RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4085|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解飛機直昇機要用高volt數電?

一匹狼 發表於 2012-4-24 00:48:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
點解飛機直昇機機仔細細
成日要用到3S,4S電?
用高KV摩打搭2S吾係一樣嗎?
吾係好明
kevin-ysl 發表於 2012-4-24 01:05:56 | 只看該作者
玩車你都可以用3s格...
點解唔用係因為要比賽!!
3s嘅好處係電壓高時於同一個功率下電流就會低!!
電流完全就係發熱嘅原兇!!
熱有乜影響...玩車有咁多年經驗嘅朋友一定會明!!
直昇機就冇乜比賽上嘅限制!!
玩450級...而家已經用6s~~~
16vale 發表於 2012-4-24 01:39:29 | 只看該作者
2s+高kv……一打ideal唔夠力,v唔夠kv值,變左哈攪,燒賣。
jd5080 發表於 2012-4-24 01:51:11 | 只看該作者
呢個係並聯電路既原理,並聯電路下電壓係相同的,電流會平均分到每舊電池上面,例如總電流係3A,1s就行晒3a,2s平均每舊電行1.5a,3s平均每舊電行1a,如此類推,這樣做可以減輕電池既負擔,從而減少發出既熱力,亦有助電壓的穩定
ccrc 發表於 2012-4-24 03:04:09 | 只看該作者
電壓越高在同一功率下電流會少一些。(V電壓 x I電流 =W功率)
但也不是全部是優點,例如場效應管在高電壓下,比較容易擊穿!
kevin-ysl 發表於 2012-4-24 08:57:06 | 只看該作者
回復 ccrc 的帖子

呢點起少過DC50v之下都好少要擔心...
冇咁極端情況嗎~~~
simon540 發表於 2012-4-24 12:10:19 | 只看該作者
D高手即刻浮晒上水面
CK4237 發表於 2012-4-26 01:15:46 | 只看該作者
電流=A(係要計算電流公式上=I), 電壓=V(係要計算電壓公式上=E), 功率=W(係要計算功率或稱為火數公式上=P), 係兩樣唔同嘅野,不過呢兩樣野係分唔開嘅,有電壓一定有電流,同樣有電流都一定有電壓,只係分別在高與低,在同一功率下,電壓高,電流就可以低,反之用電壓低,就要用大電流,簡單來講,如果用電個樣野火數低,高低電壓都無所謂,火數大就用電壓高D有著數,因為大電流會產生高溫,係高熱下對電池,電變,摩打都無乜好處,除咗發熱外,電池要提供大電流而令電壓好快下降.(要做輸出大電流的電池有一定難道,重量,大小,價錢都係問題)所以D大機多數都係用6S或以上,不過要耐壓高嘅電變,寫住HV個D係好很貴,因為要做高耐壓又大電流嘅FET成本係好高................. 再講要講到天光...              
 樓主| 一匹狼 發表於 2012-4-26 10:04:20 | 只看該作者
原來如此...多謝高手門解答
mrchow 發表於 2012-4-26 17:10:04 | 只看該作者

我支持高電壓低電流, 可惜電變好貴!
LamaV3 發表於 2012-4-26 18:36:59 | 只看該作者
又學多樣野
其實係咪飛暴力3D先要行高電壓呢??
138168 發表於 2012-4-26 19:52:06 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-4-26 18:36
又學多樣野
其實係咪飛暴力3D先要行高電壓呢??

飛暴力嘅要求是恒速和扭力够,因pitch 轉变角度大,又要保持一定的轉速
低kva的馬達才够扭力,但轉速低,只有提高電壓才能保持轉速,普遍用上10/s-12/s(或更高),所用的馬達KVA也越來越低,电壓也越用越高了,电壓提高电流也減小些,飛行時間也会長小小
CK4237 發表於 2012-4-27 00:44:56 | 只看該作者
摩打需要用幾高電壓,唔係用kv來定,主要係取決於摩打嘅火數,即係Watt (瓦特) 簡寫係W.
16vale 發表於 2012-4-27 01:01:42 | 只看該作者
請問如何得知摩打的W(火力),thx
pokapi 發表於 2012-4-27 01:12:04 | 只看該作者

細T數摩打火數唔係會大好多架咩
138168 發表於 2012-4-27 20:29:28 | 只看該作者
CK4237 發表於 2012-4-27 00:44
摩打需要用幾高電壓,唔係用kv來定,主要係取決於摩打嘅火數,即係Watt (瓦特) 簡寫係W.

摩打設計時已有限定使用的最高电流量(Max continuous current=Amp)和最高功率量(Max continuous power=Watt),內阻(resistance = Ohms)
摩打構造用:No of stator Arms、No of poles、Wind 和 Wire
但通常計算轉速是用KvA = RPM/ Volt,例如摩打上顯示400KvA,即在1 Volt 時每分钟400轉,10 v 時=4000轉/分钟,用電壓幾高=轉速rpm幾高(無負載時)
小弟對电器唔係幾清楚,請問watt的數據在摩打那裡找到?
CK4237 發表於 2012-4-27 23:50:38 | 只看該作者
16vale 發表於 2012-4-27 01:01
請問如何得知摩打的W(火力),thx

一般摩打說明書上都會有呢D資料,如果無,可以睇吓個摩打資料上寫嘅可用最高電壓同最大電流量,張兩個數乘埋佢( 例如 11.1V X15A=166.5W)
CK4237 發表於 2012-4-28 00:06:19 | 只看該作者
pokapi 發表於 2012-4-27 01:12
細T數摩打火數唔係會大好多架咩

理論上會,不過都要睇摩打嘅效率,火數只不過是電學上一種資料嘅名,電暖爐都有標示火數啦,但電暖爐唔會轉.
16vale 發表於 2012-4-28 00:26:03 | 只看該作者
Thx!……小弟只知道直升機摩打,與車用有分別,而小弟只能在三上或單上馬達上找到W,  
有師兄說,細T數摩打,我估係講直升機用低kv錦解,唔知係咪呢。
CK4237 發表於 2012-4-28 00:31:59 | 只看該作者
138168 發表於 2012-4-27 20:29
摩打設計時已有限定使用的最高电流量(Max continuous current=Amp)和最高功率量(Max continuous  ...

計火數時係要有負載嘅,不過要睇電壓幾高同負載幾大,唔同嘅資料會得到唔同嘅火數,摩打廠商當然會如閣下所講,會係安全設計數據下,用最高嘅恆定電壓同容許嘅最大負載,得出最大火數,但都會標明最多容許係用到幾多秒,最好唔好用得咁盡,因為有D火數會轉為熱量,BBQ就唔好啦.( W=E X I, 火數即瓦特=電流 X 電壓 ,一般有D牌子嘅摩打都會標明.)