RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1952|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新平價玩具Esky CPX

LamaV3 發表於 2012-3-22 22:04:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好幾之前曾經在香港好流行既Esky, FP004係好多電直人既初學機, 但香港已經無乜人再玩啦
係淘寶唔覺意搵返依間廠既電直, 價錢比當年平左好多, 於是買左架像真版Honey bee CPX, 其實即係當年既Honey bee CP 005, 價錢真係半架華記都買唔到

已經包鋁箱

登錄/註冊後可看大圖

開箱:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最衰跟來之控得mode1, 明天要搵支Esky King3 mode2控來試下work唔work, 唔得都幾煩
kamboy 發表於 2012-3-22 22:28:10 | 只看該作者
回復 LamaV3 的帖子

brushless?
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-22 22:38:32 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-3-22 22:28

brushless?

No la!比佢大一級既Belt CP-CX先係brushless, 但依部改brushless好易呢, 不過我都唔改啦, 因為
這類級數我只會在一段公園仔玩, 動力返而細D重玩得放心D, 這類行370級碳刷既機我試過打中自己都無見血, 我現在部4F200LM都唔敢係有人既公園玩, 但這部就放心啦
kamboy 發表於 2012-3-22 22:40:45 | 只看該作者

師兄,
我mode 1 同mode 2 都得,可否讓我一試?
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-23 07:51:12 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-3-22 22:40

師兄,

sure, 四月一白石嗎?
kamboy 發表於 2012-3-23 08:00:19 | 只看該作者

ching,
sure
一匹狼 發表於 2012-3-23 10:27:13 | 只看該作者
改支控咪得囉~
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-23 11:16:57 | 只看該作者
一匹狼 發表於 2012-3-23 10:27
改支控咪得囉~

今晚真係諗住改支控做mode2, 但唔知難唔難使唔使焊野呢??
yukilyy 發表於 2012-3-23 11:36:51 | 只看該作者

師兄請問幾$邊樹買? 我依家重有好多fp004 parts係度有時重拎出黎玩下架, 當年直頭crazy到專登上華強掃parts; 重毒左幾個frd玩!
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-23 13:33:52 | 只看該作者
yukilyy 發表於 2012-3-23 11:36
師兄請問幾$邊樹買? 我依家重有好多fp004 parts係度有時重拎出黎玩下架, 當年直頭crazy到專登上華強掃parts ...

係淘寶打Esky CPX就搵到, 基本上得返一間賣緊esky既野呢, 不過好奇怪d野平過兩三年前好多,
我依部鋁箱版都你五舊幾人仔咋
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-23 20:22:40 | 只看該作者
Ha..Ha...研究左一陣, 終於攪掂個控, 轉左做Mode2啦!
明天試飛先!
tc3driver 發表於 2012-3-23 22:38:07 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-22 22:38
No la!比佢大一級既Belt CP-CX先係brushless, 但依部改brushless好易呢, 不過我都唔改啦, 因為
這類級數 ...

我試過被370級齒輪夾傷手指靜脈成手血,當時一手拿控,一手拿機,架機突然失控狂轉,好彩頭避得開,打落眼就大件事,左手被齒輪夾傷,所以都耍小心370size機
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-24 14:55:13 | 只看該作者

今日係開箱第一次試飛, 乜都未set, 亦可以話根本無得點set, 因為Esky支控是什麼調較也沒有的控
結論係好難飛............油門太突兀, 攪到好易升升降降, 推一小格油門可以快速上升, 落一小格油門可以急速下降,
會攪到手指好忙碌........., 另外隻野超級唔抗風, 小小風已經可以吹到架機升上高空, 要打idel飛+不斷keep住飛航線唔好比佢停先可以抗到風.................依隻野真係要配支有得set pitch及油門曲線既控先會好飛D呢, 可惜都唔知Esky d電子野可以對應什麼牌子既控?  

http://www.youtube.com/watch?v=8JDWulDDYWc&list=UUe2Xg1vuLM7dlDCPuhz5Sfw&index=3&feature=plcp