
狗骨頭200幾.
 樓主| nikeid 發表於 2012-6-30 13:29:51 | 只看該作者
回復 beebone 的帖子

師兄,但Mugen Seiki呢套工具都只係用黎換3mm既pin
yuenchitat 發表於 2012-6-30 16:41:33 | 只看該作者
換過枝上機米嘅萬向,以後再爛的話,咪可以靜係換條pin,不過呢條要成條換囉。
g679654 發表於 2012-6-30 22:59:06 | 只看該作者
試下Xray三節棍套pin合Spec-R用,中間有凹位,加點AA無咁易鬆。
beebone 發表於 2012-6-30 23:26:44 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-6-30 13:29
回復 beebone 的帖子

師兄,但Mugen Seiki呢套工具都只係用黎換3mm既pin

推得O俾係我梗係試過啦