RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: sum814
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My VBC

cl65amg 發表於 2012-6-21 20:48:39 | 只看該作者
回復 jf813 的帖子

咁我又試下直啲睇下可唔可以解決問題先
dannywai123 發表於 2012-6-22 04:02:17 | 只看該作者
回復 pussy 的帖子

玩左架VBC 半個月 , 我又分享下我架VBC Top (H) 既TRC setting 先:
首先 , 原裝setting我作出以下改動:
前camber Link inner 由 2mm 介子變1.5mm
後camber link inner 由2mm介子變1.5mm , outer 用3.5mm
臂碼roll center 介子 跟原裝
尾油壓腳粒長機米加2mm 介子
臂pin介子改用金屬 , FF碼放3mm , FR 碼放1mm , RF 碼放1mm , RR碼放3 mm

頭直 , 尾牙(京商2000 diff oil)
Camber : F 2.0 , R 2.5 (好睇場地咬唔咬 , 有時行到 R3.0)
Down stop : F 6 , R 2 ( 唔好媽叉我點會尾2 , 有VBC車既師兄一定會明)
F : Toe out 1 , R: Toe in 3
anti roll bar : F 1.4(原裝) , R: 1.2(科水買pls)
Shocks: F 40 AE shock oil , R 40 AE shock oil , 10 % rebound , 縮芯 , 3 holes 柏
Spring: 易計數 , 改叻banned}ay spring ....F 2.6 , R 2.6
油壓架孔 :  (里面數出來) , F : 4 , R 3
Ride Height : F 4.5 , R 5.0

唔知arm 唔arm 你地洗架.....我玩慢車 only ....

dannywai123 發表於 2012-6-22 04:06:56 | 只看該作者
回復 cl65amg 的帖子

有可能你尾droop 太多 , 令brake 既時候weight transfer 太多去曬頭.....度過個downstop F.6 , R.2
應該有幫助
cl65amg 發表於 2012-6-22 14:22:48 | 只看該作者
回復 dannywai123 的帖子

謝謝ching意見!
咁想請教下如果droop我set做前2mm後1mm可唔可以呢?
dannywai123 發表於 2012-6-22 19:36:19 | 只看該作者
downstop用2尾droop唔會多, 望一望你架車就會明
dannywai123 發表於 2012-6-22 19:40:10 | 只看該作者

正常情況下, 頭droop我一定唔會多過尾,感樣比油會好推, 反而建議你用頭1mm flow, 尾2mm flow去試下
beebone 發表於 2012-6-22 19:52:55 | 只看該作者

其實droop 唔係set 出來, downstop, 車高加車重加埋先準。
定好車高, 車重再調downstop 就知droop 幾多先o 岩自己
bunpong 發表於 2012-6-23 00:39:53 | 只看該作者
dannywai123 發表於 2012-6-22 19:40

正常情況下, 頭droop我一定唔會多過尾,感樣比油會好推, 反而建議你用頭1mm flow,  ...

多謝師兄分享!好有用的資料…