RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2397|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手入 CR01 FORD BRANCO 但遇上問題...

秋山深一 發表於 2012-6-13 10:36:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家好,
我是攀爬新手, 初初入坑, 暫先玩玩CR01 KIT SET, 慢慢砌, 最後出來都總算可以見人, 身邊朋友覺得顏色組合似的士…
慢慢會再改油壓及避震 (爬過文, 見其他師兄都可參考)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

小弟的周邊設置如下 :
ESC : FUTABAMC231CR
SERVO : SAVOXSC-1256TG
MOTOR : 仍然都是跟KIT的白豬
但我發覺有幾個問題, 希望師兄們幫幫忙解答…
昨晚完成後, 普通走平地, 爬小石及小梯級門檻, 沒有問題, 但一試爬上牆邊試一下好似下圖咁…想試一下架車擒唔擒到…

登錄/註冊後可看大圖

但就係聽到好似掃齒, 定唔知咩聲音, 咔咔聲,好似空轉摩打咁, 但我有看過, 齒輪都無問題…
係摩打唔夠力, 定係本來就做唔到咁呢??

ccc_78 發表於 2012-6-13 10:41:10 | 只看該作者
個殼係咪仲有保護貼??
 樓主| 秋山深一 發表於 2012-6-13 10:48:14 | 只看該作者
回復 ccc_78 的帖子

沒有呀, 只是我再於面層噴了一層PS-55 FLAT CLEAR
ccc_78 發表於 2012-6-13 10:49:01 | 只看該作者
 樓主| 秋山深一 發表於 2012-6-13 10:50:37 | 只看該作者

師兄, 你可以幫我解答一下我的問題嗎??? ^__^
ccc_78 發表於 2012-6-13 10:59:09 | 只看該作者
有聲果時, 四個輪都仲有力嗎??
 樓主| 秋山深一 發表於 2012-6-13 11:05:23 | 只看該作者

應該不算有力, 因為4個輪都停左無轉, 初初以為我砌波箱或摩打出問題, 但再反覆CHECK過又唔似, 又唔見有漏件未砌, 所以先唸會唔會係做唔到呢個動作...

因為我見其他師兄講, 本身白豬都算OK好爬...
lovekikikikiki 發表於 2012-6-13 11:18:16 | 只看該作者
我又冇你果個問題
 樓主| 秋山深一 發表於 2012-6-13 11:22:53 | 只看該作者
回復 lovekikikikiki 的帖子

咁其實跟的白豬, 係唔係都可以夠力爬到? 仲可以做到咁樣??

登錄/註冊後可看大圖

ccc_78 發表於 2012-6-13 11:24:21 | 只看該作者
d聲好可能係車轆"hi"到車殼
白豬都夠玩架, 你再check清楚d傳動件
 樓主| 秋山深一 發表於 2012-6-13 11:50:50 | 只看該作者

好, 今晚再CHECK多次
ccc_78 發表於 2012-6-13 11:54:46 | 只看該作者

車架唔同, 唔係唔得既, 要改先得
nicelyman 發表於 2012-6-13 15:34:21 | 只看該作者
我試過知咩問題~~我試試回答看看係唔係~~

是不是行的時候"姪姪下" ?
是因前或後擔"萬向"個關節位~可能角度問題要拗著~
你看看是不是呢個問題~~
jimmyyu 發表於 2012-6-13 16:17:01 | 只看該作者
You can try to change the motor to 35 turn or 55 turn, but the speed will be slower.
 樓主| 秋山深一 發表於 2012-6-15 09:46:56 | 只看該作者
各位師兄, 小弟既車無問題了, 我再睇多一次, 原來真係萬向位前後角度問題, 前後差少少就已經行得唔順同唔夠力跑, 謝謝各位提點
nicelyman 發表於 2012-6-15 22:52:18 | 只看該作者
C.M.YAN 發表於 2012-6-24 20:29:17 | 只看該作者
Good呀