RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: aprilng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

t3 or s411

areaceci 發表於 2012-5-31 15:23:02 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

我宜家用緊t3.12~舊車係3R~仲有少少3R parts存貨,所以想知有邊件parts共用?
Allan007 發表於 2012-5-31 15:54:24 | 只看該作者

咁你都知到X R A Y同3R D料有咩分別啦,岩用都唔會用啦。
albert268 發表於 2012-5-31 16:23:36 | 只看該作者
Tc6.1唔好咩?
areaceci 發表於 2012-5-31 17:23:09 | 只看該作者

岩用會用的~橫店以前買落既3R parts放係度又無用,唔想浪費,用黎操車冇所謂吧。現在再問多一次邊件parts共用?謝謝
Allan007 發表於 2012-5-31 18:31:41 | 只看該作者
areaceci 發表於 2012-5-31 17:23

岩用會用的~橫店以前買落既3R parts放係度又無用,唔想浪費,用黎操車冇所謂吧。現在 ...

咁你要問bunpong師兄啦。
s.y.kwok 發表於 2012-5-31 18:57:32 | 只看該作者

岩用會用的~橫店以前買落既3R parts放係度又無用,唔想浪費,用黎操車冇所謂吧。現在 ...

你接受到左右唔同?
Noir.KAZE 發表於 2012-5-31 23:13:17 | 只看該作者

3R parts放返出去都有人要
不過你鍾意自用就冇你計
s.y.kwok 發表於 2012-6-2 22:51:10 | 只看該作者

咁做好難set得啱心水喎.
g679654 發表於 2012-6-2 22:54:36 | 只看該作者
C座,轉向杯係可以共用。
s.y.kwok 發表於 2012-6-3 13:46:03 | 只看該作者
g679654 發表於 2012-6-2 22:54
C座,轉向杯係可以共用。

呢兩件野x ray有中/硬選擇,
用黎改變行車特性,
用3r要”軟”嘅效果?
換嘅時候會唔會一對換晒?
Allan007 發表於 2012-6-3 13:52:46 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-6-3 13:46
呢兩件野x ray有中/硬選擇,
用黎改變行車特性,
用3r要”軟”嘅效果?

有時我都唔想帶有色眼鏡,我有個好出位既車友有次響JV叫我同佢睇睇部Zero S條roll bar裝得好唔好,我一睇,發覺套roll bar個波cup套左落條搖臂個波頭之後係唔郁得既,咁點用呀?
s.y.kwok 發表於 2012-6-3 14:21:42 | 只看該作者

裝咗上車咪即係用到囉,
Roll bar呢樣真係唔講得笑,
我相信有唔少人仲係以為戈兩粒基米係收實嘅,
真人真事,幫人跟下部車,
發覺一對roll bar成為咗彈弓嘅一部分

明明買咗部x ray,
但硬係要用其他廠嘅件,
仲要用出名差戈樣。
咁換車黎做咩呢?
玩番仲有好多士啤件嘅舊車咪得囉
g679654 發表於 2012-6-4 09:07:52 | 只看該作者
咁買唔到parts又想玩車咪頂住先,買到換番正廠囉。
係JV試過有架xray斷左C座,個時我玩緊3-zero,借左C座比位CHing,玩多半日。
bus338 發表於 2012-6-12 23:47:40 | 只看該作者
各位師兄,我都係近來想玩番車,但心大心細吾知買邊部,

蛇仔和 T3我都覺得是好車,但那部孖星 417X,大家覺得怎樣,

我就考慮近四仟幾,是不是偏貴,吾夠上面兩架實際,唔該大家比個意見....
Allan007 發表於 2012-6-13 08:14:05 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-6-12 23:47
各位師兄,我都係近來想玩番車,但心大心細吾知買邊部,

蛇仔和 T3我都覺得是好車,但那部孖星 417X,大家覺得 ...

講耐操一定x r a y贏哂,講操控其實睇車手多D。
bus338 發表於 2012-6-13 09:46:47 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-13 08:14
講耐操一定x r a y贏哂,講操控其實睇車手多D。

謝師兄回覆,我明白人的技術是最重要。
自己購物做事方式是多搜集資料,絕對吾
係格價格到盡,而是希望付出合理金錢,可
買到合理貨品。這個月我出去廣華街多次,
最後決定從下面三輛車選一、、、、

1……蛇仔S411TE
2……xRAY T3
3……孖星417x

最困難搜集417的評論,希望有師兄可提供意見,謝謝
arto6 發表於 2012-6-13 10:46:20 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-6-13 09:46
係格價格到盡,而是希望 ...

417係一架又轉又靈又咬嘅好車。(如果手指掂的話,如果唔係,它是一架勁難楂嘅車)
如果以容易度來講:(以下是個人數據,不喜請勁插 (>﹏<) 。)
第一位:T3 2012 ← 本人新歡(因為手指唔掂,唔夠轉會易楂好多)
第二位:BD5←朋友戰車 (轉得來又夠穩定)
第三位:S411←朋友戰車 (轉得來又夠穩定)
第四位:417←本人舊愛 (太過轉,鬥車時緊張出錯機會超大)
bus338 發表於 2012-6-13 11:13:22 | 只看該作者
arto6 發表於 2012-6-13 10:46
417係一架又轉又靈又咬嘅好車。(如果手指掂的話,如果唔係,它是一架勁難楂嘅車)
如果以容易 ...

謝師兄提供心得
Allan007 發表於 2012-6-13 11:44:14 | 只看該作者
bus338 發表於 2012-6-13 09:46
係格價格到盡,而是希望 ...

如果考慮埋呢樣呢?
T3:歐洲造
417:日本造
蛇:大陸造
Noir.KAZE 發表於 2012-6-13 14:21:48 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-13 11:44
如果考慮埋呢樣呢?
T3:歐洲造
417:日本造

呢個唔洗諗啦,都唔知仲係唔係果個地方造

論造工:Xray一定係好野,好多人地要執過先用得既野佢都唔洗執,就咁裝就咁用
論物料:冇咩人會唔同意係Xray比其他好,除左某幾件parts之外
論操控:417比較敏感,411鈍少少,T3最鈍
論易玩:Xray,因為推易控過甩
論價錢:417>T3>411
論parts:417一定最多地方有得賣,蛇都多,T3最少,得2間

個人建議新手玩T3/411都可以/,417就最好唔好