RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1746|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

f350用咩電子野.....?

cf2468 發表於 2012-4-8 14:41:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
f350用咩電變好呢?  平平地V16R好用嗎?
控方面我本身有個玩電直用的JR DX7 控, 可否用來玩連車呢 (支控是左手油門的)? 如用連控是否需用右邊支棍作為油門?
左手支棍作轉向?
thanks!
Qooo 發表於 2012-4-8 15:29:57 | 只看該作者
回復 cf2468 的帖子

我玩 Tundra,用 MFC-02 本身有電變。我之前用 DX7 mode 2 來 set 套 MFC-02 都ok。

最後都係買咗 Futaba 6EX 2.4g,因為油門左手面支 stick 要用自動回中位,如果唔係支油門 stick 唔係中位,即係部車俾咗油自己行。

後發現好多玩拖頭啲師兄都會外加多套電變落去套 MFC-01(拖頭專用果套),咁個電變會無咁容易自己死火restart及上斜,brake 會好力好多。

樓主| cf2468 發表於 2012-4-9 01:00:23 | 只看該作者
明白哂, 都係買過支控來玩
cptkirk9 發表於 2012-4-9 02:37:43 | 只看該作者
我支JR DSX7 Mode2都好易改, 只要將右手Elev個組彈弓換過去左面Thro就ok!
Qooo 發表於 2012-4-9 21:27:32 | 只看該作者

我買咗 6EX 2.4g 之後係 偉X 買多套回中位彈簧,現在左右兩面都會自動回中喇。。。嘻嘻。。。
 樓主| cf2468 發表於 2012-4-20 10:02:29 | 只看該作者
回復 Qooo 的帖子

我有支舊既DX6I, 用來玩值昇機sim的, 可能會用佢來加返彈弓來用, 接收又可以用大陸平價6channel接收,幾十元一隻。
玩呢部係唔係左手支棍做埋轉向及前后,右手支棍只做轉波。
電變方面,有無人會用v16R? 這類平價電變
cptkirk9 發表於 2012-4-20 10:25:47 | 只看該作者
I'm using V16R with my Tamiya Hilux
Qooo 發表於 2012-4-20 11:35:44 | 只看該作者

我果控係用 mode 2,即
1. 左手支桿上下係俾油前後,左右係轉波
2. 右手支桿上下係打燈及嚮呠呠,左右係轉左轉右 ...

其實右手支桿上下左右都有做打燈既功能 .... 你睇吓個說明書就會明架喇 ...
nismokin 發表於 2012-6-10 12:23:41 | 只看該作者

師兄, 請問外加多套電變落去套 MFC-02 要點駁???  THX~