RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 火爆仔00
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Team Power 70a 電變問題

liu944 發表於 2012-4-15 20:26:26 | 只看該作者

回復 火爆仔00 的帖子

車內齒比:44÷16=2.75
用24摩打齒:70÷24×2.75=8.0
齒比係8.0應該付到Setting电變低啲再試
天氣炎熱摩打有加風扇可降温

1. 調速模式
1: 項目8~11 參數可自動調較, 手動設定調速模式
2~5: 會預設項目8~11 的參數, 這調速模式供stock 馬達使用, 數值越大, 給馬達動力越大
6~14: 會預設項目8~11 的參數, 這調速模式供modify 馬達使用, 數值越大, 給馬達動力越大
2.運行模式設定
1.前進/剎車 2.前進/後退 3.前進/剎車/後退
3. 低電壓保護
1. 無保護 2: 2.7V/cell 3: 3V/cell 4: 3.2V/cell
5: 3.4V/cell 6: 電池電壓的45% 7: 電池電壓的 60% 8: 電池電壓的70%
4. 後退力設定
1~4: 數值越大, 後退力越大
5. 剎車力設定
1~11: 數值越大, 剎車力越大
6. 自動剎車力設定
1: 沒有自動剎車功能
2~11: 數值越大, 自動剎車力越大
7. 溫度保護設定
1: 沒有溫度保護
2: 100’C
8. 起動力設定
1~9: 數值越大, 起動力越大
9. 油門曲線設定
1~9: 數值越大, 整體給馬達的動力也會提前
10. PWM 頻率設定
1~8: 數值越大, 頻率越低, 油門給馬達的動力也會越強. 相反, 頻率越高, 油門給馬達的動力會
柔和一點
11. 馬達進角設定
0~45: 數值越大, 給馬達的進角也會越大, 馬達輸出動力也會增大

設定中位步驟:
1. 把搖控的前進和剎車相關的参數變為廠方預設的設定值
2. 把搖控的油門推到剎車位置, 然後再開搖控和電調的電源. 之後會聽到類似beep beep beep 的音樂聲, 這代表
已進入設定電調的中位模式. 並且代表油門的剎車位置已設定好
1. 進入設定電調的中位模式後, 把油門推回到中位, 之後會再次聽到類似beep beep beep 的音樂聲, 代表中位位
置已設定好
2. 把油門推到全速位置, 這時候又會再聽到類似 beep beep beep 的音樂聲, 代表全速位置也設定好
3. 最後把油門推回到中位, 這時候會聽到比較長的音樂聲, 這代表已完成設定電調的中位模式. 這時候, 可以
先關掉電調電源, 然後再開電調電源後就可以使用了
備註:
1. 如發現進入不了設定電調的中位模式, 請嘗試把搖控的前進和後退功能反過來, 然後再重複設定中位的步
驟.
2. 以下顏色燈可以決定中位是否正常設定.
-中位: 綠色燈, 全速: 橙色燈, 剎車: 紅色燈
kkchung 發表於 2012-4-15 22:55:32 | 只看該作者

V1.1版功能和上面V1.0版功能有些不同,現在功能大約如下。
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/30552474

火爆仔兄如沒法測試到不如給回賣的店家交回廠方。然後寫下情況如停車至完全呔也沒反應及開關了04.Over heat cut 功能也沒分別。等容易了解問題。
liu944 發表於 2012-4-16 00:44:43 | 只看該作者
多謝kkchung ching指正本人之錯誤!
liu944 發表於 2012-4-16 00:45:28 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

多謝kkchung ching指正本人之錯誤!
 樓主| 火爆仔00 發表於 2012-4-16 09:22:25 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

KKchung and liu 944兄,thank you for giving me the information

我已經 pm 左 team power 個 staff, 佢琴晚打黎,叫我今日將個電變 and motor 放係創昇度,佢會去幫我維修。

racingwu 發表於 2012-4-17 04:05:48 | 只看該作者
齒比8.0
玩3700kv?
係唔係成日都full power行車呀?
有D問題嗝.
racingwu 發表於 2012-4-17 04:15:19 | 只看該作者

玩街/定玩車場?大小如何?摩打有無感,電係幾多mah?
 樓主| 火爆仔00 發表於 2012-4-17 15:35:30 | 只看該作者
回復 racingwu 的帖子

C hing, 我有full 行過,但一定唔係 不斷full power 行車。如果齒比8.0應該要行幾多T motor 呢?
 樓主| 火爆仔00 發表於 2012-4-17 15:40:41 | 只看該作者

c hing,架車行街既,你既意思大小如何係咪埸地大小,我估一般啦。motor 係冇感,電係用3700, 3600 NiMH
racingwu 發表於 2012-4-17 21:48:23 | 只看該作者
火爆仔00 發表於 2012-4-17 15:35

C hing, 我有full 行過,但一定唔係 不斷full power 行車。如果齒比8.0應該要行幾多 ...

如果齒比8.0一般都行到5T以下麽打.除非行好細的場地,如二三十平方米大.
3700KV大約9~10T.所以8.0會行太高轉了.加上你無感係無得行加TIMEING.
 樓主| 火爆仔00 發表於 2012-4-19 19:10:43 | 只看該作者

sorry, c Hing , 咁遲先回覆, 咁我應該用咩齒比會好D呢, 請指教, 因為今日team power 個維修師父話我D齒比令架車overheat, 所以我聽日放工諗住買D齒輪自己換
racingwu 發表於 2012-4-21 22:31:28 | 只看該作者

你大約玩幾大地方?,如藍球場大小.可以試下5.8~6.5.另外留意齒輪間的虛位要適當,吾好夾齒.OK?

樓主| 火爆仔00 發表於 2012-4-26 00:04:25 | 只看該作者

C Hing, 我已經放棄以前架車,買左部Sakura xi , 架車個建議齒係85 18 38 19, 個齒比係9.44 (好高....), 咁我係唔係唔好用Li set motor &Ecs 呢 OR 轉齒好呢? 因為架車行行都有停
racingwu 發表於 2012-4-27 18:38:55 | 只看該作者
齒比係任你配的,只要換大減齒同麼打齒就任何motor &Ecs 都無問題.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
自己研究下