RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pussy
打印 上一主題 下一主題
收起左側

team power 140a 電變 or hobbywing 120a 電變

sgg 發表於 2012-4-14 13:27:42 | 只看該作者

樓上師兄講得冇錯,要理性D,每個品牌各有其做法,大牌子不一定好,不要用有色眼鏡。凡事都有起步,但新嘢唔一定有問題,可能只是穩定性問題,連同售後服務都要收意見一同改進。相信有關方面一定會跟進所有問題。另外撐唔撐場因有些網友可能情緒有點高漲,有點變為工房常見的為罵而罵的鬥气貼,可能為免愈描愈黑,都是以和為責好,認真面對問題。以上都是本人有感而發,並不代表任何人。都係講得太多了。
chiuxxc 發表於 2012-4-14 16:34:08 | 只看該作者

我錢唔多面皮亦唔厚,但我都買咗140A因為我係未接觸過turbo電變,覺得佢個turbo易攪d無好盈咁細致復雜,至於係唔係易壞真係好難講,始終係電器野無得預料,下個月會買多個V3來和它比較一下
gavl 發表於 2012-4-16 11:43:20 | 只看該作者
我都買左TP140A,仲未試希望無以上師兄講既問題又tot車,壞左又唔理。

但我想講TP既customer service 無各師兄講得咁差,由開始俾模型鋪老點買錯左sensor,最後TP都幫手跟進。
pre glued 套裝呔有問題,TP更換返一套。
連電變上散熱風扇斷左條香雞電線都話會跟進返,以上問題查詢或投訴,TP 都係兩三日內回覆,希望TP customer service會繼續咁正面去面對問題幫到user。

**此回覆唔係TP fans撐場,只係將發生過既事話俾大家知,希望唔好得罪人**
Bleed.Kaga 發表於 2012-4-16 12:03:06 | 只看該作者

回復 gavl 的帖子

如果ching唔係Team Powder打手, 可以詳細分享下, 整個維修過程 (由聯絡到取回, 聯絡電話, 聯絡人, 那間模型店買等等)?
事緣佢個網站, 個email並非工房果個打手rc.explorer的, 模型店又會話比番TP檢查, 最後石沉大海

如果係打手, 就可以慳番啖氣, 謝
*你的經驗比較少見, 好想你分享再詳盡
gavl 發表於 2012-4-16 12:26:39 | 只看該作者
Bleed.Kaga 發表於 2012-4-16 12:03
回復 gavl 的帖子

如果ching唔係Team Powder打手, 可以詳細分享下, 整個維修過程 (由聯絡到取回, 聯絡電 ...

[email protected] 我就係用呢個電郵同TP聯絡

以條pre glued tire set 為例,當我開袋發覺有問題就影相再send俾TP (by email),過左兩日到TP回覆問我有幾多條呔有以上既情況,我回答完之後(正當其時農曆新年)過埋假期TP回覆要我既郵寄地址,再過多兩三日就寄左一套新呔以作更換。

關於麼打sensor都係咁,當我一知個sensor有問題我就無再理會模型舖,直接同TP聯絡跟進,大約都係兩三個星期到就完滿解決。

過程唔係太詳細,因為事實真係無乜問題,所以咁簡短,希望幫到大家。
**另外有小小意見,其實有時直接聯絡廠商可能更加清晰,快捷。**
**另外TP有留過一車手電話俾我,如有技術問題可同該車手聯絡,但我從未試過打俾佢。**
orange 發表於 2012-4-16 13:59:35 | 只看該作者
gavl 發表於 2012-4-16 11:43
我都買左TP140A,仲未試希望無以上師兄講既問題又tot車,壞左又唔理。

但我想講TP既customer service 無 ...

rc.explorer都叫打手?佢地出黎講返自己既產品同跟進件事....老實說,睇左咁多個回覆,其實我睇唔到TP售後服務有乜大問題,你反而俾我既感覺係咁挖嘢出黎講似人地打手多啲....若得罪請見諒﹗

利益申報︰目前只有兩隻HW電變亦冇用TP摩打,但玩緊兩套仲行得既TP呔。
rcsinglau 發表於 2012-4-16 14:14:19 | 只看該作者

In fact, I am on the side of Team Powers. I think the after-sale service of Team Powers is actually excellent. When you contact them directly, they respond and resolve the problem really fast.

In most cases, I think it's the retailer's problem. e.g. Action Hobby ! They seem to be very unwilling to help on the follow-up after they sold the product out.  This is reasonable from their business viewpoint. However, I think it is no longer acceptable in the competitive market of Hong Kong nowadays. Let's see how long such a popular shop at kws can survive with the double-sized shop.  
orange 發表於 2012-4-16 17:06:50 | 只看該作者
如果TP同HW俾我揀,我都會揀HW。因為用開覺得唔錯無謂轉....
SimonY 發表於 2012-4-20 01:20:56 | 只看該作者
同Team Powers 140A電變都有很多快樂的回憶呢!
hinwong 發表於 2012-4-20 02:06:06 | 只看該作者
rcsinglau 發表於 2012-4-16 14:14
In fact, I am on the side of Team Powers. I think the after-sale service of Team Powers is actually  ...

however would you share any contact point of Team Powers?
As Hobbywing we can contact them through MSN. QQ, E-mail also direct line. They always reply mail within 3 hours. Could Teampower compare these after-sale service with them?
19R 發表於 2012-4-20 10:20:45 | 只看該作者
回復 hinwong 的帖子

師兄要求很高啊
在大環境劣評如潮迫使下, 立即回應及(暫時)改善服務質素都無可厚非了吧

放長雙眼睇吧, 穩穩陣陣, Ho B Wing不二之選
hinwong 發表於 2012-4-20 10:27:25 | 只看該作者
19R 發表於 2012-4-20 10:20

師兄要求很高啊

唔係要求高呀, 人地幾個鍾覆, 都係話知道有件事, 幫你處理. or 覆你, 過左保養未, 洗唔洗收錢, 等等...簡單check d 野.

起馬, 有個電話搵到人. 得個e mail send過去, 等幾日.冇話幾時覆.都叫好好服務...唔係麻...
有咩人做生意. 得個e-mail 咁巴閉...

msn. qq 果d 係後話. 要搵多個人做野, 我都明白係一d 成熟廠家先投資到去做.
19R 發表於 2012-4-20 10:34:42 | 只看該作者

師兄講得好好啊

控制技術成熟, 不代表產品, 做生意手法成熟, 這個都是香港本土中小產業問題, Die Hard
g679654 發表於 2012-4-20 12:42:35 | 只看該作者
我之前有關tp呔問題出過posts 都比人話啦。
有客人提出問題,应該好好了解下。
好似v3關於setting box問题 都有有心人解答下,比Dsetting參考下,唯糸好
19R 發表於 2012-4-20 12:51:20 | 只看該作者

回復 g679654 的帖子

錯覺一: RC東西壞是應該的, 壞了是應該丟, 不是要求有關廠商去跟進?
錯覺二: 廠商幫你維修是人情, 不是道理? 收到詢問, 處理三四五六.. 七八九天是正常? 維修三四五六個月, 是工序必需時間?

各位師兄弟們, 是這樣想嗎?
hinwong 發表於 2012-4-20 13:02:35 | 只看該作者
19R 發表於 2012-4-20 12:51
回復 g679654 的帖子

錯覺一: RC東西壞是應該的, 壞了是應該丟, 不是要求有關廠商去跟進?

我覺得廠家有大有細. 做唔到, 唔緊要. 慢慢改law. 最頂唔順係重要講到自己好好. 3日就覆mail嫁啦....真係吹脤...

我send mail 去政府1823,都唔洗等幾日啦.......

係嫁. 某d廠家, 靜係記住自己係高手. 一班高手用. 比賽都冇事, 你壞就係你唔識用. 你set錯...

咁你靜係賣比d 專業比賽嫁law. 洗咩賣去kws.
bitmap 發表於 2012-4-20 13:30:21 | 只看該作者

証明玩車叻, 唔等如整電變叻

不過, 廠方做維修前問長問短, 可能係想了解個客係點用法姐
都唔一定代表佢係想搵借口唔維修
Bleed.Kaga 發表於 2012-4-20 13:42:37 | 只看該作者
重咁熱烈討論, 無謂再理佢售後服務點

HW V3.0, 有買貴, 無買錯卦, 致少售後服務有保證
申報: HW Fans, V3未入手
熊貓 發表於 2012-4-20 14:24:06 | 只看該作者
咁.....我應該買什麼電變好呢?真奧腦!
備註:我係底手,更加唔識修理電子變速器!
hinwong 發表於 2012-4-20 14:27:07 | 只看該作者
熊貓 發表於 2012-4-20 14:24
咁.....我應該買什麼電變好呢?真奧腦!
備註:我係底手,更加唔識修理電子變速器!

用番機變