RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4941|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救! Genius-CP 唔識設定, 差 D 出事, 幾乎嚇死了.

Super169 發表於 2012-4-3 22:53:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
第一次玩 6ch, 買左隻 Genius-CP 跟 DEVO 7 控.
由於唔知邊度出錯, 我嘗試將我做過既野詳細講一次, 希望大家幫幫忙.

之前只係玩過 4ch 雙槳機, 聽人講 6ch 同 4ch 有好大分別, 已經事先認真睇過說明書至敢插電.  可惜飛機既說明書係 DEVO 6 既, 而控既說明書, 亦好似假定左我地知要 set D 乜.

膽粗粗諗住用六軸(初學者模式, 機身 switch 2 ON), 插電開機試下.

油門最低, 其他置中, 先開控後比電, 第一次對左成分鐘都對唔到頻, 拔電關控再搵說明書.  都係叫我試多次, OK, 就試多次.

同樣先開控後比電, 個控不斷響, 一樣對唔到, 手多多郁下支油門桿, 即刻 "Do" 一聲對左.  可能頭前推得唔夠低, 唔緊要, 第一時間係諗住對左就玩喇.

點知....完全無得玩, 因為我頭先一碰到支桿, 佢 "Do" 一聲之後, 個槳就開始轉, 之後即飛...當時心諗, 6CH 好似油門置中至係停, 我油門最低, 可能係全力飛.  即刻嘗試推油門置中, 一樣唔得, 同時部機亂飛中 (我當時驚緊, 已經唔識控前後左右了).  最後撞左落牆角, 比 D 野擋住, 但支槳仲係不斷打緊.  我發覺, 不論油門推去邊, 佢都係轉.  想伸手捉佢都好驚 (有 ching 話佢對槳又薄又尖, 一野可以乾開手指).  試過推 gear 去 0, 唔停, 完全唔知點算.

好在佢支槳比野卡住, 唔轉得順, 我即時搵本雜誌壓住機身推佢埋牆, 對槳即時停左, 再一手捉住佢對槳, 當時尾槳仲係不斷轉.  即時盡快拆電, 真係好討厭細機既電, 好實幾難拆, 好左幾下都拆左.

家陣唔敢再插電玩, 想問問大家.
我見支控有好多制, 我試下如果玩 Emulator 時, FMD 如果 set 0 時, 油門應該最低就 0 的.  如果 1 或 2 時, 就會係 中間為 0, 所以頭先我係 set 0.  但係頭先一開始應該係最低了, 之後我點推都停唔到 (有可能我驚緊心急, 等唔到佢停).  

唔知有無 ching 可以講講比我知, 部機個控有邊?{banned}野要 set, 另外要停飛時, 應該點推支油門桿?

唔該哂先.
kamboy 發表於 2012-4-3 23:17:30 | 只看該作者
回復 Super169 的帖子

ching,
你會唔會唔小心打左F.MODE o個個制?
870110a 發表於 2012-4-3 23:18:29 | 只看該作者
ching 其實你可以拆左摩打齒/移開個摩打先試好曬D野先!
 樓主| Super169 發表於 2012-4-3 23:34:43 | 只看該作者

ching,  請問點樣可以移開個摩打?  我搵唔到點攪, 又唔想拆散成個架.
我諗過拔左中間個大摩大既電線, 但係咁樣我又睇唔到個油門既變化.
最旅佢舊電如果開住隻槳佢拆都幾危險, 如果唔係, 我諗過捉住佢對腳架去試的.

如果可以鬆開個摩打, 可以睇到佢點轉, 又唔會有危險, 應該係最好既.
 樓主| Super169 發表於 2012-4-3 23:39:36 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-4-3 23:17

ching,

肯定無, 我初時都以為自己拍左果個, 但我 check 左佢仲係 0.  照計 0 係最低收油的, 而且我亦試過推去中間.  由於當時有點意外, 自己都有點亂, 可能佢收緊油我睇唔到都唔奇.
only 發表於 2012-4-3 23:43:50 | 只看該作者

拆對主槳來試
 樓主| Super169 發表於 2012-4-3 23:47:17 | 只看該作者
only 發表於 2012-4-3 23:43

拆對主槳來試

係喎....蠢左添.  揼揼揼揼揼揼揼揼
即刻拆黎試左先.
 樓主| Super169 發表於 2012-4-3 23:55:04 | 只看該作者
頭先一定係撞鬼了, 拆左對槳, 慢慢研究....今次油門桿最低係唔會轉.
再三 check 左幾次, 只有 FMD set 去  1 or 2 至會一直不停轉.
可能頭先真係唔小心推左去 1 / 2, 混亂中自己又修中番去 0.  結果以為自己一直係 0.

anyway, 應該可以準備試飛.....
 樓主| Super169 發表於 2012-4-4 00:41:06 | 只看該作者
飛左一陣....呀! 唔係! 認真講應該係攞架機去撞左一陣.

一開始部機打側哂完全起唔到, 原來佢個殼太軟, 我插電時將佢壓埋左, 頂住左個 servo.  即刻好小心搵番開個殼...真係好唔明, 我睇片隻野撞到七彩都仲飛得, 但係我個殼只要是旦一邊推一下, 就會移左去另一邊, 壓住個  servo.

之後算係飛得起, 不過每邊既反應, 比我次前部 F627 快好多, 好多, 好很多.  只係推少少, 就即去了, 好靈敏, 比我預期既反應快左好多, 真係有 D 似模擬器既反應.

由於屋企地方有限, 都唔夠佢飛一秒就撞, 一撞舊電就走位, 又要再插番好.  呢樣又係我唔明既, 我睇片未見過佢攪舊電.  雖然我控的好差, 但係我睇佢地故意碰牆既力度, 肯定大過我撞牆果下, 但係我從未見過佢地會鬆左舊電.  唔知大家係點樣固定舊電既?

anyway, 呢一飛比我既感覺, 係部機既 power 大於我暫時可以操控既範圍.. 就算我行緊初學模式, 都比之前部 F627 勁好多 (好在無買 mini-cp, 聽聞呢部仲堅).  決定都係多練模擬機, 控得好 D 至再玩.  希望可以過到 Realflight 既 level 1 先.
s1021076 發表於 2012-4-4 00:48:23 | 只看該作者
開頭搵空地練練先啦 練掂再係屋企玩
s1021076 發表於 2012-4-4 00:49:14 | 只看該作者
我上次係樓下公園玩 飛得太高 落黎個時飛左落樹到.....
only 發表於 2012-4-4 01:00:00 | 只看該作者

6CH 機好靈敏, 打少少舵都會一支箭咁飆
 樓主| Super169 發表於 2012-4-4 03:13:25 | 只看該作者
only 發表於 2012-4-4 01:00

6CH 機好靈敏, 打少少舵都會一支箭咁飆

想問問, 我咁既情形, 係咪應該改下條曲線, 令佢中間部份唔好去咁快, 咁我可以容易就位.

我個控係 七格既, 如果我只係用部機既 8 成, 頭尾走 10%, 咁樣 set 會唔會易控 D.

10% - 30% - 40% - 50% - 60% - 70% - 90%
(或者中段再細 D, 例如 45 - 50 - 55)

或者有無其他 common 既 setting 比較合新手?
LamaV3 發表於 2012-4-4 09:39:58 | 只看該作者
師兄, 其實完全未玩過電直, 最好唔好玩CP機住呢, 初學可以考慮買部FP機玩住先,
可考慮買E-flite既MSR-X, Align既Trex100, Walkera既CB100, 直係學識hoving機, 打八字等先再玩CP 機會快上手好多呢!
另外如果預左成日撞, 可買Trex100, 因為輕物power細, 好com撞呢
shungyan 發表於 2012-4-4 11:38:22 | 只看該作者

It seems that your heli is not initiate correctly. 6 or 3 axis balance system needs to put it in a flat plate for a while after plugging your heli to let it calibrate the balance status during its initiation. Share some experience on my M120d01. The steps to start should be

1. Turn on your tx and put it to throttle hold.
2. Power on your heli.
3. Then don't hold it on hand. Put the power on heli on to a flat plate. It does not need horizontal. But it needs to stay steady there
4. Check your Tx and finally turn off the throttle hold.
5. The tx and rx will start connecting.
6. You will see it from your Tx's screen
7. Once it connected, the led in your heli will start flashing. It is where your heli start initiate the balance function.
8. When the flash stop, it is ready to take off

If you let the heli initiate the balance function in your hand, it will distribute the balance detection and finally, it cannot correctly initiate.
simon540 發表於 2012-4-4 12:44:46 | 只看該作者

你話"當時心諗, 6CH 好似油門置中至係停, 我油門最低, 可能係全力飛."

你响邊度學返嚟?

樓主| Super169 發表於 2012-4-4 21:01:05 | 只看該作者
simon540 發表於 2012-4-4 12:44

你話"當時心諗, 6CH 好似油門置中至係停, 我油門最低, 可能係全力飛."

哈哈...是從模擬器自己諗番黎既.

當我選了 CP 機時, 都是油門置中唔升唔降, 油門推高就向上飛, 油門推低就反方向.

...不過, 剛剛睇左幾條網上既教學片, 我估我之前理解錯了.

唔知係咪應該咁樣既:
開左 gear 之後, 支槳就會不斷轉 (由 gear 開關去停佢).  
而油門決定升降, 應該係用左黎設定支槳既角度, 置中時是水平, 所以無升降, 而唔係唔轉.
可以另一個 ch 去控轉速決定升降速度, 又或者混控時改變角度同時改變轉速配合.

以前我見部機置中無升降, 我用左自己部 F627 (4ch FP) 去諗, 所以誤會左佢置中時係停.

希望今次無理解錯喇.
 樓主| Super169 發表於 2012-4-4 21:09:54 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-4-4 09:39
師兄, 其實完全未玩過電直, 最好唔好玩CP機住呢, 初學可以考慮買部FP機玩住先,
可考慮買E-flite既MSR-X, A ...

我本身有部 F627 (4 ch FP) 玩過下的, 最近攞番出黎, 都叫可以控下, 算係可以在屋內自由行玩下....不過, 當然只係好皮毛果隻.

由於屋企人未訓前都唔可以用個廳玩, 唔出廳玩根本無地方飛.  所以, 我想買個控可以同時玩模擬器, 又可以玩室內既機仔, 平時可以在 PC 上用番同一個控練習.  上網搵左一輪, 就選左 Walkera 既控 (本來 JR 同 Futaba 可以玩模擬器, 不過佢地好似無機仔, 要自己裝).  而佢新出既 DEVO 系列, 搵唔到 4ch 既機, 就買左部佢話係入門既 6ch Genius-CP 了.

或者我都係多練習部 F627, 同埋玩住模擬器先, 咁樣可能會安全 D.
 樓主| Super169 發表於 2012-4-4 21:19:49 | 只看該作者
shungyan 發表於 2012-4-4 11:38
It seems that your heli is not initiate correctly. 6 or 3 axis balance system needs to put it in a f ...

ching,  請問你  "put it to throttle hold" 我唔係好識點 set.
DEVO 7 有個 Throttle hold lever 既 switch, 但係我 set 邊個位都無反應.
我見說明書話 "The default setting is Inhibited", 當我 activate 佢時, 要 set 埋 Throttle Hold Position, 咁我係咪 set  佢 0%, 定係固定一個 % (大約幾多好)? 因為我唔係好明佢既意思, 佢既 value 係由 -20% 至 +50%.
pasta 發表於 2012-4-4 22:06:33 | 只看該作者
師兄不妨試下較低ELEV同AILE的 D/R數值
操控上會無咁敏銳