RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: s1021076
打印 上一主題 下一主題
收起左側

入手Genius CP 新手試飛 (圖+片)

vending 發表於 2012-3-19 11:48:26 | 只看該作者
對頭起機就係架機放在地上起飛前,機頭向住你自己,這時你做動作便是相反,即係你個控左右方向拉桿拉左佢就轉右,你前後方向拉前佢就向後,所以剛入門起機時應該機尾向自己開始練習就容易好多。
boomerhk 發表於 2012-3-19 22:21:20 | 只看該作者
睇來部機都幾"鏗"炒下,我又買番部玩下先
bbmimiling 發表於 2012-3-20 01:01:54 | 只看該作者
點解唔買MINI CP?
DWKN 發表於 2012-3-20 14:19:50 | 只看該作者

Mini CP good for flying and much stable than Genius CP in 6-axis mode. But for beginners, the main motor is a little bid too strong. Suggest to use the Genius CP motor in the Mini CP. Sufficient power and the rotor is less damaging for beginners when flying indoor.
Super169 發表於 2012-3-29 00:10:48 | 只看該作者

ching,  請問你部  Genius CP + DEVO 7 買幾多錢?  唔知 ching 幫邊間買既?
我見淘寶最平 RMB 880 包送,  如果加埋淘點運費, 應該 1153 左右, 唔知抵唔抵.
 樓主| s1021076 發表於 2012-3-30 11:46:44 | 只看該作者
Super169 發表於 2012-3-29 00:10
ching,  請問你部  Genius CP + DEVO 7 買幾多錢?  唔知 ching 幫邊間買既?
我見淘寶最平 RMB 880 包送, ...

我個部係朋友放比我既
TB包郵應該係指國內地區 港澳台唔包 成千蚊野 我就唔敢係TB買啦 我幫你問問我朋友價錢
jf813 發表於 2012-3-30 12:49:35 | 只看該作者
ya.  Mini fly so much better than the Genius.  I fly the mini daily now before my boss return to the office.  LOL
DWKN 發表於 2012-3-30 14:37:55 | 只看該作者
jf813 發表於 2012-3-30 12:49
ya.  Mini fly so much better than the Genius.  I fly the mini daily now before my boss return to the ...

Totally agree. I use Genius CP motor in my Mini CP. Less power but less noisy and longer duration. Excellent for indoor training.
DWKN 發表於 2012-3-30 14:42:41 | 只看該作者
s1021076 發表於 2012-3-30 11:46
我個部係朋友放比我既
TB包郵應該係指國內地區 港澳台唔包 成千蚊野 我就唔敢係TB買啦 我幫你問問我朋友 ...

Compared with those online shops overseas, buying from TB is cheaper, reliable and fast delivery in my experience. Bought many parts from TB. Choose shops located in ShenZhen and you can enjoy next day delivery (i.e. order in the afternoon and received items next morning).
Super169 發表於 2012-3-30 18:57:26 | 只看該作者
我個部係朋友放比我既
TB包郵應該係指國內地區 港澳台唔包 成千蚊野 我就唔敢係TB買啦 我幫你問問我朋友 ...

謝謝你幫忙, 不過我自己心急想假期有得玩, 在廣華街及鴨記都搵唔到, 尋晚在淘寶訂了.
我都想知香港邊度有 Walkera 既野賣, 遲下有乜事, 搵人整都方便 D.
唔該哂先.
Super169 發表於 2012-3-30 19:02:08 | 只看該作者
DWKN 發表於 2012-3-30 14:42
Compared with those online shops overseas, buying from TB is cheaper, reliable and fast delivery i ...

今次有?{banned}野訂, 同埋屋企無人收貨, 我用左淘點集運.
大部份店都有國內包郵, 集埋� {banned}送落香港, 2kg 收 RMB 28, 比快遞直送香港更平, 在 OK 攞貨亦算方便.
不過, 由於經多一層, 又要等收哂貨至送落香港, 可能要三四日至收貨, 唔知假期前收唔收到了.
Super169 發表於 2012-3-30 19:03:40 | 只看該作者
???? 點解  我打 "今次有 幾 樣 野訂", 中間兩個字會 banned???
LamaV3 發表於 2012-3-30 19:47:45 | 只看該作者
我個部係朋友放比我既

今時今日淘寶好可靠了, 我都係淘寶幾千幾千咁買, 未試過出問題呢
新G 發表於 2012-4-1 14:21:55 | 只看該作者
好似好好玩
 樓主| s1021076 發表於 2012-4-4 00:44:08 | 只看該作者

係幾好玩 不過我由V911升上黎 個控勁咁多(敏捷度) 練左幾耐先玩得OK
bbqbbqbbq 發表於 2012-4-5 14:18:51 | 只看該作者
因為地方細壓力大D....
起飛前俾油俾大D就好好起~~
手指動作唔好咁大就OK啦
Super169 發表於 2012-4-5 16:56:09 | 只看該作者
s1021076 發表於 2012-4-4 00:44
係幾好玩 不過我由V911升上黎 個控勁咁多(敏捷度) 練左幾耐先玩得OK

我都係由 4ch (F627) 轉黎玩 Genius-CP, 仲係適應唔到佢既反應, 個控推好少就去左.
家陣都仲係一起飛幾秒就炒....

請問 ching 你係點固定舊電既?  可能因為我玩得差, 成日撞左舊電出黎, 都幾煩.

之前部 F627 我自己加左條橡筋勾住隻腳可以封住電池位, 但係 G-CP 舊電前面係個大輪, 無位比我加野(我怕頂住個輪), 唔知 ching 有無野去固定舊電呢?  
Super169 發表於 2012-4-5 17:22:32 | 只看該作者
仲想問多樣野, ching 個 DEVO 7 控, 有無跟埋 UP02 既?
我見官網上有個 upgrade 係 for Genius-CP 既, 但係就要用舊 UP02 連接 PC.
我問左我買機果度, 佢地話無呢舊野.  由於我買既係套裝, 可能唔齊, 但係又唔見有散賣.
我見你部 Genius-CP 唔係套餐, 即係你個控係獨立買既, 唔知你有無跟埋舊 UP02?
kamboy 發表於 2012-4-5 18:05:59 | 只看該作者
回復 Super169 的帖子

ching,
UP02係要另外買,不過重未出
Super169 發表於 2012-4-5 18:33:57 | 只看該作者
kamboy 發表於 2012-4-5 18:05
回復 Super169 的帖子

ching,

咁玩野??  佢地已經有唔少野可以 download 比 DEVO 7, 無個 UP02, 咁有乜用?
http://www.walkera.com/en1/radio_soft_down.jsp?softid=66&promainid=DEVO7

仲想話試下裝個 Genius-CP Setting 睇下會唔會易飛D添.