RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kotaro2872
打印 上一主題 下一主題
收起左側

換邊樣先好

樓主| kotaro2872 發表於 2012-4-15 19:28:00 | 只看該作者
uchifong 發表於 2012-4-15 19:29:44 | 只看該作者

如果你接受收2手野~~~~servo + 控 + 動力 + 新太 都應該夠晒lo

servo = 2手 servo 1251mg(新350~380) = 250~300 左右有交易
控 = ko ex5ur(新ge 1200左右, 跟2接收) or sanwa mt4(新ge1400~1500)左右 or 付他吧 3pl(好似同mt4差唔多價) = 估計1000左右 or 以下都應該有交易
動力 = 好"型" 60a 有感 + 8.5 t or 其他t數ge(新~900咁上下) = 估計都係500~600 舊水就有, 如果收無感ge(新500~650一套)應該可以平多1舊多d
新太 = cheap cheap 地買返套 teampower 36r 都夠玩 = 150

咁 = 300 + 1000 + 500 + 150 = 1950~~~仲有找~~~

邊d要新邊d要2手你自己睇餸食飯la.......如果你控制得好仲可以再平d tim~~

另外~~動力方面強烈建議收 好"型", 因為佢售後非常好~~~就算唔好彩壞左~~都係寄去堔圳就可以好快就攪掂而且費用都唔會太高~~
mathew97726 發表於 2012-4-15 20:00:03 | 只看該作者

我就覺得唔好貪快同一次過
就一野upgrade曬
變左因為2000個budget所以迫住某d野買60A/ 差既電變同servo 就唔好
anyway 2000蚊的話, 買枝MT4 $1400, 再買埋1251 (400樓下) 最後200買埋靚呔 ( 200買Sorex都得啦)
下次一次儲夠1000-1500一次過買120A電變同摩打 Best Choice !! anyway 得閒的話打黎吹下水丫
仲有就係唔好諗住話洗好多錢, 因為MT4基本上可以用成世(無壞又唔貪新款的話),我都諗住長用
120A轉乜摩打速度話知你快火箭蝸牛都用到唔洗轉唔洗煩唔洗諗
係Servo同呔要買過同消耗品
Servo唔係消耗但1251其實雖然夠用但可以再upgrade

btw係咪琴日睇完果個統計每月支出既post, 決定買野?
 樓主| kotaro2872 發表於 2012-4-15 20:10:07 | 只看該作者
uchifong 發表於 2012-4-15 19:29
如果你接受收2手野~~~~servo + 控 + 動力 + 新太 都應該夠晒lo

servo = 2手 servo 1251mg(新350~380) =  ...

師兄既回覆好詳細....THANKS....
mathew97726 發表於 2012-4-15 20:14:20 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2012-4-15 20:10
師兄既回覆好詳細....THANKS....

我唔詳細咩? -3-
 樓主| kotaro2872 發表於 2012-4-15 20:22:37 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-15 20:00
就一野upgrade曬
變左因為2000個budget所以迫住某d野買60A/ 差既電變同servo ...

嗯.....一來資金有限....二來你都知我唔係時時落場玩....
所以有D野我可以慢慢泥都未遲....
 樓主| kotaro2872 發表於 2012-4-15 20:23:23 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-15 20:14
我唔詳細咩? -3-

你都一樣好詳細起碼可以比其他新手參考下嗎....
mathew97726 發表於 2012-4-15 20:23:40 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2012-4-15 20:22
嗯.....一來資金有限....二來你都知我唔係時時落場玩....
所以有D野我可以慢慢泥都未遲....

落多d場玩啦
係呢你e+有咩車?
uchifong 發表於 2012-4-15 22:15:36 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-15 20:14
我唔詳細咩? -3-

詳細~~~不過比我慢左dd~~~~
mathew97726 發表於 2012-4-15 22:17:22 | 只看該作者
uchifong 發表於 2012-4-15 22:15
詳細~~~不過比我慢左dd~~~~

唉呀
不過你實用d
uchifong 發表於 2012-4-15 22:20:07 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-15 20:00
就一野upgrade曬
變左因為2000個budget所以迫住某d野買60A/ 差既電變同servo ...

1251方面~~~其實普通人玩已經好夠, 高手另計(已經冇咩升級ge必要)~~~~~再升級效果唔會好大的.....到哥陣時有閒錢升級就不如升級其他ge~~~~
uchifong 發表於 2012-4-15 22:26:16 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-15 22:17
唉呀  
不過你實用d

其實~~我已經交左唔少學費gar la~~~
uchifong 發表於 2012-4-15 22:29:35 | 只看該作者

例如:如果我買m11x 哥陣已經出左mt4~~~我同你講~~~我一定買mt4 唔買m11x~~~~~起碼慳8舊~~仲要輕好多~~玩起上黎冇咩分別(對我黎講)~~太多冇用到ge功能=多9魚~~

又例如用7舊水買左隻bls451, 又玩過ko2413 , 2343等等~~~老實講係比1251快ddd...而且bls451 明顯比1251好力(放部車落地,原地左右左右試下就可以睇到).....不過真係跑起上黎其實唔會有好明顯ge差別(又係果句, 高手另計)...........

所以呢一般玩下車~~~~budget有限的話...呢d都已經好ok~~唔差gar la~~~
mathew97726 發表於 2012-4-15 22:58:07 | 只看該作者
uchifong 發表於 2012-4-15 22:29
例如:如果我買m11x 哥陣已經出左mt4~~~我同你講~~~我一定買mt4 唔買m11x~~~~~起碼慳8舊~~仲要輕好多~~玩起上 ...

用緊MT-4 無後悔過, 講真我覺得M11X既價錢同MT4應該調轉
davidcheuk 發表於 2012-4-18 15:45:00 | 只看該作者
新手报到!
 樓主| kotaro2872 發表於 2012-6-28 14:59:00 | 只看該作者
已換左tire&servo...但回中仲系吾準仲系有偏差...咁系咪應該換控...我本身用開GT3B...
jerwin123 發表於 2012-6-28 18:41:11 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2012-6-28 14:59
已換左tire&servo...但回中仲系吾準仲系有偏差...咁系咪應該換控...我本身用開GT3B...

咁就架車問題啦, 應該有好多虛位
不過如果有錢換控就更係好啦, 換左就真係發揮到1251mg既反應
呔保養好可以長命d,4月到依家應該要換, 睇下係咪開始乾到有裂痕?
 樓主| kotaro2872 發表於 2012-6-28 18:50:51 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2012-6-28 18:41
咁就架車問題啦, 應該有好多虛位
不過如果有錢換控就更係好啦, 換左就真係發揮到1251mg既反應
呔保養 ...

我到而家刀吾知D虛位系邊...同埋我最後換左FUTABA S9551...
dexter 發表於 2012-6-28 23:13:06 | 只看該作者
我都係新手!學下野先
Noir.KAZE 發表於 2012-6-28 23:18:14 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2012-6-28 18:50
我到而家刀吾知D虛位系邊...同埋我最後換左FUTABA S9551...

冇ga啦,可以搞既野都搞哂
依家你可以
1.自己搵虛位攝左佢試下
2.自己就一就,,如果唔太多應該出彎之後可以回到接近完全直
3.GT3B有人話回中有問題,if你真係俾唔出錢換4PL/MT4,你就真係就一就玩住先
再儲錢換左個控佢