RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4161|回復: 20
收起左側

台北公家車場

KeithTBB 發表於 2012-5-22 10:34:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
不用收費, 政府建設! 香港政府食蕉!
http://www.rckws.com/discuz/foru ... &extra=page%3D1
ken0750 發表於 2012-5-22 11:18:19 | 顯示全部樓層
不用收費, 政府建設! 香港政府食蕉! x2
Mkflee 發表於 2012-5-22 11:26:20 | 顯示全部樓層
食蕉X3
memberbilly 發表於 2012-5-22 11:35:58 | 顯示全部樓層
呢d 咪車場lor 都唔知邊條白痴設計jv.  同低能一樣
kevin-ysl 發表於 2012-5-22 11:37:13 | 顯示全部樓層

1/8場喎...好q大...條直路跑到腳軟!!!
如果係政府起...唔收費...場地好快收皮變越野場!!

kkchung 發表於 2012-5-22 12:32:05 | 顯示全部樓層
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=368&t=2734593&p=1

台灣車友也花了許多許多時間,向各方面爭取才有今天。台灣以前已有車友花許多心爭取到地方可玩車仔地方後,出錢出力去建築及維護場地。

ken6159 發表於 2012-5-22 12:39:56 | 顯示全部樓層
食蕉X4, this is a perfect designed track
TRF418 發表於 2012-5-22 12:40:25 | 顯示全部樓層

呢d 咪車場lor 都唔知邊條白痴設計jv.  同低能一樣 (x N咁多次)

場地方向錯誤 (2點過後最命晒 , 太陽入眼好難頂) , 場地灣位少 又簡單 , 除左有速度感之外 , 扭灣刺激性有限 , 據聞JV有模型業界以顧問形式參與場地設計 , 但唔知係邊個顧問咁白痴同低能 , 腦生草 小學生設計大朋友賽車場
kevin-ysl 發表於 2012-5-22 12:44:49 | 顯示全部樓層
台灣車友有心又熱心...
香港就...唯利是途~~~蝗蟲主義講晒!!
香港政府點衰都衰唔過班蝗蟲!!
地少人多...好多野都了解...但係人心就冇得講!!
RC881 發表於 2012-5-22 13:14:05 | 顯示全部樓層
香港雖然地少人多, 但係都有好多現有空間可以利用, 例如眾多行車天橋底 (當然唔係山卡啦咁遠的天橋底) , 比如話美孚天橋底都係唔錯的地點 , 只要係玩電車 , 應該不會做成澡音滋擾 , 因為highway的行車聲應該遠遠大過RC電車發出的聲響吧!
BUNNYYUEN 發表於 2012-5-22 13:26:01 | 顯示全部樓層
我哋又發起個運動攪攪佢,睇下有幾多兄弟參與其中,顯示下一眾的力量,就算地方偏啲都冇問題!
RC881 發表於 2012-5-22 13:32:34 | 顯示全部樓層
BUNNYYUEN 發表於 2012-5-22 13:26
我哋又發起個運動攪攪佢,睇下有幾多兄弟參與其中,顯示下一眾的力量,就算地方偏啲都冇問題!

爭取 香港 , 九龍 , 新界 各有一個天橋底RC車場 , 話唔定今晚就會夢見
Lotus 發表於 2012-5-22 13:41:00 | 顯示全部樓層
淨係識鬧政府,比個JV你玩又鬧,爭取又唔見你地識
叫晒工房D人出黎爭取又唔知有幾多人肯企出黎呢
yipd 發表於 2012-5-22 13:41:41 | 顯示全部樓層
Jv賽道設計是一間模型公司而顧問形式參與的。      
大家是不是想知邊間?
msl 發表於 2012-5-22 13:44:32 | 顯示全部樓層
RC881 發表於 2012-5-22 13:32
爭取 香港 , 九龍 , 新界 各有一個天橋底RC車場 , 話唔定今晚就會夢見

x2x2x2x2x2x2
RC881 發表於 2012-5-22 14:10:17 | 顯示全部樓層
Lotus 發表於 2012-5-22 13:41
淨係識鬧政府,比個JV你玩又鬧,爭取又唔見你地識
叫晒工房D人出黎爭取又唔知有幾多人肯企出黎呢

JV未落成之前(約10年8年前),小弟都試過幾次以書面去信康文署 , 希望政府可以關注香港遙控模型愛好者的需要 , 考慮興建合理數量的遙控車場 , 當時香港早晨都有提過政府計劃興建一個具國際水準的遙控賽車場 , 聽到有關消息不知幾開心 , 但係一望就望左10年8年了 , JV雖然遲來了一點 , 但總好過無 , 我相信當中有很多人曾經向政府反映過爭取過 , 小弟只係微不足道的寫過幾封信吧了!
Lotus兄講得岩! 如果人人只係得把口係到唱, 不如來一點實際行動吧 , 現時網絡電子世界 , 要與政府聯絡或反映什麼問題 更是易事 , 只要政府清楚收到有關需要的聲音, 認真考慮研究過 , 明天應該會更好的

就好似現時JV的Driver台設置玩車人士簽到冊 , 就證明有關部門正在收集數據作未來發展 , 大家記得每次到場都簽番個大名喇
Lotus 發表於 2012-5-22 14:19:16 | 顯示全部樓層
我去信康文署爭取到工作台,佢地仲好有心回覆我所有請求,
而且每次到場都簽番(幾)個大名的,希望將來港九新界都有場
s.y.kwok 發表於 2012-5-22 15:02:28 | 顯示全部樓層
全港超過9萬個警察,
佢地嘅訴求政府有冇正視過?
遙控車友有冇1萬個都未必有,
有個jv已經算好彩喇.
即使有熱誠攪私人場,
可以頂得幾耐?
地產佬會放過你咩?
頂到一年,都頂唔到第二年啦......
BUNNYYUEN 發表於 2012-5-22 15:38:57 | 顯示全部樓層
試下由工房發起一個簽名活動,睇下有幾多兄弟企出黎爭取囉,政府會看到的,我都會參與的
Tat-tat 發表於 2012-5-22 21:21:39 | 顯示全部樓層
其實都有唔少師兄都有做過野,就好似哩個咁,如果多D 人留言,支持,相信唔係冇機會既。香港人只要團結,唔好鬼打鬼,係可以做到好多好多事既。

大家都支持下香港啦

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... page%3D1&page=1