RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7070|回復: 52
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新玩具Blade MCPX V2 RTF

LamaV3 發表於 2012-3-12 20:55:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日依頭抄爛左架CB180Q, 心情嘛嘛地, 點之之前訂落既MCPX V2又剛好到貨, 條氣即刻順晒!
但剛剛試飛, 發覺有別於Trex100 or CB100, 唔可以慢慢升起, 否則會飄左去側邊, 一定要一野升上至少腰既高度先定, 由於佢係CP機上落速度好快, 無玩FP既Trex100及CB100咁輕鬆, 相對壓力真係大D, 係屋企玩都唔敢飛航線, 都係hov下機先, 係室外練熟D先敢係屋企飛航線呢

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

請問Ching依隻槳與已經裝好既槳有什麼分別??

登錄/註冊後可看大圖
garfield 發表於 2012-3-12 21:02:10 | 只看該作者
講冇用,裝上去試吓就知
only 發表於 2012-3-12 21:46:27 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-12 20:55
今日依頭抄爛左架CB180Q, 心情嘛嘛地, 點之之前訂落既MCPX V2又剛好到貨, 條氣即刻順晒!
但剛剛試飛, 發覺 ...

登錄/註冊後可看大圖

這對槳就是高速飛航線用
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-12 22:43:31 | 只看該作者
only 發表於 2012-3-12 21:46
這對槳就是高速飛航線用

即係室外大風時用?
simon540 發表於 2012-3-13 01:36:09 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-12 20:55
但剛剛試飛, 發覺 ...

見到你問"快摺",以為你買呢部!
chiu 發表於 2012-3-13 06:32:29 | 只看該作者
MCPX V2 加改無刷........再用35C 电, 超正
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-13 07:44:09 | 只看該作者
simon540 發表於 2012-3-13 01:36
見到你問"快摺",以為你買呢部!

因為MCPX V2是早前訂落的, 只是又會咁橋昨日通知貨到了, 所以這架係咪都要取貨呢~

近幾日正諗緊買SR UH-1 Huey Gunship or 4F200LM, 前者就鬼佬野, 電腦野就可靠d,
但後者真係超靚, 好難選......

最終昨晚都係係淘寶買左 4F200LM
simon540 發表於 2012-3-13 12:48:25 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-13 07:44
因為MCPX V2是早前訂落的, 只是又會咁橋昨日通知貨到了, 所以這架係咪都要取貨呢~

近幾日正諗緊買SR U ...

正確之選,最怕SR UH-1只得"快摺"有parts賣,焗住比佢劏,
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-13 14:26:21 | 只看該作者
simon540 發表於 2012-3-13 12:48
正確之選,最怕SR UH-1只得"快摺"有parts賣,焗住比佢劏,

果間模型鋪都OK呀, d野都唔算貴, 都唔算劏人既~
返而SR UH-1比4F200LM近簡單, 更易維修呢, 因為佢根本係一架400級到既傳統行Flybar CP機, 同小弟以前玩開既King2/Trex450差唔多, 所以我買左4F200LM後都會再買埋佢呢~
simon540 發表於 2012-3-13 16:11:37 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-13 14:26
果間模型鋪都OK呀, d野都唔算貴, 都唔算劏人既~
返而SR UH-1比4F200LM近簡單, 更易維修呢, 因為佢 ...

SR UH-1幾錢?只怕無parts配,呢間"快x"賣parts係偏貴架,我哋玩車班友仔一定知
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-13 16:18:10 | 只看該作者
simon540 發表於 2012-3-13 16:11
SR UH-1幾錢?只怕無parts配,呢間"快x"賣parts係偏貴架,我哋玩車班友仔一定知

我又覺得唔會配唔到既, 而且SR UH1就算抄都無Lama爛咁多呢, 不過像真機我一定錫住慢慢飛呢,
死都唔比佢抄, 要玩高速飛行竟玩左cheap cheap King3呢
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-13 18:43:19 | 只看該作者
無記錯的話二千蚊找幾十
g679654 發表於 2012-3-13 18:49:40 | 只看該作者
ground effect 機越細越明顯。
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-13 18:50:56 | 只看該作者
今日搵左個好大既室內試部MCPX V2, 未玩過依類機, 覺得幾難玩下, 好小心咁飛航線好似好定,
無做錯事就好好飛咁, 但只要一做錯少少野, 部機就好難救, 好易橫沖直撞.....同Trex100及CB100差好遠呢  唔知係咪Flybarless難玩D呢
睇來要練好自己手機先呢................
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-13 18:52:52 | 只看該作者
g679654 發表於 2012-3-13 18:49
ground effect 機越細越明顯。

我覺得佢比Trex100 & CB100 ground effect明顯好多呢??
g679654 發表於 2012-3-13 22:51:07 | 只看該作者
Trex100 & CB100 係fix pitch
MCPX V2係變pitch
兩者完全唔同玩法。
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-14 09:42:08 | 只看該作者
g679654 發表於 2012-3-13 22:51
Trex100 & CB100 係fix pitch
MCPX V2係變pitch
兩者完全唔同玩法。

其實我都有玩開CP機, 不過係400,450級, 第一次玩咁小型既CP機呢, 不過唔知係唔適應咁細架既
CP機 or 唔適應flybarless, 總係覺得難玩過400, 450級有Flybar既CP機呢
g679654 發表於 2012-3-14 18:37:00 | 只看該作者
照計flybarless 會易控D!
 樓主| LamaV3 發表於 2012-3-14 22:35:07 | 只看該作者
g679654 發表於 2012-3-14 18:37
照計flybarless 會易控D!

其實Flaybarless是什麼原理呢??
only 發表於 2012-3-14 22:54:32 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2012-3-14 22:35
其實Flaybarless是什麼原理呢??

Flaybarless 仲要加上 •AS3X Digital Flybarless System