RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: rcracing
打印 上一主題 下一主題
收起左側

vvvvvvvvvvvvvvvv

Allan007 發表於 2012-6-30 12:20:20 | 只看該作者

咁係等你可以一次充兩舊,不過充電前兩舊電既剩餘電量要大致一樣,唔係有排平衡。
uchifong 發表於 2012-6-30 12:52:46 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-30 12:20
咁係等你可以一次充兩舊,不過充電前兩舊電既剩餘電量要大致一樣,唔係有排平衡。

ching你可能唔會左~~~我係講緊有另外一種接法~~~係可以一次差好多舊ge(只需要求相同s數, 容量則不限的)~~~叫parallel charge(我自己叫佢"平衡充方式").....我自己係咁接都ok ge........比埋條link 你參考下:http://www.youtube.com/watch?v=NczQwVTI2bY
uchifong 發表於 2012-6-30 13:01:05 | 只看該作者

我自己diy左 條線...可以一次差6舊 同cell 數的電~~~~容量大小唔同都ok....最後差出黎都係全部平衡的~~而且時間上也沒有慢多少
Allan007 發表於 2012-6-30 13:07:30 | 只看該作者
uchifong 發表於 2012-6-30 12:52
ching你可能唔會左~~~我係講緊有另外一種接法~~~係可以一次差好多舊ge(只需要求相同s數, 容量則不限的)~~ ...

影片中的方法係十分不專業的,只係將不同容量,不同內阻,不同新舊,不同特性,不同剩餘電量的電池並在一起,成為一舊特性不明的2S6P,甚至更多P的電池去充,充的時候亦無法控制充往每舊電的電流,D電唔方長命,係咁簡單仲駛買孖差機咩!

即使一般2S2P電,果四舊cell係match過,特性要非常接近先可以擺埋一齊。

條鬼佬明顯對電學一竅不通
sinman 發表於 2012-6-30 20:12:15 | 只看該作者
以上位師兄就有見識
uchifong 發表於 2012-6-30 22:58:38 | 只看該作者
原來係咁~~~小弟又學到野了~~~
天娜 發表於 2012-7-2 10:47:32 | 只看該作者
大左肚既SMC有無見過? 漲到好似風琴咁既Orion 90C有無見過? 用一次就漲到爆殼既LRP有無見過, 出煙著火既TP有無見過? 點用有無人開post插?
uchifong 發表於 2012-7-2 14:22:54 | 只看該作者
天娜 發表於 2012-7-2 10:47
大左肚既SMC有無見過? 漲到好似風琴咁既Orion 90C有無見過? 用一次就漲到爆殼既LRP有無見過, 出煙著火既TP有 ...

因為會買呢D 電GE Ching 大多都係過來人(or 好有錢ge ching or 為左性能可以不惜一切ge ching), 已經習慣晒~~~所以唔再多講~~~~~而買by果d(姐係我呢款) 多多少少有d想慳d錢平平地玩下ge心態(要勁就唔買by)....e+玩2野漲左又要洗錢(可能真係質量問題) 咁就當然有好多人要開post 發洩下la~~~~~~~~買靚電果d人可能唔係唔想插, 而係都已經費事講咁多, 晒氣(d外國大牌子其實插都冇咩作用)~~...反而by電插下係會有跟進ge....所以某情度上黎講~~~by ge 售後都算係ok ge~~~萬一買左出事都有人追下~~.......我就試過~~~結果換左舊新ge比我~~雖然電有問題係唔應該, 不過就售後黎講都算係咁~~我另一排"消化餅" 就冇得咁攪了..只可以認命
 樓主| rcracing 發表於 2012-7-3 02:24:44 | 只看該作者

ccccccccccccccccc
GSXR600 發表於 2012-7-3 02:44:23 | 只看該作者
BY有頭威.... 買果隻devil 以為係其他品牌 點知...  我都用過
s 發表於 2012-7-6 01:56:54 | 只看該作者

隻隻電玩兩玩三玩又係一9樣......漲! 可能只係個膠盒唔爆
買咁貴名牌電,不如買多舊平少少有保障嘅.....又可多舊電替換,一舉兩得
唔睇數據,其實大家出力都差唔多,就算比你多10%又唔一定快過人