RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AVO
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問i-charger差機

fr@nkie 發表於 2012-4-28 00:42:09 | 只看該作者

So the I-charger has operational dysfunction on charging a number of battery pack although it have huge power capacity?
piano 發表於 2012-4-28 00:44:26 | 只看該作者

仲有,啱啱諗倒,我地宜家喺大車版唔係玩直升機,咁如果我一舊2s5000另一舊2s6500咁我用 i-charger應該串吖?并吖?買多部千九幾蚊嘅 i-charger吖?定加三舊幾買一部720duo呀?
teamlosi 發表於 2012-4-28 00:53:48 | 只看該作者
7乜鬼刁吖 UNA6有齊啦, 除非樓主鐘意貴又工能簡單
fr@nkie 發表於 2012-4-28 01:01:11 | 只看該作者
erikism 發表於 2012-4-28 01:04:55 | 只看該作者
咸魚白菜各有喜好.......
fr@nkie 發表於 2012-4-28 01:10:29 | 只看該作者
then the charger discussed niether have attractive outlook nor super high function
I can forget it.
wave 發表於 2012-4-28 01:11:29 | 只看該作者
piano 發表於 2012-4-28 00:21
ching你自己話兩舊6cells3300但係又見倒係兩舊3cells3300跟住你又教人計并聯,即係并定串呀?你講清楚咪害 ...

我不想作大多評論,這只是小弟大半年小小心得,只供各師兄參考之用,各位唔信亦都冇所謂,當然一定要同一樣mah 一齊la,小弟是用24V牛,因為唔使等机自己升壓再會快好多,小弟己過百排電,亦前度過已完的電,結論係4.19-4.20V 同時我每一排電都會放到3.8V收手,用24V牛因為要行6s電,如平時ching 2cell7.4v or 3cell 11.1v 基本上用12v牛已可已.

teamlosi 發表於 2012-4-28 01:22:35 | 只看該作者
4.19,4.2很正常我部una6都係, una6有大賣點就是一排7.4vlipo電其中一pack充了90%電, 但另一pack得20%電也可跟平時充電速度咁怏, 你那差機可以嗎
uchifong 發表於 2012-4-28 02:11:58 | 只看該作者
wave 發表於 2012-4-28 01:11
我不想作大多評論,這只是小弟大半年小小心得,只供各師兄參考之用,各位唔信亦都冇所謂,當然一定要同一樣 ...

我是幾舊大小不同容量的電並聯去义的,如3舊分别3300+4200+5200mah的電並聯,然後set7.4v  13a 去义佢地,结果就係等如用1c去义佢咁上下,   當然呢個方法其實其他靚小小ge义機都適用的

piano 發表於 2012-4-28 02:50:45 | 只看該作者
uchifong 發表於 2012-4-28 02:11
我是幾舊大小不同容量的電並聯去义的,如3舊分别3300+4200+5200mah的電並聯,然後set7.4v  13a ...

你三排電加埋係12.7A用13A差梗係冇問题啦,我地討論緊一部廠仔出既差機賣到貴過LRP同hyperion佢必須要有過人之處,靚仔?多數人唔認同。佢差出黎爆d?証據呢?720duo兩個port每個用12a差都仲得,大陸仔蚊廠3個獨立port每個8a差仲得,兩部都唔洗串唔洗并,唔洗攞計算機喺度加加減減計數,邊舊peak cut邊舊,咁你 i-charger貴喺邊吖?點解要狂讚呢?唔通又黎某人嗰招喺討論區玩廣告嵌入法?有人仲夠胆話情願八舊半賤賣730i都要買佢!叫佢賣比我咯又話賣左,我諗極都唔明。
piano 發表於 2012-4-28 02:58:02 | 只看該作者
wave 發表於 2012-4-28 01:11
我不想作大多評論,這只是小弟大半年小小心得,只供各師兄參考之用,各位唔信亦都冇所謂,當然一定要同一樣 ...

你用24v牛係啱架啦,你到底知唔知用12v吾係話等佢升壓要差耐啲呀,係你升壓後輸出唔見緊截呀,所以你一抽牛河咁差你唔用24v牛唔得呀,明唔明唧
piano 發表於 2012-4-28 03:08:21 | 只看該作者
teamlosi 發表於 2012-4-28 00:53
7乜鬼刁吖 UNA6有齊啦, 除非樓主鐘意貴又工能簡單

都話如果好似UNA6咁賣幾舊水梗係唔洗揀啦買硬啦,宣家係講緊一部貴過LRP / hyperion嘅差機又唔覺得佢好過UNA6呀,咁點解狂推人買呢?上堂瞓,落堂問
uchifong 發表於 2012-4-28 03:22:38 | 只看該作者
piano 發表於 2012-4-28 02:50
你三排電加埋係12.7A用13A差梗係冇問题啦,我地討論緊一部廠仔出既差機賣到貴過LRP同hyperion佢必須 ...

貴主要係因為大w數~~~~~不過玩車用2s電得 8.4v 是不需要1000w差機的~也不太值得用咁多錢去買佢~~~~如玩飛機果d or 玩d 大比例d ge 車 需要用到 6s~10s 果 d 側比較有用~~....... ~例如: 8s = 33.6v,  1000/33.6 v = 30a 左右, 即可用30a 去差一排 8s ge 電(當然也需要隻牛夠力la).....又例如你有5排 5000mah 8s ge 電 就可以用到平均6a 去同時差每一排電~~即用 不到一時就可完成 5排 8s 5000mah 的差電,,,這是細w機辦不到的~~~..首先說明我並不是icharger廠 的什麼人~~不過我是icharger 的用家~~~~平心而論,,如果玩車黎講...用icharger w1000 ge 差機係有d浪費錢,,因為用唔到.........不過如果你問我如3010b 點解會賣咁貴呢, 咁係因為佢有1000w 於其他大型rc上是有用的~~~值唔值每個人都有唔同睇法...你覺得好就值...你覺得唔好用就唔值....呢d係由市場去決定.

另外我講多样 icharger 的功能(不知是否獨有), 我就係因為呢個功能 我先會買佢ge, 佢有一個功能, 當你有舊電仲有電未玩完, 部icharger可以用呢舊電作為供電(代替火牛, 舊電只需要有4.5v以上就可以推起部charger), 去差其他電, 我本身係一個比較喜歡環保ge人~~~呢個功能可以re cycle 電能 我喜歡呢個理念所以就買佢~~
uchifong 發表於 2012-4-28 03:30:23 | 只看該作者
piano 發表於 2012-4-28 02:50
你三排電加埋係12.7A用13A差梗係冇問题啦,我地討論緊一部廠仔出既差機賣到貴過LRP同hyperion佢必須 ...

你認為佢唔值就係唔值~~~冇必要理人地講咩gar wow~~~~係好野就一定有人識貨, 係唔好ge 比你吹到上天都好la~遲早都會消失的~~~大家唔係傻ge....你放心~~時間同個市場會證明一切的~~
uchifong 發表於 2012-4-28 03:39:19 | 只看該作者
erikism 發表於 2012-4-26 18:47
買塊板就可以一次差6排電

請問呢塊板係邊道有得賣?幾錢呢?有冇相睇下ar?~~~~我都自己diy 左個插頭可以差幾排電~~不過唔靚仔~~~
uchifong 發表於 2012-4-28 10:46:09 | 只看該作者
erikism 發表於 2012-4-26 18:47
買塊板就可以一次差6排電

咁請問用塊板差電有咩限制呢?~~~我自己diy 果條線用平衡連接,  即幾舊電可以唔同容量, 不過cell 的數量一定要相同 ,如 3000mah,2s + 4000mah,2s + 6200mah,2s 可以一起差
rcpop 發表於 2012-4-28 13:00:17 | 只看該作者
咁樣又串又並又計數。不如用部UNA6攪掂哂。雖然最盡只可用8A 同時差三排2S電。但起碼係獨立平衡差。時間係耐D,6800電四十分鐘到。但對如玩家來講可謂經濟實惠,五百幾已經完成任務。一部唔夠咪買多部攞。三排並串差,如其中排電有問題咪又煩多樣。而且玩家同常都係得三四排電。串一次咪又係要一排一排咁差。真係要睇吓個市場反應。

uchifong 發表於 2012-4-28 13:25:24 | 只看該作者
rcpop 發表於 2012-4-28 13:00
咁樣又串又並又計數。不如用部UNA6攪掂哂。雖然最盡只可用8A 同時差三排2S電。但起碼係獨立平衡差。時間係耐 ...

UNA6 對 玩車黎又真係very good 而且佢ge設計真正可以解決到平衡問題~~~如果我未買icharger之前發現到呢部野~~~好可能e+係用緊佢lo~~~~真係平靚正gar~~不過早前有d人講話呢部野返修率好高下,,唔知真唔真~~
erikism 發表於 2012-4-28 14:06:48 | 只看該作者
uchifong 發表於 2012-4-28 16:10:43 | 只看該作者
erikism 發表於 2012-4-28 14:06
回復 uchifong 的帖子

http://bbs.rc-evo.com/data/attachment/forum/201104/21/1637057lqirj1hcwle1ekj.j ...

不過如果單買一塊板 由美國寄過 黎~~++埋埋咪成2,3舊水先埋到單?~~~似乎貴左dd