RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8535|回復: 56
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX10 & AX10 & Wraith 有咩分別呢?

nikeid 發表於 2012-5-22 18:16:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟近期對慢爬產生興趣,見呢3架車多人提及,所以想問下佢地有咩分別;   
如果我呢D從未玩過 慢爬既人,應該買邊架呢??  大概要預算幾錢,同埋有咩要必改呢
Thanks all c-hings
zx300 發表於 2012-5-22 20:24:31 | 只看該作者
Wraith 可慢可不慢。我现在全OP + 4轮转向+16灯。。。
超好玩。
saiho 發表於 2012-5-22 20:25:43 | 只看該作者
我都係慢爬新手,不過據我所知
scx10 比較像真(靚仔)
ax10 比較好爬(實用)
Wraith 則可以玩快or爬(多功能)
唔知有冇錯,如果有錯希望其他師兄可以協助糾正!
ccc_78 發表於 2012-5-22 20:59:09 | 只看該作者
周百通 發表於 2012-5-22 21:38:07 | 只看該作者
三部我都有,各有特色。
SPAWN 發表於 2012-5-22 22:38:46 | 只看該作者
SCX-10:1.9 scale
AX10:2.2 Rockcrawler
Wraith:Rock Racer
 樓主| nikeid 發表於 2012-5-22 22:48:40 | 只看該作者
回復 saiho 的帖子

師兄,請問點先知道一架車好唔好爬? 同埋點知架車可唔可以快?
saiho 發表於 2012-5-22 22:54:36 | 只看該作者
回復 nikeid 的帖子

係呢3款車當中比較好爬
 樓主| nikeid 發表於 2012-5-22 22:59:11 | 只看該作者
回復 saiho 的帖子

我上網睇過少少,三架車既結構好似分別唔太大 (以我呢啲新手黎睇)。 點解出黎既性能會有咁大分別呢?
bbcming2000 發表於 2012-5-22 23:00:14 | 只看該作者
這真是個百問不厭的好問題。
 樓主| nikeid 發表於 2012-5-22 23:06:18 | 只看該作者
回復 SPAWN 的帖子

師兄可否介紹下分別之處,小弟真係唔識呀,ths
SPAWN 發表於 2012-5-22 23:42:48 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
真車

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

SCX10,1.9 scale,1.9軨,車架係像真貨車龍骨,油壓擺放直一點,扭腰度底一點,車擔,波箱同第一代AX10一樣

登錄/註冊後可看大圖
第一代AX-10

登錄/註冊後可看大圖
第二代AX-10,車擔,波箱胎鈴為Wraith
AX10,2.2 Rockcrawler第一代廠車,2.2軨大胎,車架係最早期RC Rockcrawle ge梯形車架,重心底,油壓擺放斜,扭腰度大

登錄/註冊後可看大圖
真車

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
圖為RTR版
Wraith:Rock Racer,都係2.2軨大胎,車架為像真管架底盤,車擔同波箱同係新設計,樣子看上去同真車用來比賽改pro級ge一樣樣
我都係識咁多,識個D大哥可以過來幫幫手
路人丙 發表於 2012-5-23 01:32:30 | 只看該作者

睇下師兄打算點用,如果鍾意玩狂野d就買wraith,鍾意爬下石就ax10,行下d越野既山就買scx10
 樓主| nikeid 發表於 2012-5-23 06:23:10 | 只看該作者
回復 SPAWN 的帖子

Wraith & AX10 how much ??  改裝既配件大概幾$$ ??
Andrew168 發表於 2012-5-23 09:46:37 | 只看該作者
我又係新仔, 咩野都唔識, 想知 CC01, CR01 又有咩分別, 想像真, 邊隻車架適合
路人丙 發表於 2012-5-23 10:38:51 | 只看該作者
像真就cc01,爬就cr01
BUZZ777 發表於 2012-5-23 10:39:21 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2012-5-23 09:46
我又係新仔, 咩野都唔識, 想知 CC01, CR01 又有咩分別, 想像真, 邊隻車架適合

CC01好D
鬼謎 發表於 2012-5-23 12:15:40 | 只看該作者
我自己玩緊 AX10 如果講真係要玩性能真係好好, 如果講改裝, 都真係多得幾緊要, 但係C兄可以暫時玩住原裝先, 但係記得一定要裝鉛, 擇住四隻腳先, 同改電池位置,其他可以慢慢黎.
講到要改既野有好幾點:
1) 四隻鈴一定要加鉛(必須)
2) 四條彈弓(因為原廠太硬, 好多時會令到唔可以四輪貼住個地)
3) 後輪離合器及後輪鎖(兩樣野係同一件野, 好多時有D位係要用到, 冇唔係唔得, 但難爬D)
4) 後輪轉向(要睇玩法, 作用唔太大, 可裝可唔裝)
simon540 發表於 2012-5-23 12:19:59 | 只看該作者
我覺得wraith用1.9呔會像真d,同好玩d,因為用原裝2.2呔快跑會比較易反車
reedyrc 發表於 2012-5-23 12:27:58 | 只看該作者
回復 鬼謎 的帖子

師兄,我都係新手AX10,請問軟彈弓應選那一款,是否在原裝鈴加鉛,怎麼加?改電池位置怎樣改?非常謝